Keystone logo
Bilkent University

Bilkent University

Bilkent University

pengenalan

Bilkent University

Bilkent University diiktiraf dan disenaraikan di seluruh dunia sebagai institusi pengajian tinggi utama di Turki. Bilkent University - universiti swasta yang pertama, swasta di Turki - ditubuhkan pada 20 Oktober 1984, oleh Professor İhsan Doğramacı, MD, dengan matlamat asas untuk mewujudkan pusat kecemerlangan pendidikan tinggi dan penyelidikan. Nama "Bilkent" menunjukkan matlamat ini kerana ia adalah akronim dari "bilim kenti": Turki untuk "bandar pembelajaran dan sains." Terletak di ibukota negara Ankara, metropolis yang bertenaga sebanyak 5 juta, universiti ini berfungsi sebagai pusat kegiatan akademik, sosial, dan budaya.

Bilkent University diasaskan pada tahun 1984 sebagai institusi pengajian tinggi swasta bukan keuntungan swasta pertama di Turki. Dengan para ulama terkenal di kalangan fakulti dan kemudahan terkemuka di kampusnya, Bilkent menarik ramai graduan sekolah tinggi di Turki. Universiti ini menempatkan hampir 13,000 pelajar mengikuti kursus ijazah 34 dan 58 siswazah.

Bilkent University berbangga dengan perspektifnya yang benar-benar antarabangsa. Bahasa pengantar di Bilkent adalah bahasa Inggeris, dan komuniti ulama dan pelajar antarabangsanya membentuk komponen penting dalam kehidupan akademik dan sosial universiti. Fakulti dan pengajar antarabangsa membentuk lebih daripada seperempat daripada semua staf akademik, yang mewakili 34 negara yang berbeza. Terdapat badan penuntut antarabangsa sepenuh masa dan pelajar pertukaran yang datang dari 67 buah negara.

Bilkent menawarkan suasana budaya dan sosial yang meriah. Kampus 500 hektar hanya 12 kilometer dari pusat Ankara, dengan akses mudah ke taman bandar, kawasan membeli-belah, aktiviti kebudayaan, muzium dan tempat hiburan. Di samping itu, lokasi Bilkent di dataran tinggi Anatolia yang kaya sejarah membolehkan akses mudah ke bandar-bandar lain, kampung tradisional, landskap yang menakjubkan, tapak bersejarah dan tempat-tempat menarik budaya di seluruh negara.

Ketua antara faktor-faktor yang menjamin taraf pendidikan tinggi di Bilkent adalah fakulti yang aktif terlibat dalam penyelidikan. Sebagai mentor dan pengajar, mereka berinteraksi dengan pelajar di bilik darjah moden dan makmal yang canggih, yang dihubungkan dengan komputer dan infrastruktur internet yang luas. Bilkent secara aktif melabur dalam teknologi pendidikan dan penyelidikan baru. Siswazah boleh mengambil bahagian dalam projek yang dijalankan dalam kemudahan berteknologi tinggi dari pusat nanoteknologi hingga penciptaan kandungan digital dan makmal penyuntingan. Untuk menyokong kejayaan akademik pelajar, Bilkent menyediakan akses tanpa had kepada makmal komputer sepanjang masa. Perpustakaan Bilkent University adalah perpustakaan akademik yang paling luas di negara ini. Sebagai tambahan kepada koleksi buku yang besar, Perpustakaan menyediakan akses ke tapak dan akses jauh ke jurnal dan pangkalan data untuk memenuhi keperluan ilmiah pelajar dan fakulti. Bilkent University menyediakan persekitaran yang kaya dan pelbagai untuk pembelajaran dan pertumbuhan intelektual.

Datang ke Bilkent dan temukan dunia!

Biasiswa dan Pembiayaan

Lokasi

  • Ankara

    Bilkent University

    Soalan