Keystone logo
MEF University

MEF University

MEF University

pengenalan

Pengetahuan dan Pengalaman 47 Tahun

MEF University , yang mengaku pelajar pertama dalam tahun akademik 2014-2015, berhasrat untuk menjadi sebuah universiti yang memelihara keusahawanan, pemikiran inovatif dan kreativiti di latar depan dan mempunyai keupayaan untuk mencipta nilai tambah global dan setempat dengan model pendidikan tersendiri.

Visi dan misi

Visi

Mendidik pemimpin global inovatif dan keusahawanan untuk membentuk masa depan.

Misi

Siswazah berpandangan ke hadapan yang mempunyai keupayaan untuk bersaing di peringkat kebangsaan dan antarabangsa dan mengaitkan identiti kebangsaan mereka dengan nilai-nilai global; yang terus memperbaiki diri, menguasai teknologi, bertindak dengan hormat terhadap alam sekitar, menghormati nilai masyarakat dan etika; yang mempunyai keupayaan untuk menggabungkan dan menerapkan kreativiti, keusahawanan dan kepimpinan mereka dengan kecekapan penyelidikan mereka untuk memecahkan alasan baru di arena nasional dan antarabangsa,

Bawa bersama dan menyokong para penyelidik yang berorientasikan penyelidikan, yang akan memberikan sumbangan penting secara global kepada bidang profesional, sains dan teknologi mereka,

Mewujudkan dan mengekalkan infrastruktur yang diperlukan dan persekitaran inspirasi untuk fakulti, pelajar dan kakitangan untuk menjadikan sasaran ini dapat dicapai.

112142_pexels-photo-1595391.jpeg

Yayasan Di Bawah Kita

Sebagai pemimpin dalam pendidikan berkualiti di Turki dengan sekolah kebangsaan dan antarabangsa, matlamat asas Lembaga Pendidikan MEF adalah untuk memperkuat misi abadi mereka dalam bidang pendidikan dengan universiti.

Institusi Pendidikan MEF telah mencipta perbezaan dalam pendidikan dengan pengumpulan pengetahuan dan pengalaman mereka selama 43 tahun, dan MEF University telah ditubuhkan oleh Yayasan Penyelidikan dan Penyelidikan Ilmiah İbrahim Arıkan dengan tujuan untuk meneruskan kejayaan ini di peringkat pendidikan tinggi.

MEF University , yang mengaku pelajar pertama dalam tahun akademik 2014-2015, berhasrat untuk menjadi sebuah universiti yang memelihara keusahawanan, pemikiran inovatif dan kreativiti di latar depan dan mempunyai keupayaan untuk mencipta nilai tambah global dan setempat dengan model pendidikan tersendiri.

MEF University telah menyelesaikan semua persediaan yang diperlukan untuk menjadi sebuah universiti yang boleh memberi respons kepada keperluan abad kini, mempunyai diploma yang diiktiraf di seluruh dunia, dan memegang tempat yang tinggi dengan organisasi akademik dan pentadbiran antarabangsa, pendekatan pengurusan yang dinamik dan mudah diakses dan pendekatan inovatif dan alam sekitar dalam mewujudkan infrastruktur fizikalnya.

112185_pexels-photo-1438072.jpeg

Kehidupan Kampus

MEF University terletak di Maslak, pusat kewangan dan komersial Istanbul. Kampus ini terletak dalam jarak berjalan kaki dari Stesen Metro ITU Maslak. Kampus di mana para pelajar dapat memenuhi semua keperluan harian mereka menyediakan banyak peluang untuk kehidupan pelajar yang diperkaya dan platform yang dapat diakses untuk budaya dan seni yang terletak tepat di sebelah kampus akan membolehkan pelajar mengalami kualiti kehidupan yang melampaui kepercayaan. Pelajar kami akan dapat mengikuti acara kebudayaan dan kesenian berkat kompleks di sebelah kampus dan mereka juga akan berpeluang untuk mengetahui kehidupan perniagaan tempatan berkat kedudukan Maslak yang penting dan pusat. Dengan bilik darjah moden dan kawasan untuk kehidupan sosial, Kampus MEF University Maslak sedang menunggu anda.

Pembelajaran Membalik

Dengan pantasnya teknologi maklumat merangkumi dan mengubah semua aspek kehidupan kita dari bagaimana kita berinteraksi antara satu sama lain, cara kita membaca buku, cara kita memesan makanan, bagaimana kita bersama untuk mesyuarat perniagaan. Mengapa cara pembelajaran kita juga tidak berubah?

Apakah yang dimaksudkan dengan Learning Flipped?

Eric Mazur, seorang profesor Fizik di Harvard University, mendefinisikan pembelajaran sebagai proses dua langkah. Langkah pertama ialah perpindahan pengetahuan (penghantaran pengetahuan dari sumber pengetahuan kepada pelajar melalui profesor dan sumber yang berbeza) dan yang kedua adalah pengantarabangsaan pengetahuan oleh pelajar.

Dalam sistem pendidikan tradisional, ahli fakulti diberi tugas mudah untuk memindahkan pengetahuan kepada pelajar di dalam bilik darjah, sementara pelajar menghadapi tugas sukar menyelesaikan tugasan dan menginternalisasikan pengetahuan sahaja. Dalam model pembelajaran Flipped, pemindahan pengetahuan kepada pelajar berlaku sebelum kelas melalui video kursus yang disediakan oleh ahli fakulti dan bahan sokongan seperti artikel, lembaran Excel, pdf, visual, imej, dan PowerPoint. Ini bermakna arahan langsung bergerak dari ruang pembelajaran kumpulan ke ruang pembelajaran individu. Ruang kumpulan yang dihasilkan berubah menjadi persekitaran pembelajaran Flipped yang dinamik dan interaktif di mana profesor membimbing para pelajar ketika mereka menerapkan konsep dan terlibat secara kreatif dalam subjek. Ini membolehkan pelajar menginternalisasi dan mengembangkan pengetahuan mereka - intipati sebenar menjadi pelajar - di dalam kelas dengan kerjasama profesor dan rakan sekelas.

Kenapa Sistem Pembelajaran Flipped Diperlukan?

Orang yang dilahirkan selepas pengenalan teknologi internet, yang kini berada di mana-mana dalam kehidupan seharian kita jauh lebih cepat daripada generasi terdahulu dalam mengejar dunia digital dan apa yang merangkumi. Salah satu daripada contoh terbaik ini adalah kisah dari 25 September 2006 seorang anak berusia 3 tahun yang mendapat talian di komputer di rumah dan menguruskan membeli sebuah kereta kerana ibu lupa melog keluar dari akaun internetnya, (BBC News ). Generasi Y dan Z telah berkembang dengan berfikiran bebas, berkait dengan teknologi, berkomunikasi dengan mudah dengan rakan sebilik mereka di seluruh dunia, dan mengikuti perkembangan teknologi baru yang muncul dan hilang dengan cepat. Ia harus diterima bahawa telah menjadi mustahil untuk mendidik generasi baru masa depan dengan sistem universiti tradisional berusia 900 tahun. Atas sebab ini, MEF University telah melaksanakan kaedah pengajaran baru yang dikenali sebagai "Flipped Learning". Di dunia di mana seluruh kehidupan didominasi oleh teknologi digital, Flipped Learning merupakan satu kaedah yang secara global muncul untuk menyasarkan mendidik pelajar generasi Generasi Y dan pelajar universiti masa depan di Generation Z dan kemudian.

Kaedah pembelajaran Flipped adalah sejajar dengan Taksonomi Bloom, kerana pelajar menjalankan tugas kognitif peringkat rendah seperti memperoleh, mengingati dan memahami maklumat sebelum waktu kelas, dan memberi tumpuan kepada tugas kognitif peringkat tinggi - memohon, menganalisis, menilai dan mewujudkan - semasa kelas dalam persekitaran pembelajaran rakan sebaya yang difasilitasi oleh profesor mereka.

Bagaimanakah Pembelajaran Berlari dalam Pembelajaran Flipped?

Dalam Learning Flipped, pembelajaran berlaku dengan cara berikut:

 • Pelajar menonton video kursus, membaca teks dan bahan pembelajaran di kemudahan mereka sebelum kelas, mengambil nota, menyediakan persoalan mengenai isu-isu yang mereka tidak faham atau tidak faham dengan baik.
 • Para pelajar menghantar soalan mereka kepada topik kelas kepada profesor secara digital sebelum kelas.
 • Pelajar dikumpulkan mengikut jenis soalan semasa kelas pertama. Pelajar cuba mencari jawapan kepada soalan mereka melalui kerja kumpulan dan pembelajaran rakan sebaya. Profesor memantau kumpulan dan memudahkan penyelesaian masalah.
 • Pada jam kedua kelas, profesor memudahcara pembelajaran sedemikian rupa untuk menggalakkan pelajar menjawab soalan yang tidak dijawab.
 • Profesor itu menanyakan soalan-soalan untuk memeriksa pemahaman konsep-konsep oleh pelajar atau mempunyai pelajar bekerja dalam pasukan mengenai masalah yang melibatkan aspek-aspek yang lebih praktikal atau diterapkan dalam topik.
 • Model ini membolehkan pelajar untuk beralih dari "orang yang diberi pengetahuan oleh profesor mereka" ke dalam "orang yang menemui pengetahuan dan mengambil pengetahuan yang diperoleh satu langkah lebih jauh."

Kenapa Pembelajaran Flipped Lebih Baik untuk Pelajar?

 • Pelajar belajar, menyemak dan semak semula bahan kursus dengan pantas.
 • Setiap pelajar mempunyai gaya belajar yang berbeza. Dalam kaedah tradisional, profesor tidak dapat menjawab atau mengaitkan semua gaya ini. Pembelajaran Flipped membolehkan pelajar menonton syarahan pada video pada kelajuan yang dikehendaki, berhenti, mundur dan pulihkan jika perlu.
 • Oleh kerana pelajaran disusun secara interaktif, timbal balik dan diterapkan, lebih mudah bagi pelajar untuk memahami topik.
 • Pelajar tidak kekal pasif dalam kelas kerana mereka benar-benar menjaga pembelajaran mereka sendiri melalui kerja berpasukan; semua pelajar secara semulajadi menyertai aktiviti ini.
 • Pelajar menjalinkan pengetahuan baru melalui kerjasama dan perbincangan.
 • Pelajar yang terlepas kelas kerana sebab-sebab perubatan atau aktiviti sukan dan kelab pelajar yang diperlukan tidak ketinggalan.
 • Pelajar masih mempunyai waktu minimum 2 jam / minggu waktu pejabat dengan pengajar mereka, satu jam daripadanya akan berada dalam talian. Komunikasi dengan ahli fakulti dikekalkan.
 • Bahan kursus sentiasa tersedia di platform. Para pelajar boleh menyemak semula kandungan terdahulu dan mengkaji semula mereka apabila diperlukan.
 • Terdapat lebih banyak interaksi dan hubungan peribadi antara pelajar dan ahli fakulti.
 • Pelajar mempunyai lebih banyak tanggungjawab untuk pembelajaran mereka sendiri; semua pelajar aktif di dalam kelas.
 • Semua pelajar menerima satu-ke-satu, arahan peribadi.
 • Tugas kognitif peringkat rendah, seperti mengingat dan memahami, dijalankan sebelum waktu kelas, dan pelajar menumpukan perhatian kepada tugas kognitif peringkat tinggi - memohon, menganalisis, menilai dan mewujudkan - semasa jam pelajaran melalui pembelajaran rakan sebaya yang difasilitasi oleh profesor mereka .

Mengapa Pembelajaran Flipped Jadi Berjaya?

 • Ia meningkatkan keterlibatan pelajar.
 • Ia membolehkan pelajar menjadi lebih berpusatkan pelajar.
 • Ia menggalakkan pemikiran kritikal.
 • Ia meningkatkan kemahiran dan kerjasama berasaskan pasukan.
 • Ia menawarkan bimbingan pelajar yang lebih peribadi.
 • Ia menjadikan perbincangan kelas lebih berkesan.
 • Ia menggalakkan pelajar untuk mencerminkan diri sendiri.
 • Ia menyediakan maklum balas pengajar dan rakan sebaya.
 • Ia memegang pelajar bertanggungjawab untuk pembelajaran mereka sendiri.
 • Ia menggalakkan pembelajaran melalui teknologi terkini yang berkaitan dengan pelajar Generasi Y dan Z.

Lokasi

 • Maslak

  Ayazağa Cad. No.4, 34396, Maslak

Soalan