Keystone logo
Sami Education Institute

Sami Education Institute

Sami Education Institute

pengenalan

Institut Pendidikan Sámi (SAKK) adalah sebuah kolej vokasional dengan peranan penting dalam mengembangkan keperluan rakyatnya dan wilayah Artik.

Ini adalah satu-satunya institusi pendidikan pribumi sekolah perdagangan orang asli di Finland, yang terletak di atas Lingkaran Artik, dengan tiga kampus di tanah air Sámi. Institusi ini menganjurkan kelas, bengkel, dan program pendidikan maya berasaskan perhubungan pelbagai disiplin dan jarak jauh untuk dewasa muda dan pelajar dewasa. Kurikulum teras menyokong penghidupan Sámi dengan penekanan pada pengembangan bahasa Sámi dan budaya Sámi, untuk mempromosikan pekerjaan dan pekerjaan berasaskan alam.

Institut Pendidikan Sami mendorong perkongsian dengan jaringan nasional dan antarabangsa dalam melestarikan dan mengembangkan pendidikan budaya dan kehidupan orang asli di wilayah circumpolar utara. Calon rakan sekerja asing dijemput untuk menghubungi kami untuk membincangkan bagaimana kami dapat membantu dalam kemajuan perjalanan belajar dan projek penyelidikan. Kakitangan pentadbiran kami ada untuk membimbing anda dalam logistik dan perkhidmatan lain yang boleh ditagih yang ditawarkan oleh institut ini.

Lokasi

  • Inari

    Menesjärventie, 99870 Inari, Finland, , Inari

    Soalan