Keystone logo
CCQ Community College Of Qatar

CCQ Community College Of Qatar

CCQ Community College Of Qatar

pengenalan

Sebagai sebahagian daripada pelaburan nasional yang besar dalam pembangunan manusia dan sebagian memenuhi tujuan pendidikan yang dinyatakan dalam Visi Nasional Qatar 2030, Kementerian Pendidikan dan Pengajian Tinggi di Negara Qatar telah menubuhkan Community College of Qatar (CCQ). Tujuan CCQ adalah untuk menyediakan pelbagai peluang pendidikan yang merangkumi: program akademik 2 tahun yang menyediakan pelajar untuk pindah ke universiti empat tahun, program akademik 2 + 2 dan program berorientasi kerjaya 2 tahun untuk memenuhi negara keperluan tenaga kerja dan tenaga kerja yang kritikal.

Community College of Qatar, bekerjasama dengan Houston Community College, dibuka untuk pertama kalinya pada bulan September 2010 dengan pendaftaran 308 pelajar sepenuh masa di West Bay Campus. Sejak kolej ini berlaku peningkatan pendaftaran setiap semester. Hari ini, CCQ adalah institusi yang paling pesat berkembang di Qatar dengan pendaftaran 5000 pelajar di lima kampus berbeza.

Kolej ini menawarkan sebilangan program ijazah bersekutu dan sarjana yang memenuhi keperluan tenaga kerja di Qatar. Antaranya ialah program ijazah dua tahun Associate of Arts dan Associate of Science untuk pelajar yang ingin berpindah ke universiti empat tahun, program ijazah bersekutu dan sarjana muda 2 + 2 dan program ijazah dua tahun dan Sains Gunaan. CCQ juga menawarkan pendidikan berterusan jangka pendek dan sijil kemahiran yang dapat dipasarkan bagi mereka yang ingin meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka untuk menjadi lebih mudah dipasarkan di pasaran pekerjaan. Di samping itu, CCQ telah bekerjasama dengan sebilangan universiti tempatan dan antarabangsa selama empat tahun untuk memberi peluang kepada pelajar untuk berpindah ke universiti dengan lancar untuk memperoleh ijazah sarjana tanpa kehilangan pengesahan untuk mana-mana kerja kursus mereka.

Lokasi

  • Doha

    Doha, Qatar

    Soalan