Keystone logo
McMaster University Faculty of Humanities Hons. Sarjana Muda Sastera dalam Pengajian Greek & Rom
McMaster University Faculty of Humanities

Hons. Sarjana Muda Sastera dalam Pengajian Greek & Rom

Hamilton, Kanada

4 Years

Inggeris

Sepenuh masa

Request application deadline

Request earliest startdate

Request tuition fees

Di kampus

pengenalan

Sebagai pelajar Pengajian Yunani & Rom, anda akan diperkenalkan kepada masyarakat Yunani Purba dan Rom, kepada masyarakat mereka dan kepada peristiwa sejarah yang mereka terpisah. Anda akan berpeluang untuk menerokai tamadun purba dunia Mediterranean, yang berkembang dari sekitar 2500 SM hingga 500 AD, yang kesan besarnya terhadap perkembangan tradisi Barat terus dirasai hari ini.

Pelajar di Jabatan Pengajian Yunani & Rom meneroka tiga bidang utama penyelidikan – seni dan arkeologi, sejarah purba dan kehidupan sosial, serta bahasa dan kesusasteraan (kursus pemula ditawarkan dalam kedua-dua bahasa Yunani kuno dan Latin).

Pelajar yang berminat dalam arkeologi harus menyiasat Minor antara disiplin dalam Arkeologi yang ditawarkan bersama oleh Jabatan Pengajian Yunani & Rom, Pusat Pengajian Geografi dan Geologi, dan Jabatan Antropologi. Pelajar mempelajari pelbagai bidang seni dan sains yang berkaitan dengan amalan arkeologi dan boleh memperoleh pengalaman praktikal di penggalian arkeologi.

Untuk dipertimbangkan untuk kemasukan ke program Pengajian Yunani & Rom dalam Tahap II, pelajar mesti memasukkan 3 unit Pengajian Yunani & Rom, Yunani atau Latin dalam program Tahap I mereka.

Pelajar dalam Program Pengajian Greek & Rom boleh memilih kursus daripada subbidang berikut:

  • Sejarah Kuno dan Masyarakat.
  • Falsafah Purba.
  • Arkeologi Klasik dan Sejarah Seni.
  • Kesusasteraan Klasik dalam Terjemahan.
  • Bahasa dan Kesusasteraan Yunani.
  • Bahasa dan Sastera Latin.

Dengan kelulusan Jabatan Pengajian Greek & Rom dan Dekan Bersekutu Kemanusiaan (Pengajian), pelajar yang telah menyelesaikan 60 unit kerja dalam Program Kepujian dalam Pengajian Yunani & Rom boleh menggantikan semua atau sebahagian daripada kerja Tahap III mereka mengikut kursus. pengajian di universiti atau institusi yang setaraf dengannya di luar negara. Rujuk Jabatan untuk butiran lanjut. Pelajar boleh menerima sehingga enam unit kredit untuk kerja lapangan arkeologi di tapak Yunani atau Rom yang diluluskan. Rujuk jabatan untuk butiran lanjut.

Pelajar yang berhasrat untuk melakukan kerja siswazah dalam bidang Pengajian Greek & Rom harus ambil perhatian bahawa kebanyakan universiti yang menawarkan program sedemikian memerlukan kerja sarjana dalam bahasa Yunani dan Latin untuk kemasukan. Pelajar ini amat digalakkan untuk memasukkan kursus bahasa Yunani dan Latin seawal mungkin dalam program mereka. Pelajar yang berhasrat untuk melakukan kerja siswazah dalam bidang Pengajian Greek & Rom amat digalakkan untuk memasukkan kursus tesis (GRKRMSTU 4T06) dalam peringkat akhir program mereka.

Kerjaya untuk jurusan dalam Pengajian Greek & Rom

Pentadbiran Warisan Budaya

Kurator Muzium

Komunikasi digital dan reka bentuk Web untuk pembangunan semula Realiti Maya dunia purba

Perunding hubungan antarabangsa

Penyelidik untuk syarikat Tech

Penyelidik untuk NGO

Pemilik kilang wain

Penerbitan

Pustakawan / arkivis

Penasihat Politik

Guru (dengan gabungan Kepujian)

Pentadbiran universiti

Doktor perubatan: kadar kejayaan tertinggi di sekolah perubatan dan undang-undang AS ialah graduan Pengajian Yunani & Rom (ulasan Princeton)

Maklumat lain

Pelajar boleh menerima kredit akademik semasa belajar di jabatan Pengajian Greek & Rom untuk kerja lapangan arkeologi di tapak Greek atau Rom yang diluluskan. Pasukan penyelidik McMaster sedang mengkaji penempatan Yunani purba di Metaponto Itali.

Mengenai Sekolah

Soalan