Keystone logo
© CU Marketing Department
Georgian American University

Georgian American University

Georgian American University

pengenalan

Sejarah Georgian American University

Huraikan projek universiti

Georgian American University (GAU) ditubuhkan sebagai projek MBA Elene Jamarjashvili MBA, pada tahun 2001, semasa belajar di Atlanta State University (USA). Pada mulanya, universiti ini telah direka sebagai Sekolah Undang-undang dengan graduan yang diberi gelaran Juris Doctor (JD).

Di Atlanta, Elene Jamarjashvili bertemu Kenneth A. Cutshaw, seorang pengawal terkemuka di Amerika Syarikat dan Eropah. Encik Cutshaw benar-benar berminat dengan penubuhan universiti itu dan bersetuju untuk membantu universiti mewujudkan perkongsian dengan salah satu Sekolah Undang-undang Amerika yang terkemuka - Washington University of Law (Washington, DC).

Pada awal 2002, Elene Jamarjashvili kembali ke Tbilisi dan mula menyempurnakan pelan perniagaan dan mencari pelabur yang sesuai. Pada masa itu, dia bertemu dengan R. Michael Cowgill, perunding yang dibiayai AS kepada Kerajaan Georgia untuk melaksanakan projek saluran paip Baku-Ceyhan (BTC) dan Selatan Caucasus (SCP). Encik Cowgill bersetuju untuk menasihati Cik Jamarjashvili dan kemudian menjadi Presiden Universiti.

Penubuhan Georgian American University

Permintaan di Tbilisi untuk Universiti yang benar-benar barat begitu jelas bahawa walaupun pada masa itu terdapat dua buah sekolah perniagaan antarabangsa yang beroperasi, minat dalam program yang menawarkan program bersama dalam Perniagaan dan Undang-undang cukup besar untuk bergerak maju dengan pembukaan Sekolah Perniagaan dan Sekolah Undang-undang di Georgian American University pada tahun 2005.

Pada Februari 2005, sebuah syarikat liabiliti terhad bersama pelabur Amerika dan Georgia dibentuk. Kumpulan yang berdedikasi ini dan Lembaga Pengarahnya menubuhkan piawaian pengurusan kewangan dan operasi yang selaras dengan standard antarabangsa, etika dan pendidikan yang ketat yang diperlukan. Kumpulan pelabur ini mempunyai pelbagai pengetahuan dan pengalaman seperti:

  • Pengalaman dengan Undang-undang Amerika Syarikat, Georgia dan Antarabangsa;
  • Pengalaman dengan sektor Amerika Syarikat, Georgia dan Antarabangsa, Perbankan, Kewangan dan Pengurusan;
  • Perhubungan awam di Georgia dan di peringkat antarabangsa;
  • Pengalaman dengan sistem pendidikan Amerika Syarikat, Georgia dan Antarabangsa; dan
  • Pengalaman dengan kerajaan Amerika Syarikat.

Pembangunan Universiti

Dari asalnya, GAU telah mengalami banyak perubahan, cabaran, dan kejayaan. Di mana pasaran begitu menuntut, program baru telah diperkenalkan, terus berkembang dan menambah baik program sedia ada. Pemacu untuk kesempurnaan proses pendidikan serta pengurusan Universiti ditanamkan di setiap Pengasas, Ahli Lembaga, ahli fakulti dan kakitangan.

GAU mempunyai salah satu, jika tidak kadar penempatan tertinggi para pelajar dan siswazahnya di Georgia disebabkan sebahagiannya dari kemahiran profesional dan praktikal yang luar biasa yang dibangunkan serta kepekatan bahasa Inggeris profesional.

Dalam tahun akademik 2011/2012, GAU menambah Program Hubungan Antarabangsa dan Diplomasi ke Sekolah Undang-undangnya, yang menyebabkan perubahan nama kepada Sekolah Sains dan Sains Sosial. Pada tahun akademik 2012/2013, kerana prestasi kejayaan kedua-dua Sekolah Perniagaan dan Undang - undang dan memandangkan keutamaan negeri dan permintaan pasaran, GAU membuka Sekolah Sains dan Kejuruteraan Semula Jadi . Dalam tahun akademik 2013-14, GAU menambah Sekolah Ilmu Pendidikan dan Kemanusiaan Liberal.

Secara teratur, pelajar GAU diberi peluang yang unik melalui latihan magang untuk bekerjasama dengan organisasi tempatan. Pelajar GAU juga boleh menyertai program pertukaran universiti asing.

Bagi tahun akademik 2012/2013, GAU berpindah ke lokasi kampus yang baru (8 Merab Aleksidze St.) yang lebih sejajar dengan piawaian universiti yang tinggi. Bangunan 6,000 meter persegi mengandungi bilik darjah yang besar, pusat perpustakaan / komputer moden, kafe, gim, auditorium, dan teater. Ini, bersama-sama dengan alasan yang luas mewujudkan persekitaran akademik yang menyenangkan dan produktif.

109255_pexels-photo-1595391.jpeg

Akreditasi

Pada tahun 2014 GAU telah diberikan akreditasi 5 tahun oleh Kementerian Pendidikan dan Sains Georgia. Semua program akademik GAU diiktiraf dan sepenuhnya berkaitan dengan piawaian yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan dan Sains. Di samping itu, GAU menyedari prinsip Proses Bologna .

Kod Etika

Kod Etika GAU adalah ungkapan prinsip etika, nilai-nilai, dan tingkah laku staf Georgian American University (guru di kalangan mereka) dan para pelajar.

Objektif kod ini adalah untuk memberi bantuan kepada staf dan pelajar dalam menyelesaikan dan menetapkan isu-isu etika, yang mungkin timbul dalam tempoh kerja dan kajian. Kod ini juga diarahkan kepada peraturan hubungan antara rakan sekerja, pelajar, universiti dan nasional dan antarabangsa.

Dengan bantuan Kod, GAU, bersama dengan tuisyen akademik, memandu pengajaran isu ketelusan dan keadilan, kejujuran dan menghargai nilai, tanggungjawab moral dan sosial.

Kod Etika GAU ditubuhkan dan diringkaskan berdasarkan sumber yang ada. Petunjuk khusus mengenai kejujuran dan tanggungjawab para staf akademik telah diekstrak dari laman web universiti afiliasi Amerika. Kod Etika Georgian American University (semua versi yang dikemas kini) ditandatangani oleh setiap pelajar, pensyarah dan kakitangan.

109256_pexels-photo-256455.jpeg

Lokasi

  • Tbilisi

    10 Merab Aleksidze Street, 0160, Tbilisi

    Soalan