Keystone logo
Republik Czech

Belajar Sarjana Muda dalam Republik Czech 2024

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  405
 • Bahagian utiliti

  94
 • Langganan Internet

  22
 • Pengangkutan tempatan

  21

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  7
 • Tiket pawagam

  8
 • Pint bir tempatan

  2

Keperluan Visa

 1. Visa jangka pendek - untuk penginapan sehingga 90 hari
 2. Visa jangka panjang - untuk penginapan melebihi 90 hari.
 3. Permit kediaman jangka panjang untuk tujuan pengajian - untuk pelajar yang tiba untuk tempoh lebih daripada satu tahun.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa pelajar

Harga dan mata wang

CZK 2500

Yuran visa semasa untuk visa pelajar ke Republik Czech ialah CZK 2.500 (sekitar 98 EUR). Bayaran mungkin tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Pelajar dari negara EU/EEA dan Switzerland tidak memerlukan visa untuk belajar di Republik Czech. Walau bagaimanapun, pelajar EU mempunyai kewajipan melaporkan selepas ketibaan mereka jika penginapan yang dimaksudkan di Republik Czech adalah lebih lama daripada 30 hari. Dalam keadaan ini, dalam masa 30 hari selepas memasuki Republik Czech, anda perlu mengisytiharkan kehadiran anda kepada Jabatan Polis Luar Negara.

Pelajar dari negara di luar EU perlu memohon visa pelajar.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan/Konsulat Republik Czech

Anda memohon visa pelajar anda di Kedutaan/Konsulat Republik Czech di negara tempat tinggal anda.

laman web:https://www.mzv.cz/jnp/en/diplomatic_missions/czech_missions_abroad/index.html

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Anda perlu diterima terlebih dahulu ke institusi pendidikan di Republik Czech. Sekolah/program perlu mendapat akreditasi oleh Kementerian Pendidikan, Belia dan Sukan Republik Czech. Jika ia tidak bertauliah, maka anda perlu memohon visa untuk tujuan lain.

Visa kali pertama mesti dipohon (dan diperoleh) sebelum ketibaan mereka ke Republik Czech - dilarang untuk pergi ke Republik Czech tanpanya

Dokumen berikut diperlukan terutamanya untuk menerima visa pelajar atau permit kediaman:

 • borang permohonan
 • surat penerimaan pengajian
 • gambar pasport dan pasport yang sah
 • bukti sumber kewangan untuk penginapan (cth dalam bentuk penyata akaun bank atau pengesahan menjadi benefisiari geran)
 • pengesahan penginapan yang dijamin
 • insurans kesihatan antarabangsa yang sah
 • abstrak daripada Daftar Rekod Jenayah

Semua dokumen (kecuali dokumen perjalanan dan penyata bank) mestilah dalam bahasa Czech. Terjemahan ke dalam bahasa Czech mesti disahkan secara rasmi.

Semasa membuat permohonan, temu duga dengan pemohon boleh dijalankan. Rekod bertulis temu duga boleh menjadi sebahagian daripada permohonan. Satu rekod akan ditulis dalam bahasa Czech dan akan ditandatangani oleh pemohon dan pegawai Konsulat yang akan menjalankan temu duga. Sekiranya anda tidak memahami bahasa Czech, anda boleh membawa jurubahasa bersama anda untuk menterjemah rekod bertulis.

Bilakah anda perlu memohon?

Seluruh prosedur untuk mendapatkan visa untuk tujuan pengajian boleh mengambil masa sehingga 60–90 hari, jadi disyorkan untuk memohon visa lebih awal.

Visa jangka panjang bertahan sehingga 6 bulan. Sambungan boleh dibuat. Permit kediaman jangka panjang untuk tujuan kajian adalah sah selama setahun.

Masa pemprosesan

90 Days

Peluang kerja

Tiada sekatan ke atas pengambilan pelajar yang datang dari negara EU atau EEA. Tiada permit kerja diperlukan dan pekerja ini mempunyai status undang-undang yang sama seperti warga Republik Czech.

Pelajar dari luar EU/EEA diwajibkan mendapatkan permit pekerjaan. Terdapat beberapa pengecualian walaupun:

 • mereka tidak memerlukan permit pekerjaan sekiranya mereka menjalankan aktiviti di wilayah Republik Czech sebagai sebahagian daripada latihan pertukaran untuk pelajar dan graduan muda dari institusi pengajian tinggi
 • mereka tidak memerlukan permit pekerjaan jika mereka adalah pelajar sehingga umur 26 tahun dan mereka tidak bekerja lebih daripada 7 hari kalendar berturut-turut atau sejumlah 30 hari dalam satu tahun kalendar
 • mereka tidak memerlukan permit pekerjaan jika mereka telah memperoleh pendidikan profesional menengah atau tinggi atau pendidikan profesional tinggi di konservatoir di bawah Akta Pendidikan Czech.

Dalam kes lain, anda perlu memohon permit pekerjaan. Ia boleh dikemukakan secara peribadi atau oleh orang lain berdasarkan surat kuasa wakil bertulis di mana-mana pejabat serantau Perkhidmatan Pekerjaan Awam yang sesuai. Permit yang dikeluarkan adalah tertakluk kepada yuran pentadbiran sebanyak 500 CZK.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.