Keystone logo
© Domus Academy
ALCHIMIA Contemporary Jewellery School

ALCHIMIA Contemporary Jewellery School

ALCHIMIA Contemporary Jewellery School

pengenalan

Sekolah perhiasan Alchimia kontemporari diarahkan oleh Lucia Massei. Program BFA dan MFA selama dua tahun yang luas telah dibangunkan selama lebih dari satu dekad pengalaman dalam kerjasama erat dengan satu pasukan guru dan penasihat antarabangsa, semua pemimpin dalam bidang kreatif masing-masing.

Objektif Alchimia adalah untuk mengajar para pelajar untuk menyatakan kreativiti mereka melalui barang kemas kontemporari, membangun kemahiran teknikal dan teori yang berkualiti tinggi. Dengan menggunakan perkembangan teknologi zaman kita dan trend budaya yang paling eksperimen, Alchimia menggalakkan para pelajarnya untuk meningkatkan bakat mereka. Fokusnya adalah mengenai semakan dan penggunaan teknik tradisional dan bahan-bahan terpilih yang digabungkan dengan pendekatan percubaan dan percubaan untuk merancang, mengajar pelajar bagaimana mengubah idea dan laluan penyelidikan dalam objek perhiasan dan reka bentuk, dan bagaimana untuk mengakses konteks kerja.

Para pelajar Alchimia dibimbing dan diajar oleh sekumpulan ahli dalam perhiasan, reka bentuk, dan seni visual. Semasa menggunakan pengalaman mereka sendiri sebagai rujukan, tutor menganggap teknik, kecenderungan, dan perkembangan dalam bidang perhiasan kontemporari dan kemunculan kemunculan dalam kreativiti peribadi dengan menawarkan bimbingan dan penilaian yang disesuaikan sepanjang tahun akademik pelajar.

Alchimia's View

Dekalogi Alchimia:

Penggabungan Tradisi dan Inovasi

Matlamat utama kami, atau lebih baik, misi kami, adalah untuk menguasai, memelihara, dan menyebarkan teknik tradisional-khususnya, yang berkaitan dengan warisan budaya Itali-untuk membangun, mengubah, dan menggabungkan mereka ke dalam pemikiran dan budaya kontemporari. Kami fikir tidak ada apa-apa inovasi benar tanpa pengetahuan tentang apa yang berlaku sebelum ini. Tradisi dan inovasi, seperti fikiran dan tangan, perlu bergerak bersama.

Perhatian berterusan kepada Pedagogi

Aspek tertentu adalah penting untuk kerja kita, dan kita dengan bangganya boleh mengatakan bahawa kita telah membangunkan "Alchimia" kaedah khusus berdasarkan organisasi yang cekap, persekitaran yang menghargai kerja keras serta suasana biasa dan kurikulum yang mengimbangi pengetahuan teori dan tangan- pada pengalaman. Apa yang kami tawarkan dan mencari adalah kemunculan perspektif dan pengayaan yang sentiasa ada dari segi kandungan dan kaedah pengajaran.

Kualiti Staf Pengajaran

Guru-guru kita mewakili yang terbaik di kalangan sekolah-sekolah yang berbeza, baik di Itali dan antarabangsa, dan mereka menyampaikan kepada pelajar mereka bukan sahaja kemahiran teknikal tetapi semangat dan dedikasi mereka, yang merupakan syarat penting untuk memastikan tahap pengajaran yang sangat baik dan keunikan yang ditenun masing-masing kursus. Ini boleh dirasai dan dilihat dari dalam sekolah dan dari luar melalui hasil kreatifnya.

Penjagaan Pelajar

Hubungan kami dengan mereka yang menghadiri sekolah, tanpa mengira jenis dan tempoh kursus yang mereka pilih untuk hadir, sentiasa dicirikan dengan perhatian sepenuhnya terhadap sifat individu mereka yang kami dorong untuk menyatakan. Kami percaya bahawa hanya melalui perkembangan potensi individu masing-masing, serta budaya mereka, pelajar kami (yang datang dari seluruh dunia) dapat membina kerjaya yang asal pada masa akan datang.

Penyelidikan dan Eksperimen

Oleh kerana pendekatan kami dicirikan oleh ketegangan kekal ke arah pembaharuan diri, penyelidikan adalah sebahagian daripada setiap aspek dan aktiviti sekolah, dari percubaan dengan bahan-bahan untuk refleksi berterusan terhadap "bentuk" yang berbeza, dari proses pembuatan hingga peningkatan pengajaran kita kaedah dan, dalam erti kata yang lebih luas, latihan kami. Hasilnya sangat penting-seperti yang disahkan oleh banyak anugerah antarabangsa-yang kita sedang mempertimbangkan untuk mendirikan sebuah jabatan khusus khusus untuk inovasi dan penyelidikan di masa depan.

Skop Antarabangsa

Akal metafora kami, serta akar fizikal kami, adalah di tengah-tengah Florence, ibu kota Renaissance Itali dan pewaris warisan yang mencabar dalam perhiasan, tetapi mereka juga berubah, mendorong kami untuk memperkuat kerjasama kami dengan institusi tersebar di seluruh benua. Ini kerana kita percaya bahawa hanya melalui pengetahuan timbal balik dan melalui pertukaran antara budaya yang berbeza, yang tidak boleh dibatasi oleh bidang seni, kita dapat memahami siapa kita dan mencapai inovasi dalam perkara yang kita pilih. Para guru dan kakitangan kami, serta pelajar kami, datang dari seluruh dunia dan juga terima kasih kepada mereka bahawa "bahasa" kami telah memperoleh identiti yang tersendiri dan kukuh.

Pencemaran

Pada masa seperti kita, dicirikan oleh pengkhususan sektor yang ditonjolkan serta banyak sempadan tiruan (seperti kitaran semula yang dikitar semula antara seni dan kraf), di mana beberapa subdivisi (sering fiksyen) wujud dalam setiap disiplin, kurikulum kursus kami secara sistematik mengintegrasikan unsur-unsur konseptualisasi untuk membebaskan halangan-halangan ini dari segi aplikasi teknikal dan pembangunan struktur.

Kemerdekaan

Otonomi dan kebebasan dari mana-mana pengkondisian, walaupun penyaman birokrasi, adalah sebahagian daripada DNA sekolah. Dari masa ke masa, kita telah berhadapan dengan pilihan mengenai beberapa pilihan yang akan mengubah saiz dan struktur sekolah dengan ketara, tetapi kepada kita, ia hanya merupakan satu perkara yang mengesahkan (dan akan demikian pada masa akan datang) pilihan yang tepat. Ini adalah pilihan yang kita anggap penting untuk memastikan campuran ketegangan teori dan pragmatisme, profesionalisme dan pemikiran kreatif, yang kami percaya menjadi kekuatan terbesar kami.

Visi

Visi kami adalah idea untuk menstrukturkan Alchimia sebagai tempat yang mempromosikan dan menyebarkan sarana pengeluaran dan pembelajaran kreatif, dengan satu kaki dalam seni (dalam arti yang paling luas) dan satu dalam penyelidikan teknikal dan teknologi (termasuk aplikasi perindustrian); Pendek kata, hubungan kekal antara dunia sering dianggap jauh (dari perspektif geografi, sektoral, profesional, dan seni) tetapi yang saling melengkapi antara satu sama lain.

Semangat

Ia adalah kata kunci, sintesis satu perkataan, falsafah sekolah dan alat yang sangat diperlukan untuk mencapai setiap matlamatnya. Kami sangat percaya bahawa salah satu daripada beberapa kemungkinan jawapan kepada krisis yang menyangkut keseluruhan model sosioekonomi adalah cara pemahaman yang berbeza, sekaligus kuno dan moden, campuran empati bagi orang-orang yang bekerjasama dengan kita, cinta untuk melakukan perkara yang baik dan bercita-cita untuk penambahbaikan yang berterusan. Inilah yang kita maksudkan oleh semangat, unsur tidak ketara tetapi nyata yang menentukan kejayaan Alchimia, merangkumi dimensi reka bentuk dan etika. Ia adalah keutamaan kami untuk menyampaikannya kepada pelajar kami.

Lokasi

  • Florence

    Piazza Piattellina 3/r, 50124, Florence

Soalan