
Bachelor in International Culinary Arts Management
Écully, Perancis
TEMPOH MASA
3 Years
BAHASA
Perancis, Inggeris
LAJU
Sepenuh masa
TARIKH AKHIR PERMOHONAN
15 Jul 2025
TARIKH MULA PALING AWAL
Sep 2025
YURAN TUISYEN
EUR 14,000
FORMAT PENGAJIAN
Di kampus
Galeri
Kemasukan
Biasiswa dan Pembiayaan
Peluang yang sama dan biasiswa Kecemerlangan diberikan kepada pelajar Perancis dan antarabangsa yang diterima masuk ke tahun pertama ijazah Sarjana Muda, oleh Yayasan institut lyfe , untuk membiayai sebahagian daripada yuran pengajian.
Ini boleh diperbaharui setiap tahun, berdasarkan kriteria akademik dan kehadiran, dan boleh digabungkan dengan biasiswa Crous.
Kurikulum
Ciri-ciri kursus:
TAHUN 1:
- Asas teknik seni kulinari dan masakan haute
- Asas sos dan derivatif (Sauce School, dengan kerjasama Chef Yannick Alléno – 3 bintang Michelin)
- Pengurusan operasi masakan
- Sains pengurusan: pemasaran, pengurusan, CSR, sumber manusia, perakaunan
- Sains makanan
TAHUN 2:
- Teknik masakan lanjutan
- Penciptaan menu dan kawalan kos
- Sains pengurusan lanjutan : pemasaran dalam perkhidmatan makanan, pengurusan pembangunan mampan, sumber manusia, dsb.
- Sos kontemporari
TAHUN 3 - Pilih pengkhususan:
- Masakan gourmet
- Masakan bistronomi
- Masakan & budaya Jepun (trek Perancis sahaja)
- Pemakanan dan Kesejahteraan oleh Institut Michel Guérard*** (lagu Perancis sahaja)
Hasil Program
Setelah tamat kursus ini, anda akan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda dalam Pengurusan Seni Kulinari Antarabangsa, didaftarkan dan diluluskan oleh Kementerian Pengajian Tinggi, Inovasi dan Industri.
Yuran Pengajian Program
Peluang kerjaya
Mungkin pekerjaan impian anda adalah
- Ketua tukang masak
- Chef Catering
- Chef peribadi
- Usahawan
- Usahawan masakan
Ataupun…
- Jurulatih
- Pengurus Pembelian dan Pembekalan
- Pengurus dalam katering udara, kereta api atau maritim
- Pengurus F&B
- Penulis makanan