Keystone logo
University Of Design Schwäbisch Gmünd

University Of Design Schwäbisch Gmünd

University Of Design Schwäbisch Gmünd

pengenalan

The HFG menganggap reka bentuk sebagai suatu disiplin yang inovatif dengan aspek saintifik, sosial, dan teknologi. Design mengenakan pengaruh yang bertanggungjawab dan kekal pada perkembangan kebudayaan, teknikal, dan ekonomi. Universiti sedar mengelakkan aspek seni atau kraf dalam ajarannya asas reka bentuk. Sebaliknya, semua lima kursus menekankan prinsip-prinsip saintifik dan pengetahuan, dan justifikasi rasional keputusan reka bentuk.

Asas-asas reka bentuk

Kajian asas intensif dan disiplin adalah ciri program HFG itu. Mereka menentukan model kurikulum khusus HFG dan adalah satu sebab utama untuk kualiti yang tinggi kursus reka bentuk di Schwäbisch Gmünd. Kursus-kursus asas mewujudkan asas yang kukuh untuk kecekapan kreatif dalam aktiviti reka bentuk dan mewujudkan himpunan yang boleh dipercayai kaedah, pengalaman estetik, dan teknik. Kajian asas secara sistematik mengkaji undang-undang permukaan dan ruang, cahaya dan warna, masa dan pergerakan.

Konsep pendidikan menyeluruh

Konsep pendidikan holistik HFG adalah berdasarkan kepada gabungan struktur: Program pengajaran bertujuan untuk menggalakkan rasa ingin tahu dan dahagakan ilmu, untuk membangunkan pemikiran teratur, untuk memindahkan kandungan profesional yang ditubuhkan, dan untuk mengukuhkan kecekapan sosial dan budaya pelajar.

Suasana di Universiti mempunyai ciri-ciri budaya terbuka dan produktif perbincangan dengan tutor berpengalaman di peringkat antarabangsa. Unsur-unsur organisasi dan teknikal diselaraskan dan bersepadu untuk menyokong proses pembelajaran pelajar.

Semasa kursus utama pelajar bekerja dalam projek dan memilih penekanan mereka sendiri. Semua program bertujuan untuk mengkaji kajian kes individu yang berkesan, untuk membangunkan meluas prinsip penyelesaian mencari, dan untuk menunjukkan watak model mereka untuk tugas-tugas reka bentuk masa depan. Pemikiran kritis dan teratur, justifikasi teori dan kemahiran praktikal menjadi inseparably digabungkan.

Kelayakan utama

Untuk reka bentuk untuk memindahkan pengetahuan dan membangunkan nilai tambah ia mesti menyeberang sempadan antara disiplin dan budaya. Pembangunan kelayakan utama seperti pengurusan diri, kemahiran kerja berpasukan, bahasa dan kecekapan antara budaya adalah dengan itu juga sebahagian semulajadi kursus universiti pengajian.

topik teras

Topik-topik teras kursus Communication Design termasuk sistem komunikasi dan penerbitan, pameran, kempen maklumat, visualisasi kandungan sains dan teknikal, arahan dan sistem orientasi, syarikat dan identiti institusi, dan bahan-bahan pengajaran dan pembelajaran.

The Interaksi tentu Design berkaitan dengan antara muka perisian, mesin dan kawalan peranti, aplikasi internet, terminal maklumat, dan aplikasi teknologi media terkini.

Kursus Rekabentuk Produk berkenaan dengan reka bentuk pengguna teknikal dan barangan pelaburan, alat, perabot, berdiri pameran, peralatan perubatan, dan aksesori dibawa dan digunakan pada badan, dan dengan perancangan sistem pengangkutan, logistik, dan mobiliti.

Penyelidikan reka bentuk

The HFG nilai berorientasikan permohonan penyelidikan reka bentuk yang sangat. Semua aktiviti penyelidikan tertumpu berpusat di Institut Penyelidikan Gunaan (IAF). Ini memberi tumpuan kepada soalan penyelidikan dan pembangunan yang berkaitan dengan tiga bidang utama Interaksi, Komunikasi, dan Reka Bentuk Produk. Projek penyelidikan semasa termasuk reka bentuk ergonomik peralatan perubatan dan sistem dan aspek interaksi antara manusia dan produk yang direka dan sistem.

Prospek yang baik

Reputasi yang sangat baik dari HFG Schwäbisch Gmünd menerangkan peluang atas rata-rata graduan dalam pasaran kerja. Universiti menyediakan peluang cerah untuk amalan profesional dan membuka laluan untuk mereka bentuk penyelidikan. Kedua-dua kursus MA menawarkan kedua-dua yang terlibat dengan mata pelajaran reka bentuk yang sangat kompleks dan juga melibatkan pelajar dalam kajian teori topik reka bentuk.

Tradisi dan Visi

Universiti cabutan dinamik dan kuasa dari bidang perkembangan saintifik, sosial, dan ekonomi topikal dan daripada tradisi yang panjang dan berterusan. Tradisi ini dipengaruhi oleh kaedah pengajaran yang Bauhaus dan terutamanya daripada Hochschule für Gestaltung Ulm.

Reka bentuk inovatif bertujuan untuk mencapai kemampanan ekonomi, ekologi, dan sosial. The HFG adalah sebuah organisasi yang dinamik terus belajar berdedikasi untuk terus menambah baik kualiti tinggi program pembelajaran di sana. Ia bertujuan untuk memastikan pelajar mencapai tahap tertinggi kelayakan profesional dan pergi untuk memainkan peranan yang aktif dalam mewakili kepentingan pengguna perkhidmatan reka bentuk. Pada masa akan datang yang HFG bercadang untuk meneruskan matlamat ini dengan menawarkan kursus-kursus pendidikan lebih profesional.

Lokasi

  • Schwäbisch Gmünd

    Hochschule für Gestaltung Schwäbisch Gmünd University of Applied Sciences Rektor-Klaus-Straße 100

    Soalan