Keystone logo
Christ's College

Christ's College

Christ's College

pengenalan

Christ's College ditubuhkan pada tahun 1959 oleh Dr. James R. Graham Ⅲ. Ibu bapa Dr. Graham, Jimmy dan Sophie Graham bertugas sebagai mubaligh di China dari tahun 1889 hingga 1940, jadi Dr. Graham dibesarkan di China. Setelah menghadiri kuliah Hampden-Sydney di Amerika, dia merasakan panggilan untuk kembali ke China sebagai mubaligh untuk menolong orang yang sangat dia sayangi. Dr. Graham adalah orang yang kuat percaya dalam pendidikan Kristian dan melihat perlunya sebuah kolej di Taiwan berdasarkan yayasan Kristian.

Pada tahun 1952, Dr. Graham memulakan perjalanan ke seluruh Amerika Syarikat dan berjaya menubuhkan Persatuan China Christian College (FCCCA) dan mendaftarkannya di State of California pada bulan September 1959. Kemudian pada tahun itu, dia membeli tanah di Kuandu dan memulakan Christ's College dengan program Christian Liberal Arts College selama empat tahun. Kampus Christ's College terletak di dataran tinggi yang indah dengan pemandangan Sungai Tamsui dan pegunungan Dewi Mercy.

Dr. Graham juga mengasaskan Yayasan Bebas China di Daerah Taipei (yang kini menjadi Yayasan China Percuma di Bandar Baru Taipei) yayasan bukan untung yang sah yang mengawal Christ College dan mendaftarkannya dengan Kerajaan Daerah Taipei pada 18 September 1961. pada musim bunga tahun 1966, Kementerian Dalam Negeri di Taiwan mengiktiraf Christ's College sebagai institusi agama dan didaftarkan di sekolah tersebut (# 205648), dengan itu secara rasmi membenarkan sekolah tersebut. Christ College berada di bawah naungan Gereja Presbyterian dalam Misi Amerika ke Dunia pada tahun 1977. Pada bulan Mei 2012 Christ College didaftarkan dengan Kementerian Pendidikan menjadikannya kolej seni liberal Kristian yang diiktiraf oleh pemerintah pertama di Taiwan.

Lokasi

  • New Taipei

    No.51, Ziqiang Rd., Tamsui Dist., New Taipei City 25162, Taiwan, , New Taipei

    Soalan