Keystone logo
The Hong Kong Polytechnic University Department of Industrial and Systems Engineering Skim BSc (Kepujian) dalam Kejuruteraan Logistik dan Perusahaan
The Hong Kong Polytechnic University Department of Industrial and Systems Engineering

Skim BSc (Kepujian) dalam Kejuruteraan Logistik dan Perusahaan

Hong Kong, Hong Kong

4 Years

Inggeris

Sepenuh masa

Request application deadline

Sep 2024

HKD 145,000 / per year

Di kampus

pengenalan

Pilihan program percuma di Tahun 2

  • BSc (Kepujian) dalam Kejuruteraan Logistik dengan Pengurusan
  • BSc (Kepujian) dalam Kejuruteraan Perusahaan dengan Pengurusan

Pertukaran dan Penempatan Antarabangsa

Pelajar akan berpeluang mengalami budaya yang berbeza dan memperoleh pengalaman kerja yang berharga sebelum tamat pengajian.

Ciri-ciri Skim ini

Untuk memenuhi keperluan Persatuan Hong Kong dalam meningkatkan daya saingnya dalam menguruskan operasi logistik moden, teknologi dan perusahaan berkaitan IT dalam persekitaran global, skim ini telah dibangunkan untuk menyediakan generasi baharu jurutera logistik, jurutera perusahaan dan profesional yang kompeten dalam logistik dan operasi perusahaan melalui penggunaan teknologi kejuruteraan integratif, teknologi maklumat dan pengurusan. Skim ini menyediakan latihan komprehensif logistik dan aktiviti perusahaan dalam bidang proses perniagaan, aliran maklumat, struktur organisasi, sistem maklumat, sistem logistik, reka bentuk kemudahan, pengurusan rantaian bekalan dan pengurusan operasi. Ia juga melengkapkan graduan dengan kemahiran pengurusan dan perniagaan penting yang penting untuk reka bentuk yang berkesan, perancangan dan operasi perusahaan yang cekap di bawah persekitaran logistik dan perniagaan moden hari ini. Pelajar yang diterima masuk ke dalam skim ini akan mempelajari kurikulum biasa untuk dua tahun pertama. Mereka bebas membuat pilihan program mereka (satu daripada dua program) pada Semester ke-2 Tahun 2.

Matlamat Skim ini

Dalam persekitaran perniagaan yang global dan kompetitif hari ini, syarikat dan perusahaan logistik perlu mengenalpasti, menangkap dan mengurus logistik moden dan peluang perniagaan. Untuk berjaya, mereka mesti cekap dalam operasi mereka dan dapat menyesuaikan diri dengan perubahan dalam persekitaran, harapan pasaran dan pelanggan.

Untuk memenuhi keperluan pelajar dan masyarakat, skema ini telah dikembangkan untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran khusus dalam pengurusan proses logistik dan perusahaan dalam organisasi dan perniagaan moden, dalam konteks global.

Dengan membina asas yang kukuh dengan pengetahuan asas dan set kemahiran dalam logistik dan kejuruteraan perusahaan, setiap aspek menyediakan latihan, dengan tumpuan pada matlamat program tertentu.

Program di bawah Skim ini

BSc (Kepujian) dalam Kejuruteraan Logistik dengan Pengurusan

Kejuruteraan logistik merupakan salah satu industri utama yang telah dikenalpasti oleh Kerajaan HKSAR untuk mempercepat pembangunan dan pertumbuhan yang besar untuk menyokong ekonomi tempatan. Akibatnya, pertumbuhan aktiviti logistik di rantau ini akan menjadi sangat besar pada tahun-tahun mendatang.

Kejuruteraan logistik dengan pengurusan boleh ditakrifkan sebagai penggunaan teknologi untuk menguruskan proses perancangan, pelaksanaan dan pengawalan aliran dan penyimpanan barangan yang efisien dan berkesan bersama-sama dengan perkhidmatan dan maklumat yang berkaitan, dari titik asal hingga titik penggunaan , supaya mereka memenuhi keperluan pelanggan.

Menguruskan logistik adalah bidang yang sangat menarik, yang melibatkan pengurusan sumber manusia, bahan, peralatan pengendalian, maklumat dan kewangan yang berkesan melalui rangkaian pembekal, pengilang, pengedar, dan pelanggan. Ia menjadi lebih mencabar kerana trend ke arah globalisasi pasaran dan penyesuaian massa mempercepatkan.

Matlamat program ini

Program Kejuruteraan Logistik dengan Pengurusan bertujuan untuk menyediakan pelajar dengan pendidikan dan latihan profesional yang komprehensif di peringkat ijazah kepujian untuk menyiapkan jurutera logistik dan profesional yang kompeten dalam reka bentuk, pelaksanaan, kawalan, dan pelaksanaan sistem logistik dan teknologi yang berkaitan, serta mengembangkan kemampuan pelajar untuk menguruskan sistem perniagaan, logistik dan teknologi yang kompleks untuk perniagaan logistik yang semakin berkemampuan teknologi.

Pengiktirafan Profesional

Institusi Jurutera Hong Kong (HKIE)

Akreditasi semula akan diminta daripada Institusi Jurutera Hong Kong (HKIE) untuk program LEM sebagai program ijazah kejuruteraan profesional yang diiktiraf oleh penandatangan Washington Accord yang lain. Washington Accord ialah perjanjian antarabangsa antara badan yang bertanggungjawab untuk mengakreditasi program ijazah kejuruteraan. Pada masa ini, ia mempunyai 20 penandatangan, termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia, Kanada, Jepun, Korea, Singapura, Malaysia dan New Zealand.

Institut Logistik dan Pengangkutan Chartered di Hong Kong (CILTHK)

Graduan BSc (Hons) dalam Kejuruteraan Logistik dengan Pengurusan telah diberikan pengecualian penuh (Logistik Pengurusan Stream) Peperiksaan Kelayakan Profesional (PQE) yang membawa kepada Keahlian Chartered Institut Logistik dan Pengangkutan Chartered di Hong Kong (CILTHK).

BSc (Kepujian) dalam Kejuruteraan Perusahaan dengan Pengurusan

Integrasi: Menggunakan terbaik dari kedua-dua dunia: Kejuruteraan dan Perniagaan

Perusahaan adalah organisasi perindustrian dan komersial yang membentuk ekonomi dunia moden. Mereka merangkumi semua jenis organisasi, seperti syarikat perniagaan, syarikat pembuatan, syarikat penerbangan, bank, jabatan kerajaan, dll.

Kejuruteraan Perusahaan melibatkan sekumpulan kaedah dan alat saintifik yang berfokus pada merancang dan mengubah perusahaan, proses dan sistem mereka. Pengurusan boleh didefinisikan sebagai seni menyelesaikan sesuatu melalui orang. Ini adalah proses memimpin dan mengarahkan organisasi, seperti perusahaan perniagaan, melalui penyebaran dan manipulasi sumber.

Integrasi kejuruteraan dan pengurusan perusahaan, bersama dengan aplikasi internet dan teknologi maklumat, menyediakan prinsip, praktik, alat dan teknologi untuk membolehkan organisasi menguruskan sumbernya dengan berkesan, mencapai kelebihan daya saing, memberikan produk dan perkhidmatan yang berkualiti, dan bertemu pelanggan harapan dan tuntutan.

Matlamat program ini

Program Kejuruteraan Perusahaan dengan Pengurusan bertujuan untuk menyediakan pelajar dengan pendidikan dan latihan profesional yang komprehensif pada peringkat ijazah kepujian untuk jurutera perusahaan yang kompeten untuk merancang dan menjalankan "perusahaan" yang lengkap, membezakannya daripada profesional kejuruteraan lain. Definisi perusahaan kita merangkumi semua jenis organisasi, seperti bank, syarikat insurans, hospital, jabatan kerajaan, dan firma pembuatan.

Pengiktirafan Profesional

Program ini ditauliahkan oleh Institut Pengurusan Chartered (CMI). Pelajar akan menerima kelayakan profesional kedua apabila berjaya menamatkan program tertakluk kepada penyederhanaan CMI kerja pelajar.

Biasiswa dan Pembiayaan

Peluang kerjaya

Mengenai Sekolah

Soalan