Keystone logo
© Muscat University
Muscat University

Muscat University

Muscat University

pengenalan

Terletak di tengah-tengah Muscat, Muscat University telah ditubuhkan pada 2016 dengan misi untuk mengubah individu dan komuniti melalui pengajaran dan pembelajaran bermaklumat penyelidikan yang terlibat dalam industri yang ketat dan relevan. Kami akan mencapai kejayaan dengan menyediakan persekitaran pembelajaran yang kondusif dalam budaya kewarganegaraan global yang inklusif. Kami akan memudahkan biasiswa yang merangkumi kerjasama, dan penglibatan komuniti serta menggalakkan pendekatan inovatif, keusahawanan dan beretika dalam semua aktiviti kami. Program akademik direka bentuk dengan mengambil kira keperluan majikan abad ke-21 dan disampaikan melalui tiga fakulti: Perniagaan dan Pengurusan, Kejuruteraan dan Teknologi, dan Pengangkutan dan Logistik, bersama-sama dengan Program Asasi yang terjamin kualitinya.

Visi

Untuk memperkasakan individu dan komuniti melalui pembelajaran dan pengajaran transformatif, penyelidikan bermaklumat dan penglibatan industri proaktif di Oman dan rantau GCC.

Misi

Untuk diiktiraf sebagai peneraju dalam menyediakan pendidikan dan penyelidikan berkualiti yang relevan dengan keutamaan sosial dan ekonomi Oman dan wilayah yang lebih luas.

Nilai teras

 • Kecemerlangan: kami menyampaikan pengalaman berharga yang berkaitan dengan pelajar kami.
 • Inovasi: kami mengejar idea dan kaedah baharu yang menghasilkan penyampaian perkhidmatan yang baik dan pengalaman positif.
 • Akauntabiliti: kami menerima tanggungjawab atas tindakan kami dan mengalu-alukan orang lain untuk menilai prestasi kami.
 • Ketelusan: kami terbuka dan menghargai komunikasi yang boleh dipercayai.
 • Kerjasama: kami menerima semangat berpasukan dan menyediakan persekitaran yang mesra, menyokong dan bekerjasama.
 • Integriti: kami adil dan jujur dalam semua hubungan dan aktiviti kami.
 • Profesionalisme: kita cekap dan berkelakuan berdasarkan prinsip etika.

Ciri-ciri Kampus

Kemudahan

Muscat UniversityKampus dilengkapi dengan pusat sumber yang canggih, auditorium 250 tempat duduk, kawasan kajian persendirian, dan ruang komunal luar, selain tempat letak kereta di tapak, kafe, restoran dan kemudahan perbankan. Kampus ini terletak tidak jauh dari Lebuhraya Sultan Qaboos dan hanya 10km dari Lapangan Terbang Antarabangsa Muscat.

Kemudahan kami termasuk makmal komputer dan kejuruteraan kimia yang lengkap serta bilik darjah yang dilengkapi dengan papan pintar interaktif, memastikan pengalaman pembelajaran dan pengajaran yang berkualiti tinggi. Bangunan kami mempunyai Wi-Fi berkelajuan tinggi di seluruh kawasan, dengan Pusat Sumber Pembelajaran menyediakan akses kepada perpustakaan, kawasan perbincangan kumpulan dan ruang yang tenang untuk belajar sendiri.

Untuk masa-masa anda memerlukan rehat daripada belajar, Kawasan Bersama Pelajar kami adalah ruang yang sesuai untuk berehat dengan pelbagai permainan untuk anda berehat termasuk; meja biliard, hoki udara, pingpong dan bola sepak meja.

Universiti ini juga mempunyai Pusat Latihan Pendidikan Eksekutif khusus untuk menyediakan latihan profesional yang dipesan lebih dahulu kepada organisasi dan individu Oman dan serantau. Ruang bawah tanah Universiti mempunyai sistem Smart Park yang membolehkan tempat letak kereta mudah untuk kakitangan, pelajar dan pelawat.

Kelab Pelajar

Kami memperkasakan pelajar untuk melibatkan diri dan mengambil bahagian dalam pelbagai peluang memperkaya. Cari kelab pelajar yang sesuai untuk anda! Anda boleh menjadi sebahagian daripada banyak keseronokan di MU. Bahagian yang paling sukar ialah memutuskan apa yang akan anda lakukan! Walau apa pun minat anda, mungkin ada kumpulan yang berkongsi minat anda di MU. Dan jika tiada, pertimbangkan peluang untuk memulakan kelab anda sendiri!

 • Kelab Penganjur Acara
 • Kelab Teater
 • Kelab Sukarela Yusr
 • Kelab Fotografi
 • Kelab Sukan
 • Kelab Muzik
 • Kelab Finds Yourself
 • Kelab Media

Anda boleh meminta untuk memulakan kelab baharu dan membaca panduan kelab di sini.

Aktiviti Murid

Muscat University menggalakkan anda untuk menjalankan aktiviti kokurikulum yang berkembang di luar kurikulum tetap, dalam bidang yang melibatkan perkara berikut:

 • sukan
 • Penglibatan komuniti dan acara
 • Sukarelawan
 • Pengurusan projek
 • Penempatan dan pengalaman kerja
 • Belajar bahasa
 • Persatuan Pelajar dan kelab

Perkhidmatan Pelajar

Muscat University memastikan anda belajar dalam persekitaran yang menyokong, penyayang dan kesejahteraan peribadi anda adalah keutamaan nombor satu kami. Kami komited untuk memberikan anda pengalaman pelajar holistik termasuk kaunseling akademik dan peribadi sepanjang tempoh pengajian anda.

Unit Sokongan Pelajar

Unit Sokongan Pelajar hendaklah menjadi tempat perhubungan pertama anda untuk soalan, komen atau kebimbangan. Dalam banyak kes, kakitangan akan dapat menangani pertanyaan anda. Dalam kes lain, kakitangan akan merujuk anda ke jabatan yang sesuai untuk penyelesaian perkara tersebut.

Nasihat Kaunseling Pelajar

Muscat University menyediakan akses kepada perkhidmatan sokongan kaunseling. Kaunselor akan membantu anda mencari penyelesaian kepada pelbagai isu dan cabaran berkaitan peribadi atau akademik.

Sokongan Orang Kurang Upaya

Aspek penting dalam perkhidmatan yang disediakan oleh Unit Sokongan Pelajar ialah penyediaan nasihat dan sokongan yang sesuai untuk pelajar kurang upaya pergerakan. Nasihat dan sokongan pakar ini membantu mempromosikan kejayaan dan kesejahteraan kumpulan pelajar ini dan meningkatkan pengalaman universiti mereka dengan mewujudkan persekitaran dinamik yang membolehkan mereka memenuhi potensi peribadi, akademik dan profesional mereka.

Universiti menawarkan beberapa perkhidmatan kepada pelajar kurang upaya termasuk tempat letak kereta khas dan pintu masuk yang boleh diakses ke kampus.

Perkhidmatan Sokongan Pembelajaran

Muscat University pelajar boleh mengakses sokongan dan nasihat pembelajaran melalui Pusat Sumber Pembelajaran (LRC) khusus yang terletak di tingkat 2 bangunan Muscat University . Terdapat juga ruang belajar khusus untuk anda gunakan, seperti bilik perbincangan di tingkat 2 dan 4 di mana kumpulan boleh bekerja secara kolaboratif.

  Testimoni Pelajar

  Lokasi

  • Muscat

   Building 2089 AI Ghubra North, , Muscat

   Soalan