Keystone logo
© Catalyst - Institute for Creative Arts and Technology
Catalyst - Institute for Creative Arts and Technology GmbH

Catalyst - Institute for Creative Arts and Technology GmbH

Catalyst - Institute for Creative Arts and Technology GmbH

pengenalan

Pembelajaran

Apa yang kita lakukan?

Catalyst – Institut Seni Kreatif dan Teknologi ialah komuniti pembelajaran kreatif antarabangsa, berpusat di Funkhaus ikonik di metropolis media kreatif Berlin.

Kursus pendek sarjana muda, pascasiswazah dan musim panas kami merangkumi pengeluaran dan persembahan muzik elektronik, pengeluaran audio, kejuruteraan bunyi, bunyi untuk media visual, pembikinan filem, penulisan skrip, kesan visual dan lakonan.

Pelajar kami belajar dalam bahasa Inggeris sebagai sebahagian daripada komuniti lebih 75 kewarganegaraan. Melalui pembelajaran berasaskan projek dan kerjasama, dan dibimbing oleh tutor pakar, mereka diberi kuasa untuk menemui identiti kreatif mereka yang unik.

Silsilah

Dari mana kita datang?

Kami telah menyediakan latihan pengeluaran kreatif bertaraf dunia di UK selama 20 tahun dan di Berlin selama lebih daripada 7 tahun di bawah jenama lama kami dBs Music Berlin dan dBs Film Berlin. Kami mempunyai reputasi yang mantap untuk menyampaikan pendidikan yang menarik, praktikal, relevan dan menarik dalam persekitaran yang santai dan dewasa.

Ijazah sarjana muda dan program sarjana kami di Berlin disampaikan dengan kerjasama Universiti Plymouth Marjon yang merupakan institusi pengesahan kami di UK. Kami mempunyai penilaian cemerlang secara konsisten untuk kualiti penyampaian pendidikan kami dalam semua audit awam dan banyak alumni yang bekerja di seluruh industri kreatif.

Kaedah

Apakah kuasa pembelajaran kita?

Kepercayaan kami bahawa 'kehebatan tumbuh bukan dilahirkan' menguasai semua yang kami lakukan. Kami menyediakan anda dengan proses pembelajaran dan pembangunan diri yang membolehkan anda membina diri terbaik anda dan memaksimumkan kehebatan unik anda sendiri.

Program ijazah terobosan kami dibina berdasarkan pembelajaran berasaskan projek. Kami menggunakan model pendidikan progresif sambil mematuhi keperluan ketat universiti UK. Pendidikan progresif memberi tumpuan kepada membina bukan sahaja kemahiran kreatif pakar anda tetapi juga dunia sebenar, kemahiran harian yang akan terus mengubah kehidupan harian anda lama selepas anda meninggalkan Catalyst di belakang.

Kami percaya bahawa pembelajaran terbaik melibatkan penggunaan peralatan dan memaksimumkan jumlah masa yang anda luangkan untuk 'melakukan'. Belajar melalui melakukan dan bekerjasama dengan orang lain adalah kunci kepada kaedah Catalyst.

Sudah tentu, pelajar kami juga mempelajari teori yang menyokong dan memperkayakan usaha mereka. Tetapi melakukan adalah yang paling penting dan kami fikir ia adalah sebahagian daripada kewajipan kami untuk memberikan mereka sekurang-kurangnya beberapa daripada sepuluh ribu jam amalan yang disengajakan yang dicadangkan oleh penyelidikan Anders Ericsson yang kami semua perlukan untuk menjadi pakar sebenar.

Komuniti pembelajaran kreatif yang pelbagai

Apabila kami mengatakan bahawa Catalyst adalah ruang yang selamat untuk bermimpi besar, kami benar-benar bersungguh-sungguh. Safe adalah perkataan yang digunakan secara berlebihan hari ini dan akibatnya, ia perlu ditakrifkan dengan betul. Pada yang paling mudah, inilah yang kami maksudkan. Tidak kira dari mana anda berasal (agama, budaya, jantina, warna kulit), kami berhasrat untuk mewujudkan ruang di mana anda berasa bebas untuk menyatakan diri anda sebagai manusia yang kreatif.

Sebagai permulaan, kami menempatkan lebih 75 kewarganegaraan yang berbeza di sekolah kami. Ini adalah komuniti yang benar-benar antarabangsa. Tetapi sentiasa ada lagi kerja yang perlu dilakukan. Ia adalah gunung tanpa puncak.

Pasukan kami akan terus mendaki gunung itu dan membina komuniti inklusif yang memperkayakan kita semua dan membolehkan pelajar kita berkembang baik sebagai kreatif dan sebagai manusia.

Ini meliputi proses kemasukan kami. Tiada "kesesuaian yang betul" untuk mana-mana kursus kami khususnya. Komuniti kita akan menjadi lebih kuat dan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk menceritakan kisah yang mencerminkan dunia yang kita diami dan masa depan yang ingin kita cipta bersama.

Kami mengalu-alukan individu dari semua peringkat umur, etnik, identiti jantina, kebolehan fizikal, agama, latar belakang pendidikan, lokasi geografi dan status kehidupan. Sertai kami dan beritahu kami bagaimana kami boleh menjadikan komuniti kami berasa seperti ruang yang mencabar tetapi selamat untuk anda juga.

Ciri-ciri Kampus

Di metropolis media kreatif Berlin, lapan minit menaiki trem dari Ostkreuz melepasi landskap industri kilang konkrit dan stesen janakuasa, kompleks Funkhaus yang ikonik dan bersejarah dapat dilihat.

Kampus tepi sungai kami di Funkhaus adalah sebahagian daripada bangunan bersejarah yang pernah menjadi rumah kepada stesen penyiaran GDR dan merupakan salah satu kompleks berbilang studio terbesar di dunia semasa era Soviet.

Kemudahan standard industri kami dibina dengan mengambil kira satu perkara: memaksimumkan akses 'hands-on' untuk melakukan perkara yang anda suka. Anggap ia sebagai taman permainan teknologi anda sendiri.

Anda akan mendapati semuanya secara terperinci lebih jauh di bawah halaman tetapi jika anda kesuntukan masa, berikut ialah gambaran keseluruhan ringkas tentang segala-galanya.

 • 31 studio rakaman dan produksi untuk muzik/filem
 • 110 stesen kerja Mac audio digital yang dimuatkan sepenuhnya
 • 9 stesen kerja PC VFX berkuasa tinggi
 • 1 studio filem besar dengan skrin hijau
 • 2900 item boleh ditempah termasuk synths, mesin dram, mikrofon, konsol campuran, preamp, FX, perakam medan, pengawal MIDI, dek, CDJ, gitar, penguat, pedal, sistem wayarles, kamera, lampu, mesin kabus, kit penapis, kanta, meja putar ,
 • Dapur yang mesra dengan kopi dan teh percuma
 • Pelbagai lokasi atmosfera yang indah
 • Lokasi tepi sungai dengan kerusi geladak dan cahaya matahari percuma

  Kemasukan

  Deadlines Permohonan

  • Tarikh akhir untuk pemohon yang memerlukan visa pelajar: Jumaat 29 Mac 2024
  • Tarikh akhir keutamaan: Jumaat 5 April 2024
  • Tarikh akhir Kursus Pendek Musim Panas: Jumaat 17 Mei 2024
  • Tarikh akhir akhir: Jumaat 31 Mei 2024
  • Permohonan lewat: Mulai Jun 2024 dan seterusnya

  Pemohon Lain (termasuk warga EU/EFTA): Jika anda tidak memerlukan visa pelajar, kami amat mengesyorkan anda memohon sebelum tarikh akhir keutamaan kami (5 April 2024) untuk peluang terbaik anda mendapatkan tempat dalam kursus pilihan anda. Anda mempunyai sehingga tarikh akhir terakhir kami (31 Mei 2024) untuk memohon, walaupun kami tidak dapat menjamin masih ada tempat yang tersedia. Jika kursus penuh, anda akan dimasukkan ke dalam senarai menunggu.

  Permohonan Lewat: Kami hanya menerima permohonan lewat daripada mereka yang tidak memerlukan visa pelajar. Jika kami masih mempunyai tempat untuk kursus pilihan anda, kami boleh menerima permohonan lewat mulai Jun 2024 dan seterusnya. Jika kursus penuh, anda akan dimasukkan ke dalam senarai menunggu.

  Cara memohon

  Permohonan untuk masuk ke kursus kami pada tahun 2024 kini dibuka. Semua permohonan mesti dihantar secara digital melalui portal permohonan dalam talian kami. Sebelum anda mengklik pautan, baca terus untuk mendapatkan maklumat penting tentang keperluan kemasukan, proses kemasukan dan perkara yang perlu anda sertakan dalam permohonan anda.

  Borang permohonan

  Borang permohonan Kursus Pendek Musim Panas hanyalah satu halaman. Anda mesti menyerahkan butiran peribadi dan hubungan anda, serta pernyataan motivasi ringkas (250-300 perkataan). Jika anda memohon untuk salah satu kursus musim panas peringkat pertengahan atau lanjutan kami, pastikan anda memberitahu kami tentang pengalaman anda sebelum ini dengan subjek dan perisian yang berkaitan, jika berkaitan.

  Borang permohonan sarjana muda (Sijil HE dan ijazah BA) kami mempunyai 7 bahagian:

  • Pemilihan Peringkat Kursus
  • Pilihan Kursus
  • Maklumat peribadi
  • Pendidikan Terdahulu
  • Portfolio
  • Pengenalan Peribadi
  • Terma & Syarat*

  Borang permohonan pascasiswazah (MA) kami mempunyai 7 bahagian:

  • Pemilihan Peringkat Kursus
  • Pilihan Kursus
  • Maklumat peribadi
  • Pendidikan Terdahulu
  • Cadangan Projek MA
  • Portfolio
  • Terma & Syarat*

  *Dengan mengklik “serahkan” pada penghujung borang permohonan, anda bersetuju menerima Terma & Syarat kami

  Syarat kemasukan

  Umur

  Kami tidak mempunyai had umur yang lebih tinggi, tetapi kami mempunyai umur minimum: 18 tahun. Untuk menyertai kami pada 2024, tarikh lahir anda mestilah sebelum 31 Disember 2006. Jika anda masih berumur 17 tahun pada permulaan kursus anda , kami memerlukan borang kebenaran daripada ibu bapa atau penjaga yang sah, yang akan kami minta selepas kami menawarkan tempat kepada anda.

  Bahasa

  Semua kursus kami diajar dalam bahasa Inggeris dan pemohon mesti menunjukkan tahap yang sama dengan IELTS 6. Kami tidak meminta keputusan peperiksaan rasmi, tetapi kami akan menilai standard bahasa Inggeris dalam permohonan dan bahan sokongan anda. Kami tidak memerlukan kemahiran bahasa Jerman.

  Pendidikan

  Kursus Pendek Musim Panas: tiada keperluan pendidikan

  Ijazah BA (Kepujian) / Sijil HE: tamat pengajian dari sekolah menengah pada tahap yang biasanya membenarkan kemasukan ke universiti di negara di mana ia diperoleh. Ini ialah A-Levels di UK dan Abitur di Jerman, sebagai contoh. Kami tidak memerlukan mata pelajaran tertentu atau aliran akademik.

  MA: Ijazah Sarjana Muda dalam disiplin yang berkaitan, dengan gred Kepujian (cth 2:1 dalam sistem universiti UK).

  Jika anda berada di tahun akhir pengajian anda, sama ada di sekolah menengah atau kursus peringkat ketiga, anda masih boleh memohon. Daripada diploma akhir anda, sila hantarkan kepada kami transkrip sama ada gred terbaharu atau gred anda yang diramalkan. Jika bahasa asal ini bukan bahasa Inggeris atau Jerman, sila sertakan terjemahan kepada bahasa Inggeris.

  Lokasi

  • Berlin

   Funkhaus Berlin Nalepastraße 18, 12459, Berlin

  Soalan