Keystone logo
Latvian Academy of Sport Education

Latvian Academy of Sport Education

Latvian Academy of Sport Education

pengenalan

Akademi Pendidikan Sukan Latvia ( LASE ) ialah sebuah institusi pendidikan tinggi dan penyelidikan awam akademik dan profesional, yang ditubuhkan pada 6 September 1921, bertindak mengikut Undang-undang Pendidikan Tinggi, LASE dan undang-undang serta peraturan yang mengawal selia aktiviti. LASE ialah satu-satunya institusi pengajian tinggi sukan di negara ini, yang menjamin perpaduan kajian dan penyelidikan saintifik dalam sains sukan dan penjagaan kesihatan dalam sukan selaras dengan "Rancangan Pembangunan Nasional Latvia 2014-2020", "Sains, Pembangunan Teknologi dan Inovasi Garis Panduan 2014-2020", "Strategi Pengkhususan Pintar 2014-2020", "Garis Panduan Pembangunan Pendidikan untuk 2014-2020" dan "Garis Panduan Dasar Sukan 2014-2020" untuk pelajar memperoleh ijazah akademik dan saintifik, kelayakan vokasional dan menggalakkan inovasi dalam sains sukan dan penjagaan kesihatan dalam sukan. LASE ialah sebuah institusi saintifik, pada 9 Mei 2006, didaftarkan dalam daftar institut saintifik dengan No. 172075. LASE aktiviti LASE ditunjukkan di laman web Akademi lspa.lv: laporan penilaian kendiri tahunan yang tersedia untuk umum. LASE : sebuah universiti sukan yang dikenali di peringkat antarabangsa dan salah satu universiti sukan terkemuka di Negara Baltik, mendidik profesional sukan dan penjagaan kesihatan dalam sukan, memperkukuh LASE akademik, saintifik dan kewangan LASE.

misi LASE

Untuk menyediakan kajian berkualiti yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, membangunkan penyelidikan inovatif dalam sains sukan dan penjagaan kesihatan dalam sukan, mengintegrasikannya dalam proses kajian, yang memastikan penyediaan pakar sukan yang berdaya saing, menggalakkan pembangunan negara dan masyarakat Latvia, menyokong kemajuan teknologi. daripada ekonomi negara. Untuk memastikan sumbangan LASE sebagai pendidikan kepentingan nasional dan antarabangsa, sains dan universiti sukan kepada pembangunan mampan sukan dan penjagaan kesihatan dalam sukan. Matlamat utama LASE adalah untuk memberi peluang kepada pelajar untuk mengikuti pendidikan dan latihan profesional yang lebih tinggi dan profesional, membangunkan sains sukan dan penyelidikan dalam penjagaan kesihatan dalam sukan, untuk membangunkan budaya untuk mengekalkan potensi intelek dan fizikal yang diperlukan untuk Republik Latvia (LR), mempromosikan dan memastikan pembangunan negara yang harmoni

90 Tahun Sejarah

Pada 6 September 2011, Akademi Pendidikan Sukan Latvia meraikan ulang tahun ke-90 pendidikan sukan tinggi Latvia secara amnya dan asasnya khususnya. Keperluan untuk menubuhkan institusi pendidikan khas timbul pada musim bunga 1919 apabila akhbar progresif pada masa itu menyatakan bahawa isu dan bentuk teori pendidikan jasmani dan bentuk organisasinya memerlukan asas saintifik mereka. Kementerian Pendidikan Latvia menerima keperluan masyarakat ini, dan pada 6 September 1921, Kabinet Menteri memutuskan untuk menubuhkan Institut Pendidikan Jasmani Latvia (LFII). Pendidikan teori pelajar telah dimulakan di Riga, Nikolaja (kini: Valdemara) Street 1, dan sesi latihan telah dianjurkan di gim dan stadium sekolah. Matlamat Institut adalah untuk melatih guru pendidikan jasmani, menyelesaikan isu teori dan praktikal pendidikan jasmani, penyeliaan pembangunan jasmani dan pendidikan jasmani di negara ini. Pemimpin pertama Institut ialah guru sekolah Rumpmuiža Mārtiņš Krūze (Martin Kruze) . Latihan institut berlangsung selama dua tahun dan melibatkan 1400 jam kursus pengajian teori dan praktikal. Dalam kepakaran, penekanan persediaan diberikan kepada latihan praktikal mereka, yang menyumbang 65.3% daripada jumlah kajian. Sebaliknya, dalam persediaan praktikal gimnastik dan aktiviti fizikal, yang berkaitan dengan gimnastik, diguna pakai. Penekanan ini dipengaruhi oleh fakta bahawa pada masa itu di sekolah pendidikan jasmani dipanggil gimnastik, tetapi guru - guru gimnastik. Pada 3 November 1922, rancangan pengajian, yang direalisasikan di Institut, telah dikaji semula dengan memperkenalkan syarat bahawa pada akhir belajar pelajar akan mengambil peperiksaan dalam setiap 21 subjek kajian. Pada 15 November 1922, doktor Dr. Jēkabs Dille adalah Ketua Institut.

Pada tahun 1923 Suruhanjaya Pedagogi menentukan keperluan dan kandungan peperiksaan dan meluluskan dokumen yang diterima oleh graduan pada masa itu. Keperluan peperiksaan akhir pertama adalah serupa dengan keperluan hari ini dan salah satu bahagian utama ialah - mengendalikan pelajaran untuk kanak-kanak usia sekolah dan mempertahankan aktiviti pengurusan pilihan seseorang. Peperiksaan akhir pertama telah diadakan dari 23 Julai hingga 27 Julai 1923, dan pada 8 Ogos tahun yang sama Majlis LFII, bertindak mengikut Keputusan Jemaah Menteri pada 6 September 1921, memutuskan untuk memberikan atau tidak untuk memberikan pengijazahan. Diploma, pemberian atau tidak pemberian hak untuk bekerja sebagai guru. LFII telah menghentikan aktivitinya pada tahun 1925, dan sepanjang 5 tahun hayatnya (1921-1925) 79 guru gimnastik (pendidikan jasmani) telah disediakan dan diperakui. Memandangkan kepentingan pendidikan jasmani dan keperluan untuk mempunyai guru Pendidikan Jasmani di sekolah, pada 2 Oktober 1926, dalam Universiti Rakyat Latvia telah dibuka Institut Pendidikan Jasmani (LTU FAI). Berdasarkan aktiviti LTU FAI organisasi, ciri umum pengajian dan keperluan bekas institut digunakan. Institut bekerja mengikut rancangan dan program, yang disahkan oleh Kementerian Pendidikan, tempoh pengajian adalah 3 tahun. Voldemārs Cekuls, inspektor Pendidikan Jasmani Kementerian Pendidikan telah dilantik menjadi ketua LTU FAI. Semasa kewujudannya (1929-1940) LTU FAI menyediakan 189 pakar Pendidikan Jasmani, yang mana 179 menerima Diploma, mengesahkan tamat pengajian dari Institut, tetapi 10 - tentang menghadiri kelas sebagai pendengar. LTU FAI menghentikan kerjanya pada tahun 1940, dan ketuanya Voldemārs Cekuls telah diusir dari Latvia pada 14 Jun 1941. Dalam tempoh masa dari 1921 hingga 1940, Institut telah diijazahkan oleh 267 guru Pendidikan Jasmani.

Institut Kebudayaan Fizikal Negeri Latvia (LVFKI) memulakan aktivitinya pada 1 Januari 1946, dengan keputusan Majlis Komisar Rakyat LSSR. Kajian praktikal di LVFKI bermula pada Januari 1946 di Riga, 6 Aspazija (kemudian Padomju) Boulevard, di mana tiada bilik dan premis khas yang perlu disewa untuk pengajian. Keadaan bertambah baik sedikit pada 21 Oktober 1946, apabila premis tambahan telah diperuntukkan di jalan 3 Kaļķu. Sebaliknya, pada tahun 1951 Institut mendapat premis di 10 Kalpaks (kemudian Komunāru) Boulevard dan 4 Vēstures Street. Penambahbaikan infrastruktur berlaku pada tahun 1959 apabila kompleks kajian dan sukan LVFKI dibina di 333 Brīvības (kemudian Lenina) Street. Sebagai bahagian struktur penting Universiti Sukan pada setiap masa adalah Kelab Sukan (SKIF), yang diasaskan pada 4 Oktober 1946, dan sepanjang tahun kewujudannya, pekerjanya adalah penganjur aktiviti sukan pelajar dan pensyarah. Pada setiap masa pelajar kami telah memperoleh kejayaan yang besar di peringkat antarabangsa, mengambil bahagian dan mewakili Latvia dan Universiti dalam pertandingan dunia dan Eropah, serta dalam pertandingan pelajar peringkat yang berbeza. Pada tahun 1959 sebuah bangunan kajian 6 tingkat telah dibina. Kelayakan berprestij, yang diperoleh di Universiti, dan pertumbuhan bilangan pelajar, yang dikaitkan dengannya, adalah sebab untuk membina bangunan lain untuk pengajian dan sukan pada tahun 1982, dan pada tahun 1986 - Arena Athletic. Pada tahun 1989 para pelajar Institut memperoleh bilik kuliah dan pejabat tambahan. Pada tahun 1994, premis makmal saintifik dan lapangan menembak dibuka di sebelah stadium.

Sepanjang kewujudannya sehingga tahun 1992, LVFKI telah menyediakan 5522 pakar dengan pendidikan tinggi dan 151 - dengan pendidikan menengah khas. Pada 5 November 1991, Kementerian Pendidikan Republik Latvia dengan perintah Nr.459 menyatakan bahawa pada masa hadapan untuk lebih mencerminkan status dan profil institusi pendidikan tinggi, namanya akan menjadi Akademi Pendidikan Sukan Latvia ( LASE ) . Perlembagaan pertama Akademi telah diluluskan di Majlis Tertinggi Republik Latvia pada 10 Mac 1992. Untuk melaksanakan tugas yang ditetapkan untuk Fakulti Pedagogi Pendidikan Sukan Latvia bekerja di Akademi, dan dalam tempoh 1983 hingga 1991 juga Fakulti Jurulatih. Bilangan pelajar Akademi, berbanding dengan angka 1946, telah meningkat beberapa kali: daripada 2 kumpulan belajar pada tahun 1946 kepada 27 kumpulan pada awal tahun pengajian 2011/2012.

 • Bilangan staf pengajar juga meningkat secara kuantitatif dan kualitatif: 3
 • 8 anggota staf akademik, termasuk 1 Profesor, 16 Penolong Profesor, 7 Pensyarah Kanan, 14 Pensyarah, dan Pembantu yang bekerja di sana pada tahun akademik 1946/1947;
 • pada tahun akademik 2011/2012, kerja-kerja pendidikan di Akademi disediakan oleh 78 anggota staf akademik, termasuk 18 Profesor, 15 Profesor Madya, 22 Penolong Profesor, 14 Pensyarah, 9 Pembantu, termasuk 42 anggota staf akademik yang mempunyai ijazah saintifik .

Semua pelajar Akademi dan graduan yang berjaya menerima pendidikan tinggi dan dilatih untuk bekerja dengan kelayakan yang sangat berbeza, yang berkaitan dengan tempoh masa, seperti:

 • Guru (Pendidikan jasmani);
 • Guru biologi;
 • Guru-guru sains sosial (pendidikan kesihatan);
 • Guru anatomi dan fisiologi;
 • Latihan Guru Tentera;
 • Jurulatih sukan;
 • Guru-guru fizikal (Pendidikan);
 • Pengurus kerja Pendidikan dan Sukan;
 • Pengurus pelancongan aktif;
 • Ahli fisioterapi;
 • Masseurs.

LASE ialah satu-satunya institusi pengajian tinggi di Latvia, yang menyelaras dan menjalankan penyelidikan dalam sukan, serta mendidik pakar sains sukan. Setakat ini, aktiviti saintifik kebanyakannya dijalankan di Jabatan Akademi, tetapi kini beberapa institut penyelidikan saintifik dengan makmal mereka sendiri dibentuk, seperti Institut Sains Sukan, Institut Rekreasi dan Alam Sekitar, Institut Pembangunan Pendidikan Guru, Institut Pergerakan. Ergonomik. Sebagai tradisi selama bertahun-tahun adalah persidangan tahunan fakulti dan penyelidikan pelajar, dalam rangka penyiasatan pensyarah dan pelajar diluluskan. Keputusan logik persidangan ini ialah edisi tahunan artikel sains LASE Sukan untuk hampir setiap LASE telah menjadi sebahagian daripada kehidupan. Gaya hidup aktif pelajar menentukan kualiti hidup dan kesediaan profesional mereka. Matlamat selanjutnya Akademi Pendidikan Sukan Latvia adalah untuk menyediakan kajian berkualiti tinggi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, membangunkan penyelidikan inovatif dalam sains sukan dan mengintegrasikannya dalam proses kajian, yang memastikan latihan pakar sukan berbeza yang kompeten dan berdaya saing untuk Latvia dan pasaran kerja antarabangsa.

Lokasi

 • Riga

  Brivibas gatve 333, , LV-1006, Riga

  Soalan