Keystone logo
German University of Technology in Oman

German University of Technology in Oman

German University of Technology in Oman

pengenalan

Sejarah Universiti Teknologi Jerman (GUtech) dapat dikesan semula pada tahun 2003 apabila Oman berwawasan menimbang penubuhan universiti teknologi tinggi di Oman. Visi ini diilhamkan oleh arahan Mahasuci Sultan Qaboos untuk penyediaan pendidikan tinggi berkualiti di Oman oleh pelabur swasta.

RWTH Aachen University di Jerman telah didekati dengan niat untuk membawa kecemerlangan Jerman dalam pendidikan ke Oman. Selepas beberapa tahun perbincangan dan rundingan, pengasas bersedia untuk memulakan rancangan tindakan untuk mendirikan sebuah universiti. Pada bulan Ogos 2006, Oman Educational Services LLC (OES), syarikat liabiliti terhad di bawah undang-undang Kesultanan Oman, telah diperbadankan untuk menubuhkan sebuah universiti secara rasmi. OES juga merupakan entiti undang-undang yang bertanggungjawab untuk memulakan pendidikan yang berkaitan dengan projek-projek masa depan.

Perjanjian Kerjasama antara RWTH Aachen University dan OES telah ditandatangani pada Disember 2006, membuka jalan bagi penubuhan universiti swasta di Kesultanan Oman. Ini mengukuhkan asas untuk semua pengasas membayangkan: universiti teknologi tinggi di Oman. Khususnya, perjanjian itu meletakkan kerangka kerjasama antara OES dan RWTH Aachen University dari segi kurikulum akademik, jaminan kualiti, dan kepakaran, dan menubuhkan sebuah universiti teknologi. Semua program GUtech telah dibangunkan dengan kerjasama GUTech dengan RWTH Aachen University di Jerman.

Visi

German University of Technology in Oman (GUtech) berusaha untuk menjadi universiti teknologi terkemuka di Oman dan rantau yang lebih luas, dengan itu menentukan standard tertinggi dalam pendidikan, penyelidikan, dan inovasi.

Misi

GUtech menyediakan pelajar dengan pendidikan yang diperlukan untuk menjadi graduan yang bertanggungjawab dan sosial yang bertanggungjawab, dipandu oleh kecemerlangan sains dan teknologi Jerman dengan landasan kukuh dalam budaya dan warisan Oman. Universiti menggalakkan pemikiran kreatif dan kritikal untuk memajukan penyelidikan dan pembangunan dan, melalui ini, bertujuan untuk melayani masyarakat secara keseluruhan.

Nilai

GUtech adalah komited kepada prinsip etika dalam semua urusannya. Khususnya, Universiti mengalu-alukan pelajar dan pekerja dari kedua-dua jantina, latar belakang etnik, geografi, budaya dan agama. Universiti menggalakkan persatuan dengan damai dan dengan toleransi dan mengalu-alukan lagi pertukaran budaya antara Oman dan Jerman.

Lokasi

  • Muscat

    Muscat, Oman

Soalan