Sarjana Muda dalam Seni Bina

Umum

Penerangan Program

Setelah menerima kohort pertama pelajar pada Kejatuhan 2013, Senibina adalah jabatan kecil tetapi mantap berkembang. Walaupun kami bercita-cita untuk menandingi piawaian akademik sekolah-sekolah seni bina terbaik di seluruh dunia dan menggabungkan pemikiran canggih dalam pedagogi dan amalan seni bina, kami juga berusaha untuk memasang pelajar kami, pengertian sosial yang kuat, tanggungjawab alam sekitar, dan etika profesional .

*** Dengan kepercayaan asas dalam reka bentuk sebagai "Amalan Kritikal" yang boleh menjana "kebaikan awam" di dunia, kita mengambil isu dengan peningkatan instrumen dan pengubahsuaian pengetahuan seni bina, pendidikan dan pengeluaran. Kami membayangkan graduan kami untuk menyedari sepenuhnya dinamik sosial, ekonomi, politik dan budaya yang membentuk pengeluaran persekitaran yang dibina dan melibatkan diri mereka secara kritikal dan inovatif dalam pelbagai skala dari bangunan tunggal dan butiran pembinaan untuk campur tangan bandar yang besar. Kami berikrar untuk mendidik para profesional reka bentuk yang kompeten, kreatif dan kritis generasi akan datang yang dapat mencabar konvensyen yang diterima dan trend modul disiplin mereka dan berminat dalam menentukan masalah kerana mereka dalam menyelesaikannya.

*** Kami mengonsepkan Seni Bina bukan hanya sebagai Profesi berasaskan kemahiran tetapi sebagai Disiplin Manusia yang lebih luas. Sehubungan dengan itu, kurikulum kami disusun di sekitar integrasi kursus teori dan teknikal disiplin dengan pandangan kemanusiaan, sains sosial dan kajian kebudayaan, kesemuanya memakan persekitaran interdisipliner studio reka bentuk yang dipertingkatkan oleh teknologi digital (termasuk kami Jenama Fab baru). Kami berusaha memupuk budaya akademik yang mengajak siasatan kritikal, penerokaan kreatif, penyertaan aktif, perbahasan dan perbincangan, kerja berpasukan, pembelajaran interaktif, dan khidmat masyarakat.

*** Kami memeluk idea Senibina sebagai merangkumi Kepelbagaian Amalan Spatial dan Skala Intervensi yang tidak terhad kepada reka bentuk bangunan baru dan projek-projek mewah. Hari ini, campurtangan berskala kecil, mengisi dalam fabrik, infrastruktur, tambahan dan sambungan sedia ada, mengubah, menumpukan semula dan menggunakan semula bangunan stok sedia ada yang semakin menonjol sebagai mod inovatif dan mampan untuk membentuk semula bandar-bandar pasca-industri di mana-mana. Dengan fakulti yang komited terhadap idea-idea ini dan Program Siswazah yang ada dalam Pemuliharaan Warisan Budaya , Jabatan kami berada pada kedudukan yang baik untuk meneroka kemungkinan-kemungkinan seperti ini dan mengonsep semula idea reka bentuk dalam spektrum yang lebih luas untuk merangkumi penyelidikan, dokumentasi, analisa proaktif dan pemuliharaan kritikal.

*** Kami menegakkan ketidakupayaan Seni Bina dan Urbanisme . Dengan kampus yang terletak di Golden Horn di jantung bersejarah Istanbul, dan pada masa apabila pembangunan bandar neo-liberal yang agresif terus mengubah bandar dengan cara yang tidak pernah berlaku, kami berusaha untuk menjadikan bandar makmal kami, projek penyelidikan kami dan kami tapak campur tangan reka bentuk utama untuk meneroka idea-idea baru dan kemungkinan kritikal yang ditindas oleh dinamik ekonomi dan politik yang sedia ada. Pusat Pengajian Istanbul kami adalah sumber yang tidak ternilai, kini sedang dalam proses penyusunan semula dirinya sebagai pusat penyelidikan, dokumentasi dan pemetaan utama untuk rangkaian antarabangsa dan interdisipliner pengajian bandar yang difokuskan pada Istanbul.

*** Kami berjanji komitmen yang kuat untuk penyelidikan dan biasiswa sebagai penanda kecemerlangan di luar program ijazah sarjana profesional. Menyokong penyelidikan fakulti, menarik pelajar siswazah yang kuat dan menyertai rangkaian ilmiah di Turki dan di luar negara adalah antara objektif utama Jabatan dalam jangka masa panjang. Pelan sedang dijalankan untuk membuka PhD disiplin disiplin. Program serta Program Sarjana dalam Pengajian Senibina, Bandar dan Budaya.

*** Kami menegaskan bahawa dalam sejarahnya dan dalam amalan kontemporari, disiplin Seni Bina telah mengumpul pengetahuan yang disuling dari sejarah, rangkaian, dan pertukaran budaya yang melampaui sempadan negara. Sambungan global dan pengalaman trans-nasional adalah pusat kepada pedagogi kami. Dengan kepercayaan yang kuat dalam perlunya membuka dunia ini secara besar-besaran, kita mempunyai agenda yang besar untuk mewujudkan hubungan antarabangsa, program pertukaran, siri syarahan tetamu, lawatan lapangan, dan bengkel musim panas. Bagi menyokong inisiatif-inisiatif tersebut, dan matlamat kami untuk menamatkan pengajian di peringkat antarabangsa yang berkemahiran dan penyelidik yang kompeten di peringkat antarabangsa, kami juga berjanji komitmen yang tidak boleh dirunding untuk mengajar dalam bahasa Inggeris.

Sibel Bozdoğan, September 2014

Program 4 Tahun

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Kadir Has University (KHU) was founded in 1997, in Istanbul. The university, with its five faculties of Engineering and Natural Sciences, Economics and Administrative Sciences, Communication, Law and ... Baca lebih lanjut

Kadir Has University (KHU) was founded in 1997, in Istanbul. The university, with its five faculties of Engineering and Natural Sciences, Economics and Administrative Sciences, Communication, Law and Fine Arts, as well as its several vocational schools, is dedicated to becoming a leader in educational and cultural fields in Turkey, as well as establishing itself as an international center for research and scientific development. Baca Ringkas