Keystone logo
© EdUHK
The Education University of Hong Kong

The Education University of Hong Kong

The Education University of Hong Kong

pengenalan

Mengenai EdUHK

Universiti Pendidikan Hong Kong ialah sebuah institusi pengajian tinggi yang dibiayai oleh kerajaan yang didedikasikan untuk kemajuan pembelajaran dan pengajaran, melalui penawaran pelbagai program akademik dan penyelidikan mengenai pendidikan dan sains sosial, sains, seni dan disiplin kemanusiaan yang saling melengkapi.

Berada di kedudukan ke-5 di Asia dan ke-20 di Dunia dalam Pendidikan (QS World University Rankings by Subject 2024), EdUHK memupuk pemimpin sosial yang aktif dari segi intelek, prihatin dari segi sosial, dan sedar di peringkat global, untuk menjadi ejen perubahan dalam komuniti yang mereka berkhidmat. EdUHK menyasarkan untuk menjadi universiti terkemuka di rantau Asia Pasifik dan seterusnya, dengan tumpuan pada penyelidikan pendidikan, pembangunan dan inovasi

Visi

Kami akan meningkatkan lagi peranan kami sebagai universiti terkemuka di rantau Asia Pasifik dan seterusnya, dengan tumpuan pada penyelidikan pendidikan, pembangunan dan inovasi. Kami akan terus meningkatkan profil dan impak kami di peringkat tempatan, serantau dan antarabangsa melalui penyelidikan dan biasiswa kami yang berkualiti tinggi. Kami komited untuk memupuk pendidik dan profesional yang cemerlang dan prihatin yang menyumbang secara konstruktif kepada pembangunan sosial dan ekonomi yang mampan di Hong Kong dan seterusnya.

Misi

Komited kepada pendekatan Education-plus, misi utama kami adalah untuk menerajui inovasi pendidikan dan untuk menggalakkan dan menyokong pembangunan strategik pengajaran, pendidikan guru, dan disiplin yang pelengkap kepada pendidikan dengan menyediakan pendidik dan profesional yang cemerlang dan bertanggungjawab secara moral sambil menyokong pembelajaran sepanjang hayat mereka.

Keperluan Visa

Visa Application

Visa pelajar adalah satu kemestian untuk pelajar bukan tempatan (melainkan anda mempunyai hak untuk tinggal di Hong Kong) yang ingin belajar di Hong Kong dan anda perlu memohonnya sebelum anda tiba. Seseorang yang memasuki Hong Kong sebagai pelawat tidak boleh menjadi pelajar di sekolah, universiti atau mana-mana institusi pendidikan lain.

Proses permohonan visa biasanya mengambil masa sekitar enam hingga lapan minggu di Jabatan Imigresen selepas semua dokumen yang diperlukan diterima. Untuk mengelakkan kelewatan dalam pendaftaran, sila serahkan permohonan visa secepat mungkin.

How to apply

  • Lengkapkan Bahagian A Borang Permohonan Visa (ID995A) yang dilekatkan dengan gambar berukuran pasport. Sila baca Buku Panduan Kemasukan Pengajian di Hong Kong yang disediakan oleh Jabatan Imigresen Hong Kong. Anda boleh merujuk kepada sampel kami.
  • Salinan halaman maklumat pasport anda yang mengandungi butiran peribadi anda, tarikh dikeluarkan dan tamat tempoh.
  • Salinan bukti kewangan anda dalam bahasa Inggeris. Ia boleh berupa surat yang dikeluarkan oleh bank atau penyata bank anda, slip gaji, dokumen untuk pinjaman dan kebajikan anda, bukti pendapatan penaja anda, biasiswa, dsb.
  • Jika anda berumur di bawah 18 tahun, salah seorang daripada ibu bapa anda hendaklah memberi kuasa kepada saudara/rakannya di HKSAR untuk menjadi penjaga anda. Surat kebenaran yang ditandatangani oleh penjaga dan salah seorang ibu bapa anda hendaklah dikemukakan. Jika anda ingin membenarkan The Education University of Hong Kong ( EdUHK ) sebagai penjaga anda, anda perlu menyerahkan borang kebenaran yang ditandatangani oleh salah seorang ibu bapa anda apabila anda menghantar dokumen kepada GAO. Anda boleh merujuk kepada sampel ini.

Kesahan visa pelajar anda adalah mengikut tempoh biasa program pengajian anda, tertakluk kepada baki sah laku pada dokumen perjalanan anda. Contohnya, jika dokumen perjalanan anda tamat tempoh selepas satu tahun dari hari anda memasuki Hong Kong, had penginapan yang diberikan hanya setahun. Jika tempoh pengajian anda melebihi kesahihan dokumen perjalanan anda, untuk kemudahan, anda dinasihatkan untuk memperbaharui dokumen perjalanan anda sebelum memohon visa pelajar.

Dokumen yang diperlukan hendaklah dihantar ke Pejabat Hal Ehwal Global (GAO) melalui kurier sebelum tarikh akhir tertentu. GAO kemudiannya akan menyerahkan permohonan kepada Jabatan Imigresen Hong Kong untuk kelulusan. Ia biasanya mengambil masa sekitar enam hingga lapan minggu untuk memproses permohonan visa. Setelah diberikan, e-visa akan dihantar kepada anda melalui e-mel.

Visa fee

Sila ambil perhatian bahawa sebaik sahaja permohonan visa diproses oleh GAO, yuran pemprosesan visa, iaitu HK$ 530, tidak boleh dikembalikan. Butiran lanjut akan diberikan setelah anda diterima masuk ke EdUHK .

Biasiswa dan Pembiayaan

Biasiswa diberikan terutamanya berdasarkan merit akademik. Turut dipertimbangkan adalah khidmat masyarakat, aktiviti kokurikulum, keupayaan kepimpinan, dan kriteria lain yang ditetapkan oleh penderma. Unit akademik dan pejabat lain di Universiti dijemput untuk mengemukakan cadangan untuk biasiswa, manakala beberapa biasiswa dibuka untuk permohonan.

Kehidupan Kampus & Kemudahan

Venues

  • Lebih daripada 10 teater kuliah dan 60 bilik pengajaran umum tersedia untuk tempahan.

Sports Facilities

  • Kemudahan & Kompleks Sukan ( Kampus EdUHK Tai Po)
  • Pusat Sukan EdUHK (Pak Shek Kok)

Perkhidmatan Tempat Letak Kereta

Perkhidmatan Katering

Lubang BBQ

Kedai Serbaneka

Perkhidmatan Pos

Lokasi

  • Hong Kong

    10 Lo Ping Road, Tai Po, New Territories Hong Kong, , Hong Kong

Soalan