Keystone logo
Hong Kong Baptist University School of Communication

Hong Kong Baptist University School of Communication

Hong Kong Baptist University School of Communication

pengenalan

Mengenai Sekolah Komunikasi

Sekolah Komunikasi Hong Kong Baptist University diasaskan pada tahun 1968. Ia menyediakan pelbagai program komprehensif dalam komunikasi yang terdapat di Hong Kong di peringkat sarjana dan pasca siswazah.

Dalam kurikulum sarjana empat tahun untuk Program Sarjana Muda Komunikasi (Kepujian), Sekolah menawarkan tiga pilihan utama dan beberapa kepekatan dalam bidang khusus. Mereka termasuk:

  • Filem: Menawarkan dua konsentrasi dalam Animasi dan Media Seni dan Filem dan Televisyen.
  • Kewartawanan: Menawarkan tiga Konsentrasi dalam Kewartawanan Cina, Komunikasi Data dan Media, dan Kewartawanan Antarabangsa.
  • Perhubungan Awam dan Pengiklanan: Menawarkan tiga Konsentrasi dalam Pengiklanan dan Penjenamaan, Komunikasi Organisasi dan Perhubungan Awam.

Sekolah ini juga menjalankan program sarjana muda dan program diploma yang lebih tinggi. Di peringkat pasca siswazah, pelbagai pilihan termasuk mengajar program-program utama dalam Komunikasi, Filem, Televisyen dan Media Digital, Pengeluaran Filem, Televisyen dan Media Baru, Pengajian Kewartawanan Antarabangsa, Pengurusan Media. Terdapat juga program pascasiswazah penyelidikan (MPhil dan Ph.D).

Sekolah ini telah menubuhkan beberapa institusi penyelidikan dan pusat untuk meningkatkan kecemerlangan dalam pelbagai bidang tumpuan dan menanam penyelidikan interdisipliner.

97877_97848_AO8K5684.JPG

Terletak di bangunan yang dibina khas, Sekolah mempunyai peruntukan sumber pengajaran yang cekap serta akses kepada peralatan terkini. Makmal Penyelidikan Media AI dan VR

Sekolah ini mengekalkan hubungan rapat dengan media dan industri kreatif Hong Kong. Memandangkan sejarah dan pengaruhnya yang panjang, tidaklah menghairankan bahawa banyak jawatan yang paling senior dalam industri ini diduduki oleh alumninya dengan pencapaian cemerlang. Hubungan ini bukan sahaja menimbulkan reputasi yang kuat untuk Sekolah tetapi juga menawarkan peluang rangkaian untuk alumni dan bertindak sebagai sumber mata pelajaran untuk pelajar semasa.

Forum Perkongsian Alumni yang memaparkan pengarah filem, penilai skuad dan pengarah kreatif yang lulus dari Sekolah, Anugerah Filem Universiti Global 1, Bengkel Pemenang Hadiah Pulitzer dan pelbagai kelas induk dan seminar penyelidikan adalah semua contoh acara yang dianjurkan oleh Sekolah untuk memupuk hubungan dengan ahli akademik dan industri di mana pelajarnya akan bekerja pada masa akan datang.

97876_97849_DSC_0302bufaaward.JPG

Visi dan misi

Selaras dengan falsafah "pendidikan orang ramai" Universiti, misi Sekolah Komunikasi adalah untuk memberikan pendekatan yang inovatif ke bidangnya dan membina perpaduan, kepimpinan, dan pertumbuhan untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada para pelajar dan komuniti. Dalam era maklumat dan komunikasi ini, program yang kuat dalam komunikasi menandakan satu institusi kepentingan kontemporari. Pelajar yang tinggal di abad ke-21 perlu memahami banyak dimensi komunikasi, kesedaran mengenai proses komunikasi, dan kemahiran yang maju sebagai komunikator. Program sebegini, lebih-lebih lagi, memupuk minda kritis dan merangsang semangat kreatif. Bertekad untuk mencapai kecemerlangan dalam pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan, fakulti cuba menjadikan Sekolah sebagai tempat untuk pencerahan intelektual yang berterusan dan kemajuan profesional.

97879_97850_AO8K5497.JPG

Selaras dengan kesetiaan Universiti Hong Kong Baptist untuk usaha pendidikan yang berkualiti tinggi, Sekolah Komunikasi mempunyai matlamat berikut:

Penyataan Visi

Kami berhasrat untuk menjadi sekolah komunikasi pilihan di Asia, dihormati untuk kecemerlangan dalam penyesuaian, kreativiti, inovasi, dan amalan etika, untuk mendidik para pemimpin dan profesional dalam komunikasi masa depan, untuk mewujudkan pengetahuan komunikasi yang berguna, dan untuk melayani masyarakat melalui komunikasi.

97875_97851_L3JOURNAL_COVER_2835BNNstudiostuwork.jpg

Kenyataan Misi

Kami berusaha untuk memenuhi visi kami melalui pendidikan sepenuh orang, penyelidikan inovatif, dan perkhidmatan aktif untuk Hong Kong, China yang lebih besar, dan komuniti global.

"Kebenaran adalah kebaikan" adalah moto kami. Kami berpendapat kebenaran itu akan didekati melalui komunikasi bebas, bertanggungjawab, berkesan dan seimbang dengan fakta yang tepat, pandangan yang berbeza, dan karya kreatif. Untuk terus mendekati dan menegakkan kebenaran, kami berusaha:

  • Untuk memupuk pemimpin komuniti, pengamal dan ulama yang bertanggungjawab yang cemerlang dan sosial melalui pengajaran dan pembelajaran yang berkualiti
  • Untuk memajukan pengetahuan dalam pelbagai bidang komunikasi melalui schoa, keluaran kreatif dan profesional
  • Untuk menjangka dan memenuhi keperluan masyarakat tempatan, serantau dan global yang berubah

Sekolah ini menawarkan program sarjana muda iaitu program Sarjana Muda Komunikasi (Kepujian).

97878_97852_Keystonedolbyhkbu_20181029_COMD2.jpg

Lokasi

  • Hong Kong

    5 Hereford Road, Kowloon Tong, , Hong Kong

Soalan