Keystone logo
North Chiang Mai University

North Chiang Mai University

North Chiang Mai University

pengenalan

Universiti Chiang Mai Utara ditubuhkan pada tahun 1999 oleh Mr.Narong Chavasint, Pengasas dan Presiden dengan tujuan untuk kembali ke tempat kelahirannya, Chiang Mai dan untuk merayakan Jubli Emas Kebawah Duli Yang Maha Mulia Raja Bhumibol yang Agung. Tujuannya adalah untuk memberikan yang terbaik dan paling berharga kepada pendidikan masyarakat yang abadi. Nilai dan kepercayaan ini menggabungkan sikap yang memberi membawa kepada kebahagiaan sejati, dengan menyatakan bahawa tidak ada yang lebih berharga daripada pendidikan. Pendidikan mengembangkan seseorang menjadi sempurna. Ini adalah tugas yang sangat halus dan rumit yang memerlukan kesabaran, kesetiaan, komitmen, dan ketekunan.

Misi yang mencabar seperti ini tidak dapat diselesaikan oleh orang tertentu tetapi mestilah dari kerjasama semua orang, termasuk pengasas, pentadbir, fakulti dan anggota staf dan yang paling penting, ibu bapa dan pelajar yang merupakan teras organisasi. Tugas Universiti adalah untuk mengembangkan graduan yang berkelayakan dan bertanggungjawab kepada masyarakat dan menjadikan Universiti North-Chiang Mai sebagai institusi akademik yang cemerlang sebagai visi NCU

"Universiti Chiang Mai Utara akan menjadi universiti terkemuka dalam bidang sains dan teknologi di Utara Thailand, ini adalah tempat belajar yang hangat. Lulusan NCU mesti kuat dalam ICT dan mahir dalam latihan selaras dengan integriti "

Universiti Chiang Mai Utara juga telah berjanji untuk memenuhi empat misi utama Universiti Thailand iaitu: 1) Memberi pendidikan 2) Penyelidikan 3) Perkhidmatan Akademik 4) Konservasi Seni dan Budaya

mengenai prinsip Kejujuran, Ketekunan dan Keadilan. Dan juga telah berkomitmen untuk melayani masyarakat Thailand berdasarkan falsafah Ekonomi Kecekapan Raja HM Bhumibol Adulyadej yang menghasilkan pemikiran rasional ekonomi yang mencukupi, mewujudkan kekebalan untuk perlindungan diri di bawah integriti untuk kesediaan dunia.

Lokasi

  • Nong Kaeo

    Nong Kaeo, Thailand

    Soalan