Senibina BEng

Umum

Baca selanjutnya tentang program ini di laman web institusi

Penerangan Program

Program ini memberi anda asas komprehensif dalam seni bina. Kurikulum berpusat pada studio reka bentuk yang diartikulasikan secara progresif, di mana para siswa dihadapkan dengan berbagai skala reka bentuk, dari bangunan kecil hingga dimensi kota, dan dengan masalah kelestarian dalam semua aspek dan implikasinya.

Ini dilengkapkan setiap semester dengan modul berasaskan kuliah mulai dari teori seni bina dan falsafah seni hingga bahan, pembinaan dan reka bentuk persekitaran, dari kajian bandar hingga praktik profesional. Tidak seperti program lain, sejarah seni bina Asia dan barat terintegrasi dan sama pentingnya dalam kurikulum.

Ini adalah Sarjana Muda Senibina pertama di universiti China yang mendapat pengesahan dari Royal Institute of British Architects (RIBA). Institut memuji jabatan itu kerana "menciptakan persekitaran khas di mana pelajar belajar dari konteks antarabangsa dan Cina dengan cita-cita untuk menghasilkan jenis lulusan baru, dengan penekanan pada seni bina yang berpusat pada manusia, untuk konteks global yang muncul".

Mengapa Saya Perlu Mempelajari Senibina Di XJTLU ?

 • Lulus dari program yang diakreditasi oleh RIBA dan menerima pengesahan Bahagian 1, dengan kemungkinan untuk mendaftar untuk Master yang disahkan Bahagian 2 melalui "Trek Arkitek Profesional Global";
 • Nikmati lawatan lapangan, magang dan peluang belajar di China dan luar negara, termasuk peluang untuk menyelesaikan pendidikan anda di University of Liverpool atau menghabiskan Tahun Tiga di Politecnico di Torino di Itali;
 • Sertailah dalam bengkel tempatan dan antarabangsa dengan arkitek terkenal di dunia, serta ceramah, pameran, pertandingan dan persidangan tetamu;
 • Belajar dari akademik antarabangsa yang memenangi anugerah dan juruteknik yang sangat terlibat;
 • Belajar di kemudahan bertaraf dunia termasuk studio reka bentuk khusus yang dibuka 24/7, perpustakaan bahan, dan bengkel fabrikasi dan percetakan yang dilengkapi dengan pencetak, pemotong laser, lengan robot dan pencetak 3D;
 • Nikmati peluang untuk diterbitkan dalam XJTLU Architecture Yearbook atau dipaparkan di salah satu pameran yang dianjurkan oleh jabatan setiap tahun;
 • Alami lokasi senibina yang terkenal, terkenal dengan taman dan seni bina Warisan Dunia UNESCO yang klasik dan 30 minit dengan kereta api dari Shanghai;
 • Dapatkan dua ijazah: ijazah XJTLU dari Kementerian Pendidikan China dan ijazah yang diiktiraf secara global dari University of Liverpool, ahli dari Russell Group universiti terkemuka di UK.

Pengesahan RIBA

Program BEng Architecture telah menjadi program pertama seumpamanya di sebuah universiti China yang mendapat pengesahan oleh Royal Institute of British Architects (RIBA), sekali gus menunjukkan komitmen XJTLU untuk memberikan pendidikan bertaraf dunia yang diakui antarabangsa kepada pelajar dari China dan di luar negara.

Institut Diraja memuji Jabatan Senibina dan pegawainya kerana "mewujudkan persekitaran khas di mana pelajar belajar dari konteks antarabangsa dan Cina dengan cita-cita untuk menghasilkan jenis lulusan baru, dengan penekanan pada seni bina yang berpusat pada manusia, untuk muncul konteks global. "

Pengetahuan dan kemahiran

Pada masa anda lulus dari program Seni Bina BEng, anda akan mempunyai:

 • kefasihan penggunaan produk dan media reka bentuk analog dan digital yang produktif;
 • pemahaman mengenai proses yang membentuk dan mengubah ruang bandar, prinsip struktur dan pembinaan, kawalan persekitaran, dan amalan profesional, serta pengetahuan mengenai bahan, proses dan teknik konvensional dan inovatif yang berkaitan dengan reka bentuk dan pembinaan seni bina;
 • keupayaan untuk menghasilkan cadangan reka bentuk yang kompetitif, kreatif dan kritis serta kemahiran dan kaedah media untuk menyampaikan cadangan ini dengan jelas dan berkesan;
 • pengetahuan mengenai sejarah dan teori seni bina dalam konteks Cina dan antarabangsa, serta pemahaman mengenai peranan arkitek dalam industri pembinaan;
 • keupayaan untuk menilai bukti, hujah dan andaian untuk membuat dan mengemukakan pertimbangan baik dalam wacana reka bentuk seni bina dan seterusnya.

134702_pexels-photo-271667.jpeg

Modul

Tahun Pertama

Ijazah Inggeris adalah tiga tahun manakala di China mereka adalah empat, oleh itu kami menerima pelajar dengan kelayakan tertentu terus ke dalam Tahun Dua, yang merupakan permulaan program akademik utama. Kebanyakan pelajar, bagaimanapun, memasuki Tahun Satu , yang menyediakan anda dengan pelbagai modul yang menarik, kelas bahasa dan kemahiran teras untuk ijazah anda.

 • Pengenalan Seni Bina dan Budaya Visual
 • Perwakilan dan Komunikasi Senibina
 • Modul Tambahan yang diperlukan oleh Universiti

Tahun Kedua

Tahun Kedua menyediakan asas untuk tahun-tahun berikutnya program. Anda akan diperkenalkan dengan sejarah dan teori seni bina, sains bangunan, struktur dan pembinaan serta teknologi bangunan.

Modul studio eksperimental memperkenalkan anda kepada persembahan, pemodelan dan reka bentuk ruang seni bina dan bangunan kecil.

Tahun Tiga

Pada Tahun Tiga, anda akan mengusahakan projek reka bentuk yang memerlukan penyatuan pelbagai parameter konteks yang lebih kompleks. Anda akan terus belajar mengenai teknologi bangunan dan sejarah serta teori seni bina dan pembangunan bandar.

Tahun Empat

Pada tahun terakhir, anda akan menunjukkan pemahaman tentang kerumitan proses reka bentuk seni bina dari konsep awal hingga reka bentuk bangunan, dengan mengambil kira keperluan dan keinginan manusia serta pertimbangan struktur, bahan dan persekitaran.

Modul mengenai reka bentuk digital dan teknologi bangunan, teori, estetika dan amalan profesional dirancang untuk menyokong tugas-tugas studio. Pada Tahun Empat, anda akan berpeluang memilih projek studio dari satu siri taklimat selari.

Kerjaya

Lulusan program ini mendapat peluang yang sangat baik untuk pekerjaan dan pendidikan lanjutan dalam bidang seni bina dan disiplinnya yang berkaitan, termasuk industri kreatif lain. Sebilangan besar siswazah melanjutkan pelajaran dalam program pascasiswazah antarabangsa. Alumni kami telah melanjutkan pelajaran di beberapa universiti yang berada di kedudukan teratas dalam bidang ini, termasuk Bartlett di University College London, Universiti McGill, Universiti Nasional Singapura, Politecnico di Milano, University of Pennsylvania, dan University dari Sydney. Graduan kami juga mendapat pekerjaan dalam amalan antarabangsa dan Cina yang terkenal seperti Arata Isozaki, Arup, David Chipperfield, Farrells, Neri & Hu, dan Tong Ming Studio.

Dengan darjah dua, pengesahan RIBA, dan kemahiran komunikasi yang kuat dikembangkan melalui sokongan bahasa Inggeris dan kursus bahasa Cina untuk pelajar antarabangsa, peluang untuk pengajian pascasiswazah dan kerjaya profesional di China dan antarabangsa tidak ada habisnya. Selain itu, XJTLU menawarkan pelajarnya jalan langsung untuk menjadi arkitek profesional global dengan membenarkan mereka mendaftar terus untuk Master dalam Reka Bentuk Senibina pada tahun pertama pengajian mereka *. Pelajar kemudian dapat melewati proses permohonan setelah tamat pengajian dan menjadi arkitek profesional lebih awal dalam kerjaya mereka.

* Pendaftaran dan kemajuan akhir bergantung pada memenuhi semua syarat kursus yang diperlukan dan memenuhi kriteria kemajuan.

Bayaran

Pelajar antarabangsa

RMB 88,000 setiap tahun akademik.

Diskaun awal burung

Semua pemain antarabangsa yang menerima tawaran mereka pada 1 Mei 2020 secara automatik akan layak mendapat potongan harga awal RMB 8,000

Sertailah kursus bahasa Cina percuma

Kami kini menawarkan kursus bahasa Cina musim panas percuma untuk semua pelajar sarjana dan pascasiswazah mulai ijazah mereka pada bulan September 2020.

Pilih dari kursus bahasa dua minggu, empat minggu atau enam minggu.

Pelajar Hong Kong, Macao dan Taiwan

RMB 88,000 setiap tahun akademik.

Diskaun awal burung

Semua pelajar Hong Kong, Taiwan dan Makau yang menerima tawaran mereka menjelang 1 Mei 2020 secara automatik akan layak mendapat potongan harga awal RMB 8,000.

Pelajar Hong Kong, Makau dan Taiwan yang mendaftar ke XJTLU melalui Pemeriksaan Masuk Bersama pada sistem aplikasi dalam talian kerajaan (Lembaga Pemeriksa Pendidikan Provinsi Guangdong) secara automatik akan layak mendapat potongan harga awal RMB 8,000.

Pelajar Cina daratan

RMB 88,000 setiap tahun akademik.

Syarat kemasukan

Pelajar antarabangsa

Masuk ke Tahun Satu

Kami mengalu-alukan permohonan daripada calon berkualiti tinggi dalam semua mata pelajaran dengan sekolah menengah yang sesuai atau kelayakan yang setaraf. Pelajar biasanya dijangka mempunyai kedudukan tinggi dalam prestasi sekolah tinggi dengan purata 'B' minimum dalam semua subjek serta subjek yang berkaitan.

Masuk ke Tahun Dua

Pelajar yang telah menamatkan A-level atau Baccalaureate Antarabangsa (atau setaraf) akan dipertimbangkan untuk masuk ke Tahun Dua, program yang berbeza mempunyai keperluan yang berkaitan dengan subjek yang berbeza.

 • A-level: BBB
 • Diploma IB: 30 mata
 • Ujian Penempatan Terperinci / Subjek SATS - Diploma sekolah tinggi dengan IPK 3.0 atau ke atas, ditambah:
  • SAT yang direka semula: 1280 (pelajar yang mengambil SAT sebelum 2016 memerlukan peperiksaan 1800) atau ACT: 27, dan 2 AP: Ujian subjek 4 atau 2 SAT: 600 atau
  • 3 peperiksaan AP: 4 atau
  • 3 subjek SAT: 600

Pelajar Hong Kong, Macao dan Taiwan

Pelajar dari Hong Kong, Macao dan Taiwan boleh memohon dengan yang berikut:

 • Gred minimum 400 pada Peperiksaan Masuk Bersama ke Universiti Cina untuk Pelajar dan Pelajar China Luar Negara dari Hong Kong, Makao dan Taiwan, atau
 • Peringkat Ujian Kemampuan Scholastic Umum (GSAT) sekurang-kurangnya 50 peratus teratas untuk 4 mata pelajaran, termasuk Bahasa Inggeris dan Matematik. Untuk maklumat terperinci, lihat maklumat dalam bahasa Cina .

Keperluan bahasa Inggeris

Bagi pemohon antarabangsa, jika anda penutur bahasa Inggeris bukan asli, atau jika anda belum pernah belajar dalam bahasa Inggeris, anda mesti mempunyai kemahiran berbahasa Inggeris yang memuaskan untuk belajar di XJTLU . Pelbagai kelayakan Bahasa Inggeris diterima:

Kemasukan Tahun Satu

 • IELTS: 5.0
 • TOEFL: 62 (iBT)

Kemasukan Tahun Dua

 • IELTS 6.5
 • TOEFL: 90 (iBT)

Kelayakan Bahasa Inggeris tidak diperlukan untuk pelajar dari Hong Kong, Makau dan Taiwan yang mengikuti Peperiksaan Bersama atau GSAT.

Pelajar yang memasuki Tahun Satu dengan kurang daripada IELTS 6.0 atau setaraf dalam penguasaan bahasa Inggeris mereka akan mengambil 10 kredit EAP, dan pelajar dengan IELTS 6.5 atau lebih tinggi akan mengambil lima kredit EAP.

"Sarjana Muda Seni Bina di XJTLU menawarkan perspektif yang unik mengenai cabaran yang dihadapi oleh pereka kontemporari yang beroperasi di dunia yang berubah dengan pantas. Pelajar belajar mengembangkan pendekatan kritis terhadap seni bina dari, dan sebagai tindak balas terhadap, kerumitan dan percanggahan."

Marco Cimillo
Pengarah Program

Cara memohon

Program seni bina di XJTLU bercita-cita tinggi, mencerminkan tuntutan dan cabaran yang dihadapi oleh arkitek profesional. Pengajian dalam seni bina, secara amnya, memerlukan gabungan kekuatan yang luar biasa selain dari akademik semata-mata. Ini merangkumi kreativiti yang kuat, kemahiran visualisasi (pemikiran dan lukisan 3D), kepekaan estetik, keupayaan untuk mengembangkan dan menyampaikan idea-idea kompleks secara profesional dan di bawah tekanan masa serta motivasi dan pengurusan diri yang cemerlang. Pelajar seni bina tanpa kekuatan ini menghadapi kesukaran besar semasa belajar. Atas sebab-sebab ini, ada proses khusus seni bina untuk masuk ke BEng Architecture.

Proses kemasukan seni bina di XJTLU menghendaki calon mengemukakan bukti atau potensi kemampuan kreatif dan komitmen mereka terhadap bidang seni bina. Pada tahun 2015, sekitar dua pertiga pemohon diterima masuk ke BEng Architecture berdasarkan portfolio dan pernyataan yang dihasilkan dalam bengkel di lokasi semasa semester satu Tahun Satu.

Semua pemohon yang berminat dalam seni bina juga perlu melalui proses permohonan XJTLU biasa. Calon Cina daratan, sila kunjungi halaman cara mendaftar .

Pemohon antarabangsa harus mengemukakan permohonan melalui sistem permohonan dalam talian kami:

 1. Klik / ketik memohon link
 2. Buat akaun atau log masuk ke akaun anda yang ada
 3. Lengkapkan permohonan anda

Setelah akaun aplikasi anda berjaya dibuat, masukkan semua maklumat yang diperlukan dalam borang permohonan dengan teliti dan pastikan maklumat yang anda berikan betul, lengkap dan terkini. Untuk permohonan ke BEng Architecture, anda diminta untuk menyerahkan portfolio. Selepas itu, anda akan dijemput untuk temu ramah aplikasi dalam talian. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa anda tidak perlu menyerahkan portfolio anda semasa permohonan awal anda. Fail portfolio juga dapat diserahkan kemudian, setelah selesai dan menyerahkan permohonan online awal.

Sila lihat panduan permohonan untuk perincian yang berkaitan dengan proses kemasukan untuk pemohon antarabangsa ke program BEng Architecture. Garis panduan tersebut juga menentukan keperluan portfolio dan memberikan maklumat mengenai wawancara aplikasi.

Anda boleh log masuk untuk melihat borang permohonan anda pada bila-bila masa.

Untuk keterangan lebih lanjut mengenai bagaimana untuk berjaya mendaftar untuk belajar di XJTLU , sila lawati halaman cara memohon .

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) is an international joint venture university founded by Xi’an Jiaotong University in China and the University of Liverpool in the United Kingdom in 2006. ... Baca lebih lanjut

Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) is an international joint venture university founded by Xi’an Jiaotong University in China and the University of Liverpool in the United Kingdom in 2006. Baca Ringkas