Keystone logo
Satya Wacana Christian University

Satya Wacana Christian University

Satya Wacana Christian University

pengenalan

Satya Wacana Christian University (UKSW), dimulai dengan nama Institusi Pendidikan Tinggi Pengajaran Kristian Indonesia (PTPG-KI). Ia dirasmikan pada 30 November 1956, dengan lima jabatan, yang terdiri dari Pendidikan, Sejarah, Bahasa Inggeris, Undang-Undang, dan Ekonomi. PTPG-KI dari Satya Wacana berubah menjadi FKIP-KI pada 17 Julai 1959. Kemudian pada 5 Disember 1959, ia secara rasmi menjadi Satya Wacana Christian University dengan adanya Fakulti Ekonomi dan Fakulti Undang-Undang, yang kemudian diikuti dengan pembukaan beberapa fakulti dan program pengajian baru yang lain.

Sebagai institusi pendidikan tinggi swasta yang berusia lebih dari 50 tahun, Satya Wacana, yang bermaksud "Kepercayaan kepada Keputusan Tuhan", terus berkembang dan dipercaya oleh masyarakat dan pemerintah.

Pada masa ini, UKSW mempunyai 56 program pengajian yang terdiri daripada 4 program pengajian Ijazah Bersekutu 3 tahun, 39 program pengajian Ijazah Sarjana, 10 program pengajian Ijazah Sarjana, dan 3 program pengajian Ijazah Kedoktoran.

Lokasi

  • Salatiga

    Salatiga, Indonesia

    Soalan