Mengajar Bahasa Cina kepada Pembicara Bahasa Lain (TCSOL)

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Utama "TCSOL" merujuk kepada pengajaran bahasa Cina kepada penceramah bukan Cina di seluruh dunia, yang dikenali sebagai "Pengajaran Bahasa Cina untuk Pembicara Bahasa Lain".

TCSOL adalah subjek pembelajaran bahasa yang memberi tumpuan kepada penceramah bukan Cina 'belajar atau mengajar bahasa Cina sebagai bahasa kedua atau bahasa asing. Ini adalah pilihan yang optimum bagi pelajar yang suka budaya Cina dan kerjaya pendidikan dan bersemangat untuk mempelajari budaya tradisional Cina dan mempromosikannya di negara mereka sendiri.

Pelajar boleh mengakses kursus-kursus yang melibatkan budaya tradisional Cina, seni dan belajar tentang komunikasi silang budaya . Pelajar dapat mengakses pemikiran klasik Cina, menyelidik budaya dan sejarah tradisional supaya mereka dapat memperoleh nilai pengetahuan inti budaya Cina dan mengintegrasikannya dengan aktiviti pengajaran Cina mereka.

Berdasarkan linguistik, psikologi, pendidikan, dan komunikasi lintas budaya, dipandu oleh teori-teori pengajaran Cina, TCSOL adalah subjek penyelidikan praktikal dengan kandungan asasnya seperti merancang kursus, pengeditan buku teks, pengajaran kelas dan penilaian. Ia bertujuan untuk memupuk bakat antarabangsa, komprehensif dan praktikal yang boleh mempromosikan bahasa dan budaya Cina.

Para graduan TCSOL akan memperoleh ijazah sarjana muda . Graduan akan memperoleh asas bahasa Cina yang mantap dan menguasai pengetahuan kesusasteraan Cina, budaya dan kemahiran komunikasi silang budaya. Mereka boleh meneruskan pengajian untuk ijazah sarjana di China atau di luar negara, mengambil bahagian dalam magang luar negara, memulakan perniagaan atau bekerja sebagai guru bahasa asing di luar negeri, dan sebagainya.

Kursus Utama:

Cina Tradisional, Cina Purba, Pengenalan Linguistik, Kesusasteraan Cina dan Luar Negara, Perolehan Bahasa Kedua, Linguistik Terapan, Mendengarkan Bahasa Inggeris dan Berbicara, Budaya Tradisional Cina, Budaya Dunia, Komunikasi Lintas Budaya, Pengajaran dan Latihan Cina Antarabangsa, Guqin, Taiji, dll. .

Peluang kerjaya:

Pelajar dalam bidang ini boleh meneruskan pengajian mereka di sekolah siswazah atau belajar di luar negara untuk ijazah tuannya. Sesetengah pelajar juga boleh memiliki Sijil Guru Cina Antarabangsa dan mengajar Cina di negara lain. Selain itu, kedudukan boleh didapati di institut, organisasi atau syarikat yang berkaitan dengan bahasa Cina.

XAIU mempunyai Pejabat Pelajar Pelajar Antarabangsa, yang bertanggungjawab mengajar Cina kepada pelajar antarabangsa. Graduan dari universiti utama ini boleh bekerja di Pejabat ini atau institusi kerjasama lain, seperti Northwest University - Persatuan Antarabangsa Shaanxi untuk Pendidikan Bahasa Cina (China), Pusat Pengesahan Universiti Northwest untuk "Sijil Guru Cina Antarabangsa" (China), Institut Bahasa Inovasi ( Thailand), Institut Pertama Cina (Singapura), Kolej Sains Yeungnam

Tempoh Pelajar:

Tempoh pengajian untuk Program ini adalah empat tahun, yang boleh dipanjangkan hingga maksimum enam tahun.

Kampus:

Pelajar belajar di Kampus Selatan (Kampus Utama) Universiti Antarabangsa Xi'an.

Keperluan Pengijazahan

Sijil graduasi akan dikeluarkan dan akan dianugerahkan kepada gelar BA apabila pelajar memenuhi syarat seperti berikut:

  • Memenuhi kurikulum yang ditetapkan;
  • Kredit yang diperoleh cukup;
  • Menyelesaikan tesis bahasa Cina;
  • Lulus 6 dari HSK;
  • Keperluan lain yang berkaitan.

Nota: Pelajar dengan HSK 5 tidak perlu memulakan kajian dari tahun pertama. Sebelum kajian ini, pelajar perlu mengambil ujian penempatan untuk menentukan tahap gred mereka.

Syarat kemasukan

Pemohon untuk program sarjana perlu menamatkan sekolah menengah kanan dan berumur 18 - 45 tahun dan sihat. Skor untuk HSK (Ujian Kecekapan Bahasa Cina) hendaklah gred 4 atau ke atas (180 markah) untuk sains, gred 5 atau ke atas (180 markah) untuk kemanusiaan, ekonomi, dan pengurusan.

Bahan yang Diperlukan

  • Sijil sekolah menengah (pelajar dari negara lisan bukan Cina harus memberikan versi Bahasa Inggeris atau Cina yang disahkan)
  • Borang Permohonan Pelajar Antarabangsa yang telah lengkap;
  • Transkrip rasmi sekolah menengah (pelajar dari negara-negara yang tidak berbahasa Inggeris harus memberikan salinan Bahasa Inggeris atau Cina yang disahkan);
  • Salinan Halaman Tanda Tangan Pasport (halaman dengan foto kepala).
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Xi'an International University (XAIU) is a private institution of higher education with the accreditation of China's Ministry of Education for four-year baccalaureate programs.

Xi'an International University (XAIU) is a private institution of higher education with the accreditation of China's Ministry of Education for four-year baccalaureate programs. Baca Ringkas