Keystone logo

21 BA Program dalam Sains Sosial Sosiologi Pengajian Sains Sosial 2024

Penapis

Penapis

  • BA
  • Sains Sosial
  • Sosiologi
  • Pengajian Sains Sosial
Bidang pengajian
  • Sains Sosial (21)
  • Kembali ke kategori utama
Lokasi
Cari lebih banyak lokasi
Jenis darjah
Tempoh
Kepantasan belajar
Bahasa
Bahasa
Format kajian

BA Program dalam Sains Sosial Sosiologi Pengajian Sains Sosial

Sarjana Muda Sastera boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk pelajar yang ingin mengajar atau bekerja di bidang yang berkaitan dengan seni, kemanusiaan atau sains sosial. Darjah dalam bidang ini cenderung memberi tumpuan besar kepada kajian liberal dan memberikan para sarjana dengan kemahiran berfikir kritis yang diperlukan untuk kedua-dua kraf dan kehidupan peribadi mereka.

Apakah BA dalam Sains Sosial? Ijazah sarjana muda ini mengajar pelajar bagaimana menganalisis masyarakat dan hubungan yang membentuk persekitaran sosial. Bidang tumpuan termasuk sosiologi, sejarah, politik, ekonomi, undang-undang, pengurusan perniagaan, psikologi dan kriminologi. Profesor sering memberitahu pelajar mereka "membaca untuk ijazah ini," tetapi kelas seperti kewangan dan ekonomi termasuk pengiraan yang kompleks, dan kursus sosiologi dan psikologi sering melibatkan beberapa kerja makmal.

BA dalam Sains Sosial mengajar pelajar bagaimana berfikir di luar kotak, menilai secara saintifik hubungan sosial dan isu sosial, dan pengaruh atau kesan perubahan yang diinginkan pada peringkat individu atau kumpulan. Kemahiran ini sering diperlukan bagi mereka yang mencari kerjaya dalam apa jua kerja di mana tumpuannya adalah pada tingkah laku manusia, seperti kerja sosial, pengajaran dan kaunseling.

Kos menyelesaikan BA dalam Sains Sosial berbeza-beza di universiti yang berlainan. Kursus biasanya berlangsung selama empat tahun, tetapi beberapa universiti boleh menawarkan program yang dipercepatkan. Lakukan penyelidikan anda untuk melihat pilihan mana yang paling sesuai untuk anda dan belanjawan anda.

Walaupun sering dianggap sebagai ijazah yang lebih rendah berbanding sains tulen, BA dalam Sains Sosial tetap mencipta peguam jutawan dan hakim, CEO enam angka, diplomat perjalanan dan pegawai undang-undang. Langit adalah had untuk tahap ini. Ini semua berakar kepada kemahiran tertentu pelajar, peluang yang dia hadapi dan bagaimana profesional membezakan diri mereka dari pekerja lain di bidang mereka.

Kerana biasanya terhad, jika ada, kerja makmal yang berkaitan dengan ijazah ini, lazimnya dikejar secara dalam talian, tetapi juga terdapat dalam tetapan bilik darjah di sekolah-sekolah di seluruh dunia. Cari program anda di bawah dan hubungi terus pejabat kemasukan sekolah pilihan anda dengan mengisi borang utama.