Keystone logo
Edward Waters College

Edward Waters College

Edward Waters College

pengenalan

Edward Waters College (EWC), khasnya, institusi pengajian tinggi bebas tertua di Florida serta institusi pertama negeri yang ditubuhkan untuk pendidikan orang Amerika Afrika.

Edward Waters College bermula sebagai institusi yang diasaskan oleh orang kulit hitam, untuk orang kulit hitam.

Pada tahun 1865, setelah Perang Saudara, Pendeta Charles H. Pearce, penatua ketua Gereja Episkopal Metodis Afrika (AME), dihantar ke Florida oleh Uskup Daniel Alexander Payne. Melihat perubahan sosial dan politik yang pesat pada era Rekonstruksi, Pendeta Pearce segera mengakui perlunya sebuah kementerian pendidikan, karena belum ada peruntukan untuk pendidikan umum orang kulit hitam Florida yang baru dibebaskan. Dibantu oleh Pendeta William G. Steward, pastor AME pertama di negeri ini, Pearce mula mengumpulkan dana untuk membina sekolah.

Dengan sejarah yang dimulakan pada zaman kegelapan tetapi penuh harapan untuk Pembangunan Semula, Edward Waters College ini hidup, membuktikan kejayaan pendidikan dan ketahanan institusi pendidikan yang sangat berakar umbi. Kolej ini terus mengalami kejayaan dan cabaran ciri sejarahnya yang kaya dan masa depan yang dinamik yang berani yang dituju.

Lokasi

  • Jacksonville

    Kings Road,1658, 32209, Jacksonville

    Soalan