Keystone logo

Sarjana Muda Program dalam Kewartawanan Foto 2024

Penapis

Penapis

  • Sarjana Muda
  • BSc
  • BA
  • BBA
  • Kewartawanan dan Komunikasi Massa
  • Kewartawanan
Bidang pengajian
  • Kewartawanan dan Komunikasi Massa (0)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

Popular education type

Sarjana Muda Program dalam Kewartawanan Foto

Apa itu Photojournalism?
Photojournalism ialah sejenis kewartawanan yang memfokuskan kepada bercerita melalui imej. Wartawan foto menangkap detik-detik dalam masa yang mungkin tidak disedari, dan mereka menggunakan foto mereka untuk membantu menceritakan kisah orang dan peristiwa yang mereka liputan. Kadangkala Wartawan Foto bekerja dalam situasi berbahaya atau sukar untuk mendapatkan gambar yang terbaik.

Apa yang boleh saya lakukan dengan ijazah dalam Photojournalism?
Ijazah dalam photojournalism boleh membawa kepada kerjaya sebagai jurugambar profesional atau wartawan foto. Wartawan foto sering bekerja untuk surat khabar, majalah atau saluran berita dalam talian. Mereka juga boleh bekerja secara bebas, menyediakan perkhidmatan mereka kepada berbilang pelanggan. Sesetengah wartawan foto juga mengajar fotografi atau meneruskan kerjaya lain yang berkaitan seperti reka bentuk grafik atau pembangunan web.

Mengapa belajar Photojournalism?
Kewartawanan foto ialah bidang pengajian yang penting kerana ia menyediakan pelajar dengan kemahiran dan pengetahuan yang unik untuk meneruskan kerjaya dalam kewartawanan dan berkongsi cerita dan merakam detik-detik masa melalui imej. Wartawan foto boleh menggunakan gambar mereka untuk membantu meningkatkan kesedaran tentang isu penting dan memberi suara kepada orang ramai dan acara yang mereka liputan. Kewartawanan foto boleh menjadi bidang yang mencabar, dan ia memerlukan kemahiran dan dedikasi yang tinggi untuk menghasilkan kerja yang berkualiti. Walau bagaimanapun, ganjaran mengejar kerjaya dalam kewartawanan foto adalah hebat. Wartawan foto boleh berpeluang mengembara ke tempat-tempat menarik, bertemu orang yang menarik, dan menceritakan kisah penting

Jenis ijazah Photojournalism
Terdapat beberapa jenis darjah kewartawanan foto yang berbeza. Program ijazah bersekutu dalam kewartawanan foto biasanya mengambil masa dua tahun untuk disiapkan, manakala program ijazah sarjana muda mungkin mengambil masa empat tahun. Sesetengah sekolah juga menawarkan program ijazah sarjana dalam photojournalism. Program lanjutan ini biasanya mengambil masa dua tahun untuk disiapkan dan mungkin memerlukan pelajar menyiapkan projek tesis.

Program ijazah kewartawanan foto biasanya meliputi topik seperti fotografi, penyuntingan foto dan pengimejan digital. Pelajar juga belajar tentang sejarah kewartawanan foto dan pertimbangan etika yang terlibat dalam jenis kerja ini.

A sarjana muda ijazah 's diberikan kepada pelajar yang memenuhi syarat-syarat yang perlu diberikan oleh kolej atau universiti mereka yang hadir. Keperluan termasuk tiga hingga tujuh tahun memberi tumpuan kepada subjek, biasanya dirujuk sebagai utama atau tumpuan.