Keystone logo
Riga Technical University

Riga Technical University

Riga Technical University

pengenalan

Universiti Teknikal Riga: pemimpin Latvia yang diiktiraf di sempadan global pendidikan tinggi.

Ditubuhkan pada tahun 1862, RTU ialah universiti teknikal tertua di negeri Baltik dan menawarkan pelajar antarabangsanya 61 program pengajian dalam bahasa Inggeris yang memberikan pendidikan bertaraf dunia dalam banyak bidang kerjaya permintaan tinggi, termasuk sains komputer, kejuruteraan mekanikal, elektronik dan sains bahan. . Dengan pendaftaran 14,000, termasuk lebih 5,000 pelajar antarabangsa yang mewakili lebih daripada 101 negara berbeza, RTU menawarkan komuniti yang sangat pelbagai kepada pelajar, fakulti dan kakitangan.

221066_Kipsala_panorama1.JPG

Kelebihan RTU

 • Belajar dengan fakulti bertaraf dunia dan ambil kesempatan daripada mentor penyelidikan berdedikasi yang beroperasi di persimpangan manusia, maklumat dan teknologi.
 • Pengalaman pembelajaran yang kaya yang menyediakan pendidikan teknikal yang luas dan pengetahuan bidang subjek yang mendalam.
 • Komuniti akademik yang berkembang maju dibina di sekeliling budaya kampus yang dinamik.
 • Persekitaran pembelajaran transformatif didorong oleh komitmen sosial dan keinginan untuk mengubah dunia .
 • Tingkatkan rangkaian global anda di Riga, kota metropolis berteknologi tinggi dengan daya tarikan sejarah bandar kecil.
 • Mempercepatkan pertumbuhan peribadi di universiti yang mementingkan keaslian, kepintaran, kejujuran dan keberanian.

221063_51996006872_11cf3d4aa8_o1.jpg

Selama lebih 160 tahun, warga RTU telah melonjakkan sempadan ilmu dan berani bermimpi.

Alumni kami termasuk Pemenang Nobel, Olympian, ketua negara, pemimpin dalam kemajuan saintifik, usahawan, dan penyelidik penetapan trend.

Pelajar RTU bersifat imaginatif dan inovatif, memimpin ke arah masa depan yang lebih baik.

Mereka bersedia untuk apa yang diperlukan esok.

Adakah awak?

Kemasukan

Langkah 1 – Permohonan dalam talian

Borang permohonan dalam talian mesti diserahkan kepada Riga Technical University . Anda perlu membuat akaun untuk melengkapkan permohonan dalam talian, yang boleh dilakukan dalam berbilang sesi.

Anda juga perlu menyerahkan:

 • Surat motivasi - menyerlahkan mengapa anda ingin menghadiri program yang dipilih dan menerangkan matlamat akademik dan kerjaya masa depan anda;
 • CV – memperincikan latar belakang pendidikan dan pengalaman profesional anda, jika berkenaan.

Setelah anda mengisi data peribadi anda dan menambah pernyataan motivasi, sila serahkan dokumen berikut:

 • Salinan muka surat pengenalan pasport;
 • Salinan dokumen pendidikan terdahulu anda atau transkrip terkini jika markah akhir belum tersedia (sijil akhir rasmi dan transkrip mereka akan diperlukan untuk melengkapkan permohonan). Dokumen pendidikan mesti disertakan dengan terjemahan bahasa Inggeris semua sijil dan transkrip, bersama-sama dengan kelulusan keaslian dokumen;
 • Bukti sijil Bahasa Inggeris atau maklumat lain yang boleh diterima, mengikut keperluan bahasa yang ditetapkan oleh Riga Technical University .

Sila ambil perhatian: Pemohon dijangka telah mencapai sekurang-kurangnya 60% daripada keputusan maksimum yang mungkin untuk melayakkan diri untuk pengajian di RTU.

PS Sebelum menekan butang SERAH terakhir, sila semak permohonan dan lampiran anda untuk ketepatan buat kali terakhir. Setelah memberikan semua maklumat yang diperlukan dan memenuhi kriteria kelayakan, anda akan diberikan surat Penerimaan Bersyarat.

Langkah 2 – Yuran permohonan

Untuk meneruskan peperiksaan lanjut, yuran permohonan sebanyak €150 setiap pelajar (tidak boleh dikembalikan) mesti dibayar.

Selepas mengemukakan permohonan, pemohon akan menerima invois dengan butiran bank yang diperlukan untuk pemindahan wang antarabangsa. Permohonan akan diproses hanya selepas yuran permohonan diterima.

Untuk memudahkan pemprosesan yang lebih lancar, kami mengesyorkan calon memuat naik resit bayaran yuran permohonan ke sistem permohonan dalam talian.

Sila ambil perhatian: Calon bertanggungjawab untuk menampung semua yuran komisen bank untuk pemindahan antarabangsa.

Biasiswa dan Pembiayaan

Selaras dengan perjanjian kerjasama dua hala dalam pendidikan dan sains yang disimpulkan antara kerajaan Latvia dan senarai negara perkongsian, Latvia menawarkan biasiswa kepada pelajar asing, penyelidik dan tenaga pengajar untuk pengajian, penyelidikan dan penyertaan di sekolah musim panas di institusi pendidikan tinggi (IPT) Latvia. bagi tahun akademik 2024/2025.

Biasiswa negara Latvia boleh dipohon oleh warganegara negara yang sama ada telah menandatangani perjanjian dengan Latvia atau menawarkan biasiswa mereka sendiri kepada warga Latvia. Sila semak senarai pemohon yang layak untuk belajar jika anda layak: biasiswa negeri Latvia | Valsts izglītības attīstības aģentūra (viaa.gov.lv)

Permohonan biasiswa untuk pengajian pendidikan tinggi profesional sarjana muda dan peringkat pertama akan diterima daripada pelajar yang telah berjaya menamatkan sekurang-kurangnya satu tahun akademik pengajian (sama ada di institusi pengajian tinggi rumah mereka atau satu di Latvia) pada masa permohonan (Februari, Mac). 2024).

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai biasiswa negeri Latvia di sini: Pengajian | Valsts izglītības attīstības aģentūra (viaa.gov.lv) .

Sila ambil perhatian bahawa permintaan biasiswa anda tidak akan dipertimbangkan jika anda mengemukakan permohonan anda tanpa surat penerimaan Universiti.

Kedudukan

Riga Technical University telah dinamakan sebagai salah satu universiti terbaik di Eropah, menurut edisi pertama QS World University Rankings: Europe 2024.

Penganalisis pendidikan tinggi global QS Quacquarelli Symonds telah mengeluarkan ranking pertamanya di seluruh Eropah, satu-satunya kedudukan serantau yang penting bagi universiti Eropah. Hasilnya melihat RTU berada di tempat ke-262 di Eropah dan pertama di antara tujuh termasuk universiti Latvia—menempatkan RTU sebagai salah satu daripada 300 universiti terbaik di Eropah.

Riga Technical University tidak asing dengan kedudukan universiti antarabangsa.

 • Riga Technical University telah berada di kedudukan #751-760 dalam QS World University Rankings edisi 2024—dan menerima "5 Bintang QS" dalam tujuh kategori keseluruhan: Keseluruhan, Pengajaran, Kebolehkerjaan, Pengantarabangsaan, Kemudahan, Inovasi dan Keterangkuman. RTU disenaraikan sebagai yang tertinggi daripada tiga universiti Latvia yang membuat senarai dan telah menjadi universiti terkemuka di Latvia dalam Kedudukan Universiti Dunia QS selama beberapa tahun.
 • RTU diiktiraf sebagai yang terbaik bukan sahaja di Latvia—tetapi di negeri Baltik dalam QS World University Rankings: Sustainability: 2023. RTU menduduki tempat ke-451-500 secara keseluruhan di dunia, menerima keputusan terbaiknya dalam bahagian penilaian yang menilai impak universiti terhadap alam sekitar, menduduki tempat ke-421 dalam kedudukan ini. QS World University Rankings: Sustainability 2023 ialah ranking pertama seumpamanya dan dibangunkan untuk menilai cara universiti bertindak menyelesaikan isu global—masalah alam sekitar, sosial dan, tadbir urus.
 • RTU meningkatkan kedudukannya dalam ranking antarabangsa yang berprestij "Penarafan Universiti Dunia QS mengikut Subjek 2023." Kedudukan Universiti Dunia QS mengikut Subjek disusun setiap tahun untuk membantu bakal pelajar mengenal pasti universiti terkemuka dalam subjek tertentu. RTU berada di kedudukan antara 301-350 untuk universiti terbaik dunia dalam disiplin tenaga dan elektronik. RTU juga mendapat kedudukan 401-450 dalam bidang kejuruteraan dan teknologi—satu-satunya universiti Latvia dalam kedudukan ini.
 • RTU diiktiraf sebagai universiti ke-247 terbaik di dunia dalam Kedudukan Universiti Dunia 2023 Times Higher Education (THE). Sistem penarafan terdiri daripada 13 penunjuk prestasi yang ditentukur dengan teliti yang mengukur prestasi institusi merentas empat bidang: pengajaran, penyelidikan, pemindahan pengetahuan dan pandangan antarabangsa. Kedudukan Universiti Dunia 2023 memberi gred kepada 1799 universiti dari 104 negara dan wilayah, menjadikan edisi ini sebagai ranking universiti terbesar dan paling pelbagai setakat ini. RTU telah dinamakan sebagai salah satu daripada 300 universiti terbaik dunia selama beberapa tahun.

Lokasi

 • Riga

  Ķīpsalas iela,6a, 1048, Riga

Soalan