Keystone logo
© Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK)
Tati University College

Tati University College

Tati University College

pengenalan

TATIUC telah dahulunya dikenali sebagai Terengganu Advanced Technica Institute (TATI) dan telah dirasmikan pada bulan November 1993.

Ia bermula di kampus sementara di Abidin Universiti Zainal Sultan (dahulu dikenali sebagai KUSZA), Kuala Terengganu pada bulan Julai 1994.

TATIUC telah berpindah ke kampus tetap di Teluk Kalong, Kemaman pada bulan Julai 1996.

Penubuhan TATIUC bukan sahaja merupakan inisiatif kerajaan negeri, tetapi juga sebagai hasil daripada kerjasama daripada kerajaan persekutuan dan syarikat swasta. Ia adalah satu usaha yang berterusan untuk mengisi high terbaik tenaga kerja dalam pasaran.

Kerjasama ini menubuhkan satu pasukan pengurusan multi-fokus yang bukan sahaja bertanggungjawab dalam menguruskan tetapi juga membiayai TATIUC penubuhan.

Pencapaian

Pada tahun 1999, TATIUC adalah salah satu institusi pendidikan tinggi swasta yang paling awal yang secara rasmi diberikan dengan LAN Akreditasi.

Ini adalah satu keperluan oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) bagi institusi pendidikan yang menyediakan pendidikan menengah atau lebih tinggi pos.

TATIUC telah dianugerahkan dengan ISO 9001: 2000 pada tahun 2004 dan ISO 9001: 2008 pada tahun 2010.

Ini merupakan satu anugerah berprestij bagi mengiktiraf sistem pengurusan kualiti. Anugerah ini adalah satu kejayaan bagi TATIUC, dan diperkukuhkan kehadiran sudah kukuh di dalam industri pendidikan.

Peristiwa yang paling penting dalam sejarah TATI setakat ini tiba pada 27 Mei 2007, apabila ia telah dinaik taraf secara rasmi kepada status Kolej Universiti yang mempunyai nama sebagai Kolej Universiti TATI (TATIUC).

Pengiktirafan ini adalah dorongan untuk TATIUC untuk terus memartabatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran yang berkesan bagi memenuhi keperluan holistik murid dan memenuhi agenda Malaysia yang bertaraf dunia, ekonomi berpendapatan tinggi.

Lokasi

  • Chukai

    TATI University College Telok Kalong, Kemaman Terengganu, Malaysia, , Chukai

Soalan