Sarjana Muda Kejuruteraan Makanan
Ho Chi Minh City, Vietnam
TEMPOH MASA
4 Years
BAHASA
Inggeris
LAJU
Sepenuh masa
TARIKH AKHIR PERMOHONAN
Minta tarikh akhir permohonan
TARIKH MULA PALING AWAL
Minta tarikh mula paling awal
YURAN TUISYEN
VND 320,000,000
FORMAT PENGAJIAN
Di kampus
pengenalan
Pelajar yang berminat dalam pengeluaran, pemprosesan, pembungkusan, keselamatan dan/atau pengangkutan bekalan makanan dunia akan berminat dalam pengkhususan Kejuruteraan Makanan.
Pelajar yang memilih untuk mengkhusus dalam kejuruteraan makanan akan diajar untuk menggabungkan prinsip asas kejuruteraan (seperti mekanik bendalir, pemindahan haba, dan pemindahan jisim, dsb.), matematik, dan sains (biologi, kimia dan fizik) dengan kursus lanjutan dalam kimia makanan, mikrobiologi, operasi pemprosesan makanan, dan reka bentuk kejuruteraan.
Kurikulum
Ringkasan Program
- Sarjana Muda Kejuruteraan (Teknologi Makanan)
- Tempoh: 4 tahun
- Bilangan kredit: 124 kredit
- Bahasa pengantar: Bahasa Inggeris
- Yuran pengajian: kira-kira 80-100 juta vnd/tahun(*)
(*untuk belajar 4 tahun di Vietnam)
Pemindahan Peluang
Pelajar mempunyai 2 pilihan:
- Pilihan 1: Pelajar belajar di HCMUT selama 4 tahun dan mendapat Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Teknologi Makanan) yang dianugerahkan oleh HCMUT.
- Pilihan 2: Selepas menamatkan 02 tahun di HCMUT, pelajar yang mempunyai kelayakan kewangan dan akademik boleh berpindah ke universiti rakan kongsi kami untuk 02 tahun kemudian untuk menamatkan pengajian mereka bagi ijazah sarjana muda yang dianugerahkan oleh universiti rakan kongsi.
HCMUT sedang berusaha untuk mengaitkan program dengan universiti rakan kongsi kami di New Zealand. Maklumat akan dikemas kini di sini tidak lama lagi.
Struktur Kurikulum
- Sarjana Muda Kejuruteraan (Teknologi Makanan) yang dianugerahkan oleh Ho Chi Minh City University of Technology (HCMUT).
- Tempoh latihan: 04 tahun di HCMUT, Vietnam
- Bahasa pengantar: Bahasa Inggeris
- Kampus: Kampus Pusat Bandar. Lawati kampus kami di sini .
- Kurikulum rujukan dipaparkan di bawah. Lawati di sini untuk kemas kini terperinci & terkini.
Senarai Kursus
Lukisan Kejuruteraan | Pemakanan Manusia |
Kimia Am | Makmal Mikrobiologi Makanan |
Fizik Am | Prinsip Teknologi Pemprosesan Makanan |
Kimia Makanan dan Biokimia | Sosialisme Saintifik |
Kejuruteraan Makanan 1 | Internship |
Biologi Am | Biokeselamatan dan Keselamatan Makanan |
Makmal Kimia Organik Asas | Pengurusan Kualiti Makanan |
Kimia organik | Makmal Teknologi Pemprosesan Makanan |
Kimia Fizikal dan Koloid | Makmal Operasi Unit |
Analisis Makanan | Penilaian Deria Makanan |
Kejuruteraan Makanan 2 | Projek Khusus |
Mikrobiologi Makanan | Projek Reka Bentuk Loji Makanan |
Reka Bentuk Loji Makanan | Projek Capstone |
Sila hubungi atau layari laman web HCMUT untuk maklumat lanjut.
Galeri
Peluang kerjaya
Jurutera makanan menggunakan kemahiran mereka untuk mereka bentuk proses makanan yang mampan dan bertanggungjawab terhadap alam sekitar untuk menghasilkan produk makanan yang selamat, lazat, sihat dan mudah kerana kesedaran pengguna dan permintaan untuk bekalan makanan yang selamat dan melimpah telah meningkat
Graduan mempunyai pelbagai pekerjaan untuk mengejar kerjaya mereka. Walau bagaimanapun, pekerjaan biasanya dikumpulkan dalam 4 kategori berikut:
- Pembangunan produk: bekerja dengan produk makanan, pembungkusan, dll.
- Kejuruteraan: membangunkan proses dan jentera untuk membuat dan menyimpan makanan.
- Pengurusan teknikal: mengawasi cara makanan dibuat, dikemas, dan disimpan.
- Kebersihan dan keselamatan makanan.