Keystone logo
Instituto Politécnico de Viseu

Instituto Politécnico de Viseu

Instituto Politécnico de Viseu

pengenalan

Pembentukan Institut Politeknik Viseu, pada 26 Disember 1979, melalui Undang-Undang Pemerintah Nº513-T / 7, jelas dirangka oleh falsafah yang lebih luas yang menyokong kejayaan pelaksanaan pendidikan tinggi politeknik di negara kita. Pelebaran pendidikan tinggi ke seluruh wilayah, dalam logik memerangi tumpuan di bandar-bandar pesisir utama, dan inovasi yang dimungkinkan oleh hubungan yang lebih erat antara institusi latihan dengan masyarakat sekitarnya, tampaknya merupakan dua faktor yang telah memacu penciptaan pendidikan tinggi politeknik di Portugal dan, khususnya, di wilayah Viseu.

Dari semua objektif umum Institut Politeknik Viseu, kita harus menekankan kerja sama dengan masyarakat sekitar, secara timbal balik, yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran mengenai masalah wilayah dan pelaksanaan penyelesaian yang tepat. Selanjutnya, ada objektif lain yang perlu dipertimbangkan: latihan teknikal, humanistik dan peribadi pelajarnya, agar mereka mampu menyumbang kepada perkembangan masyarakat Portugis; pengembangan aktiviti penyelidikan, dengan mempertimbangkan keperluan konteks di sekitarnya; dan pertukaran budaya dan kerjasama dengan institusi negeri / swasta lain, di peringkat nasional dan antarabangsa.

Dalam dua dekad yang lalu, Institut Politeknik Viseu telah berkembang secara berterusan dan kini merangkumi 6 unit: 5 sekolah tinggi - The School of Education, The School of Technology, The Agrarian School, The School of Technology and Management (di bandar Lamego), Sekolah Kesihatan; dan Perkhidmatan Kebajikan. Pada masa ini institusi ini mempunyai lebih daripada 7000 pelajar dan 400 guru.

Ia kini menawarkan latihan yang lebih tinggi dalam banyak bidang, seperti latihan guru, kajian media, kajian budaya, layanan sosial, sukan, multimedia, kejuruteraan (di banyak bidang), pengurusan, pemasaran, pelancongan, ilmu agraria, dan kejururawatan.

Lokasi

 • Viseu

  Av. Cor. José Maria Vale de Andrade,s/n,Campus Politécnico, 3504-510, Viseu

  Program

   Institusi juga menawarkan:

   Soalan