Keystone logo
School of Business, Renmin University of China GBBA

School of Business, Renmin University of China GBBA

School of Business, Renmin University of China GBBA

pengenalan

Selamat datang ke Business School, Universiti Renmin China (RMBS)! Sebagai salah satu sekolah perniagaan utama di China, RMBS mempunyai sejarah pendidikan pengurusan terpanjang di China, sejak tahun 1950. Kekuatan sekolah kami didasarkan pada pengumpulan aset intelektual universiti induk kami yang kaya dalam bidang kemanusiaan dan sains sosial, tradisi tetap integrasi erat antara teori dan praktik, hubungan erat dengan perusahaan dan kerajaan, dan pangkalan alumni yang besar. Sekolah ini adalah pemimpin dengan perspektif global dan pemahaman yang mendalam mengenai pengurusan Cina.

Sekolah ini berada di landasan yang betul untuk menjadi "sekolah perniagaan bertaraf dunia sebagai pakar dalam pengurusan Cina". Kami memupuk pemimpin masa depan dengan perspektif global dan rasa tanggungjawab sosial korporat dan etika perniagaan yang kuat. Untuk mencapai matlamat ini, kami telah mengembangkan program pendidikan yang sangat inovatif, menekankan pengajaran berdasarkan kes, pembelajaran berdasarkan pengalaman, pembelajaran reflektif, dan pembelajaran tindakan. "Akar China, jangkauan global" merangkumi sejarah China dan masa depan global kita. Penyelidikan kami menampilkan amalan pengurusan peribumi di China dan kepatuhan pada standard antarabangsa.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sekolah kami dengan cepat meningkatkan tahap pengantarabangsaannya dalam penyelidikan, program pendidikan, komposisi fakulti dan pelajar, dan pemerintahan sekolah. Ini adalah antara kumpulan pertama sekolah perniagaan Cina yang telah diakreditasi oleh EQUIS dan AACSB dan ahli Rangkaian Global untuk Pengurusan Lanjutan (dimulakan oleh Yale School of Management). Berdasarkan perkongsian dengan 80+ sekolah perniagaan terkemuka di seluruh dunia, kami menyediakan banyak peluang pertukaran sepanjang semester di luar negara, pilihan berganda, dan akses ke program dan kursus yang ditawarkan oleh sekolah perniagaan terkemuka di seluruh dunia.

Nilai teras kami adalah inovasi dalam usaha mencapai kecemerlangan. Melalui penciptaan dan penyebaran pengetahuan, kita menyumbang kepada dunia sambil mencapai keinsafan diri. Kami sentiasa mengalu-alukan fakulti dan kakitangan baru dengan idea dan semangat, dan pelajar dengan impian untuk cemerlang dalam dunia perniagaan untuk menyertai kami di barisan hadapan pendidikan pengurusan.

Dekan dan Guru Besar
Sekolah Perniagaan,
Universiti Renmin China

142973_1.jpg

Fakta dan angka

Sejarah sekolah bermula pada tahun 1950. Dikenali sebagai perintis dalam pendidikan pengurusan di China, ini adalah antara kumpulan institusi akademik pertama yang menawarkan program MBA, program EMBA, program MPAcc, dan Ph.D. program dalam Ekonomi Industri, Pengurusan Umum, dan Perakaunan. Ia juga merupakan yang pertama menyampaikan program EMBA gabungan China-asing.

Dengan hampir 4,000 pelajar, RMBS adalah yang terbesar dan paling antarabangsa di antara semua 32 sekolah di Universiti Renmin China (jumlah pelajar: 25,000+; mendapat kedudukan NO.1 dalam sains sosial dan kemanusiaan di China oleh Kementerian Pendidikan) .

Sekolah ini mempunyai 7 jabatan akademik, termasuk Jabatan Pengurusan Umum, Jabatan Organisasi dan Sumber Manusia, Jabatan Pemasaran, Jabatan Sains dan Kejuruteraan Pengurusan, Jabatan Ekonomi Perdagangan, Jabatan Perakaunan, dan Jabatan Kewangan. Di antara 138 ahli fakulti sepenuh masa, 30% memegang Ph.D di luar negara. ijazah yang dianugerahkan oleh Universiti Princeton, Universiti Carnegie Mellon, dan Universiti Rutgers antara lain. Pada tahun 2012, disiplin pentadbiran perniagaan Universiti Renmin (di bawah Business School) menduduki tempat pertama dalam penilaian kebangsaan mengenai disiplin peringkat pertama oleh Kementerian Pendidikan. Pada tahun 2017, ia diiktiraf sebagai salah satu peringkat teratas (tahap tertinggi: A +) di China.

Sekolah kami telah memperoleh pentauliahan EQUIS (pada tahun 2010) dan AACSB (pada tahun 2013) dan berada di antara 50 teratas oleh Financial Times dalam program MBA, EMBA, dan EE baru-baru ini. Sekolah ini adalah salah satu ahli pengasas Global Network for Advanced Management (GNAM) yang dimulakan oleh Yale School of Management pada tahun 2012.

142974_2.jpg

Misi, visi, dan nilai

Misi

Untuk menyumbangkan kebijaksanaan pengurusan China dan bakat kepemimpinan global kepada dunia.

Visi

Menjadi sekolah perniagaan bertaraf dunia sebagai pakar dalam pengurusan Cina.

Nilai

Inovasi dalam mencapai kecemerlangan.

Tanggungjawab sosial

Sejajar dengan matlamat strategik "menjadi sekolah perniagaan yang paling dihormati", Sekolah ini membentuk Jawatankuasa Etika dan Tanggungjawab Sosial pada 1 April 2013, yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran staf dan pelajar mengenai etika, tanggungjawab sosial, dan kesinambungan dengan bantuan Pejabat Hal Ehwal Pelajar, Pejabat Am, Persatuan Sukarelawan Pelajar dan Kesatuan Pekerja.

142975_3.jpg

Lokasi

  • Beijing

    Mingde Business Building, No.59, Zhongguancun Street, Haidian District, 100872, Beijing

    Soalan