Keystone logo
Sirindhorn International Institute of Technology - Thammasat University B.Eng. Kejuruteraan Industri dan Sistem Logistik (IE)
Sirindhorn International Institute of Technology - Thammasat University

B.Eng. Kejuruteraan Industri dan Sistem Logistik (IE)

4 Years

Inggeris

Sepenuh masa

Request application deadline

Request earliest startdate

THB 99,200 / per semester *

Di kampus

* setiap semester; $ 3,300 setiap semester; € 3,000 setiap semester

biasiswa

Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda

pengenalan

149885_TUpicbyPRTU14

© Universiti Thammasat

Garis Besar Kurikulum

Kejuruteraan perindustrian moden adalah gabungan pengetahuan asas teknik dan teknik analisis kuantitatif untuk menyokong pembuatan keputusan pengurusan. Ini berkaitan dengan kecekapan di mana kerja dilakukan oleh mesin dan orang. Jurutera industri (IE) menggunakan maklumat dan teknik dari sains fizikal, biologi, matematik, tingkah laku, dan kejuruteraan untuk merancang, mengawal, merancang, dan menguruskan sistem pembuatan dan perniagaan yang kompleks. Secara khusus, mereka menggunakan pengetahuan dan prinsip dalam sistem dan proses pembuatan, penelitian operasi, ergonomi, dan manajemen dalam menentukan, meramalkan, dan menilai ukuran kinerja sistem tersebut.

Kajian sistem kejuruteraan industri dan logistik memberi penekanan pada pengembangan kemampuan pelajar untuk menganalisis dan merancang sistem yang mengintegrasikan faktor-faktor teknikal, ekonomi, dan tingkah laku sosial dalam pembuatan, perkhidmatan, sosial, dan organisasi pemerintah. Kajian ini membawa kepada berbagai peluang profesional dalam industri pembuatan dan logistik, perkhidmatan perawatan kesihatan, penyelidikan dan pengembangan, pusat keuangan, perusahaan perkhidmatan awam, dan perusahaan bisnis.

Untuk mencapai objektif ini, Program Sistem Kejuruteraan Industri dan logistik menawarkan kurikulum yang dirancang secara khusus, tidak hanya untuk membezakan dirinya dari kurikulum yang ditawarkan di universiti lain di Thailand tetapi juga pada taraf yang setanding dengan yang ditawarkan di universiti antarabangsa terkenal. Kurikulum IE menawarkan kursus yang merangkumi empat bidang kejuruteraan industri utama, iaitu, penyelidikan operasi / analisis kuantitatif, pengurusan, logistik, dan sistem pembuatan. Penawaran kursus diatur dengan teliti sehingga kursus asas dan asas diajar pada tahun-tahun awal untuk membina latar belakang teknikal yang mencukupi. Kemudian, aplikasi dibincangkan secara mendalam dalam kursus yang dibentangkan pada tahun-tahun kemudian. Pelajar IE boleh memilih kawasan tumpuan mereka, sama ada "kejuruteraan industri" atau "kejuruteraan pembuatan," pada tahun ketiga mereka. Pilihan kejuruteraan industri sesuai untuk pelajar yang suka melanjutkan kerjaya sebagai perunding kejuruteraan atau penganalisis sistem untuk syarikat perniagaan atau untuk melanjutkan pengajian siswazah sama ada di dalam atau luar negara selepas tamat pengajian. Bagi pelajar yang suka bekerja dengan peralatan dan mesin industri dan lebih suka persekitaran kilang daripada pejabat perniagaan, pilihan kejuruteraan pembuatan memberi mereka pengetahuan dan pengalaman praktikal untuk membantu mereka menyesuaikan diri dengan cepat di persekitaran kerja.

Sebagai tambahan, pelajar IE dapat memilih di antara tiga trek pilihan (Track Projek Senior, Track Pertukaran Asing, dan Track Latihan Diperpanjang).

 • Jejak Projek Kanan adalah untuk pelajar yang ingin menjalankan projek mereka di bawah pengawasan ahli fakulti IE.
 • Jalur Pertukaran Asing direka untuk pelajar yang ingin mengambil bahagian dalam program pertukaran pelajar dengan universiti rakan kongsi asing.
 • Extended Training Track direka untuk pelajar yang ingin mengambil bahagian dalam tempoh latihan yang lebih lama (sepanjang semester) di bawah program latihan koperasi dengan syarikat.

Struktur dan Komponen

 1. Kursus Asas Umum - 30 Kredit
 2. Kursus Utama - 114 Kredit
 3. Kursus Elektif Percuma - 6 Kredit

Jumlah: 150 Kredit

Institut Teknologi Sirindhorn Antarabangsa

Sekiranya impian anda adalah untuk belajar dalam program antarabangsa dalam bidang Kejuruteraan, Teknologi, atau Pengurusan, SIIT adalah pilihan terbaik untuk pengajian dan masa depan anda. Sama ada anda merancang untuk melanjutkan pengajian siswazah anda di Thailand atau di luar negara atau bekerja di organisasi antarabangsa, anda akan dapat mencapai matlamat anda dengan profesor sepenuh masa di SIIT. Selama lebih dari 20 tahun, SIIT tidak hanya menghasilkan graduan yang berkelayakan, tetapi juga telah secara berterusan menerbitkan makalah penyelidikan tertinggi bagi setiap ahli fakulti di negara ini.

Sirindhorn International Institute of Technology (SIIT), Universiti Thammasat, ditubuhkan pada tahun 1992 dengan kerjasama Universiti Thammasat, Persekutuan Organisasi Ekonomi Jepun (KEIDANREN), dan Persekutuan Industri Thai (FTI). Objektif SIIT adalah untuk menghasilkan jurutera dan teknolog berkelayakan tinggi, yang kompeten dalam teknologi canggih, mahir dalam komunikasi bahasa Inggeris, dan dapat mengurus dan menjalankan penyelidikan dalam bidang kejuruteraan dan teknologi.

Graduan kami telah bekerja di syarikat multinasional dan global di sektor swasta dan awam. Mereka yang telah memilih untuk melanjutkan pelajaran telah diterima masuk ke universiti terkemuka di seluruh dunia.

149888_DJI_0206

© Universiti Thammasat

Perjanjian Kemasukan ke Program Akademik Utama

Terdapat 3 bidang pengajian:

 • Kejuruteraan: Kejuruteraan Awam, Kejuruteraan Elektronik, Kejuruteraan Kimia, Kejuruteraan Mekanikal, dan Kejuruteraan Industri dan Sistem Logistik.
 • Kejuruteraan Komputer dan Kejuruteraan Digital.
 • Pengurusan: Pengurusan Teknologi dan Pengurusan Kejuruteraan.

Semua pelajar akan memohon pemilihan Program Akademik Utama mereka pada akhir tahun pertama. Kemasukan yang berjaya ke jurusan yang diinginkan bergantung pada purata mata gred pelajar pada akhir Tahun Akademik pertama, serta permintaan untuk program yang dipilih. Keutamaan untuk pemilihan akan diberikan kepada pelajar yang pemilihannya berada dalam bidang pilihan mereka yang ditunjukkan pada saat masuk ke SIIT.

Anggaran Perbelanjaan untuk Ijazah Sarjana Muda di SIIT

Semester pertama (Ogos-Disember) dan semester Kedua (Januari-Mei)

140041_ScreenShot2020-09-08at12.46.49PM.png

149891_W01_7228

© Universiti Thammasat

Mengenai Sekolah

Soalan

Kursus Serupa

 • Ijazah dalam Kejuruteraan Sistem Perindustrian (Sepanyol atau Dwibahasa)
  • Madrid, Sepanyol
 • Degree in Industrial Design Engineering
  • Barcelona, Sepanyol
 • Bachelors in Engineering (Industrial Engineering)
  • Ostrava, Republik Czech