Sarjana Muda dalam Seni Bina dan Rekabentuk Bandar

Umum

Penerangan Program

Setelah mendaftarkan diri dalam program pengajian sarjana muda Seni Bina dan Rekabentuk Bandar, anda akan memperoleh latar belakang teori dan praktikal asas yang diperlukan untuk profesion seorang arkitek dan memperoleh pengetahuan, kemahiran, dan kecekapan yang sepadan. Tamat pengajian dari Program Seni Bina dan Perancangan Rekaan Bandar akan memberi anda diploma yang membolehkan anda memohon kajian arkitek lebih lanjut dan anda berhak untuk bekerjasama dalam projek reka bentuk seni bina dan bandar di bawah pengawasan dalam studio seni bina di Eropah dan seterusnya. Ini tentunya memenuhi syarat untuk mengkaji seni bina dan / atau perancangan bandar di peringkat Ijazah Sarjana di Fakulti Seni Bina serta dalam program pengajian yang berkaitan di universiti-universiti Eropah yang lain.

Inti kajian ini adalah pembelajaran berasaskan projek yang dilakukan di Design Studios, di mana para pelajar menggunakan pengetahuan yang diperoleh dalam mata pelajaran seperti Asas Struktur dan Teknologi, Sejarah Senibina, Tipologi, Reka Bentuk Bandar, Pemulihan Monumen dan Tapak Sejarah, Rekabentuk Ekologi dan Kelestarian, Reka Bentuk Dalaman dan Rekabentuk Universal. Untuk membantu pelajar membangunkan rasa estetika dan ekspresi seni serta membuat mereka bersedia untuk amalan seni bina, program ini menggabungkan kursus dalam bidang seni (lukisan dan pemodelan tanah liat 3D) dan pengajaran dalam pelbagai aplikasi perisian CAD dan BIM.

Tiga tahun pertama kajian terdiri daripada mata pelajaran wajib. Walau bagaimanapun, pada tahun keempat, anda boleh memilih dari sembilan modul berasaskan topik dengan Design Studios, atau anda boleh memanfaatkan pertukaran belajar dan belajar di luar negara di bawah program pergerakan pertukaran Erasmus +. Fakulti Seni Bina memberi manfaat dari perjanjian perkongsian dengan lebih daripada lima puluh universiti di Eropah. Kerja-kerja pada tesis Sarjana Muda akhir ditemani oleh satu seminar teoritis dan hasilnya adalah reka bentuk seni bina atau bandar. Dalam kerja Bacelor anda, anda akan menunjukkan keupayaan untuk menulis dokumentasi projek pada semua peringkat proses reka bentuk - dari rancangan awal dan skim sehingga projek pelaksanaan.

architecture, building, house

Free-Photos / pixabay

Peluang pekerjaan

Sebagai lulusan Sarjana Muda, anda layak untuk membangunkan reka bentuk seni bina dan melaksanakan projek-projek untuk struktur mudah secara bebas. Apabila diawasi oleh arkitek yang sah, anda akan dapat mengembangkan projek-projek seni bina skala yang lebih besar, serta projek dan rancangan reka bentuk bandar. Lebih-lebih lagi, anda layak untuk jawatan junior di pentadbiran negeri dan daerah dan untuk jawatan kreatif, teknikal dan perniagaan yang berlainan dalam industri pembinaan dan seterusnya. Graduan dibenarkan mengamalkan profesion di seluruh Kesatuan Eropah.

Berdasarkan hasil, minat dan usaha anda yang terbukti, anda dapat menguatkan penglibatan anda melalui kerjasama yang erat dengan mengamalkan arkitek pada tugasan jangka panjang dan / atau melayani magang anda dalam sebuah studio seni bina.

Fakulti Seni Bina Universiti Teknologi Slovakia juga menyokong permulaan inkubator interdisipliner, di mana pelajar dapat mengembangkan idea, reka bentuk dan kerja mereka di bawah pengawasan ketat mentor dari bidang akademik serta dari amalan. Dengan cara ini, mereka digalakkan memulakan perniagaan mereka dalam persekitaran yang biasa dan memulakan kerjaya yang berjaya.

Tarikh tutup permohonan

31 Mei 2020

Yuran tuisyen

Pelajar yang belajar dalam bahasa Inggeris: 3,500 € setahun

Mengenai Sekolah

Mengapa Fakulti Seni Bina STU di Bratislava?

Fakulti Seni Bina adalah salah satu daripada tujuh fakultas di Universiti Teknologi Slovakia di Bratislava (selepas ini disingkat STU, dari Slovak "Slovenská technická univerzita"). Ia adalah sekolah seni bina terbesar dan tertua di Slovakia; permulaan pendidikan seni bina bermula pada tahun akademik 1946/1947 dan dikaitkan dengan bidang kajian yang dipanggil Kejuruteraan Awam.

Fakulti Seni Bina hari ini adalah institusi yang kreatif dan berdaya saing dengan kakitangan yang berfikiran terbuka dan berjaya memanfaatkan kemungkinan kerjasama antarabangsa dalam penyelidikan dan pendidikan. Terutama melalui program mobiliti Erasmus Plus, fakulti menawarkan kemungkinan pertukaran dengan lebih daripada 50 institusi rakan kongsi di seluruh Eropah. Setiap tahun puluhan pelajar Fakulti Seni Bina belajar di luar negeri serta pelajar antarabangsa tiba di Fakulti Seni Bina. Pada masa yang sama, 29 pelajar antarabangsa datang untuk belajar di Fakulti Seni Bina.

Pensyarah di Fakulti Seni Bina adalah personaliti cemerlang yang bukan sahaja guru dan penyelidik; kebanyakannya adalah arkitek pengamal aktif, perancang bandar atau pereka industri / produk dan grafik / jenama. Hadiah dan anugerah yang diperoleh, serta pengiktirafan dan hubungan yang merentasi sempadan Slovakia, adalah bukti terbaik kualiti mereka.

Selain daripada pakar kebangsaan, FA STU juga telah menjemput melawat pensyarah dari luar negara: Jan Gehl, Marco Casagrande, Nathalie de Vries (MVRDV), Rainer de Graaf (OMA), Jenny B. Osuldsen (Snohetta), Patrik Schumacher (Arkib Zaha Hadid ) hanya beberapa pakar luar negeri dan personaliti senibina kontemporari yang telah melawat Fakulti setakat ini. Penglibatan antarabangsa Fakulti digambarkan oleh keahlian dalam organisasi antarabangsa dan penyertaan dalam projek multinasional di Slovakia dan di luar negara.

Sebagai salah satu metropolis terkecil di Eropah Tengah dan Barat, bandar Bratislava yang meriah merupakan tempat yang memberi inspirasi dan pada masa yang sama untuk pelajar antarabangsa dan pelancong. Terima kasih kepada lokasi geografinya di Eropah tengah, ia adalah pintu masuk ke Eropah. Anda akan menikmati kedekatannya dengan Vienna, Budapest, Prague dengan sambungan trafik yang sempurna. Sejarah bersama dan jarak dekat adalah perkara biasa dengan ibu kota ini dan menyediakan banyak peluang untuk pengalaman budaya, sosial dan perjalanan. Sambungan bas dan keretapi yang hebat dari Bratislava serta akses mudah ke lapangan terbang Bratislava dan Vienna menawarkan sambungan murah ke destinasi utama Eropah.

Apa yang kita lakukan dan bagaimana?

Jika anda sedang mencari sekolah seni bina terbesar dan tertua di Slovakia, dengan Fakulti Seni Bina sebagai bahagian penting dari Universiti Teknologi Slovakia di Bratislava, anda akan tiba di tempat yang betul.

Anda boleh belajar di sini Reka Bentuk Seni Reka Bentuk Dan Perancangan Bandar, Perindustrian dan Produk. Watak kajian ini telah menentukan strategi pendidikan dasar Fakulti, khususnya fokusnya pada perkembangan kreativiti pelajar dan pemikiran kritikal serta keupayaan mereka untuk bertindak balas terhadap cabaran masa depan yang tidak dapat diprediksi yang mana setiap graduan masih belum temui. Pembelajaran berasaskan projek yang diketuai oleh pakar-pakar dengan akademik serta latar belakang profesional dan projek-projek yang diselaraskan dalam kerjasama yang ketat dengan amalan menyediakan pengalaman simulasi "hidup nyata" yang setia.

Fakulti Seni Bina juga menawarkan kemungkinan kerja yang difokuskan di Pusat Pendidikan dan Penyelidikan yang khusus di tengah-tengah kota Warisan Budaya UNESCO Banská Štiavnica. Di dalam rumah bersejarah yang asli (sebenarnya dipulihkan oleh para pelajar), Fakulti boleh menampung sehingga 30 pelajar dan 10 orang kakitangan semasa bengkel atau kursus khusus sepanjang tahun.

Apabila semakin dekat dengan latihan, pelajar digalakkan mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan tempatan dan antarabangsa. Kualiti sekolah terutamanya disahkan oleh pencapaian pelajar. Fakulti Seni Bina boleh berbangga dengan kejayaan pelajar-pelajar dalam pelbagai pertandingan seni bina dan seni bina-bandar dan reka bentuk tempatan dan antarabangsa (misalnya Anugerah Inspireli, Xella, Isover, hadiah kebangsaan untuk reka bentuk, ABF Slovakia untuk kerja sarjana muda terbaik, hadiah lacko untuk kerja diploma yang terbaik) dan lain-lain lagi.

Dengan pola pikir yang sedemikian, kami menyasarkan penyediaan kompleks pelajar kami dalam bidang kemahiran keras serta kemahiran lembut dalam konteks Industri 4.0 yang akan datang.

Walau bagaimanapun, pendidikan yang baik tidak mencukupi. Kami berusaha untuk mewujudkan komuniti di tempat pertama. Fakulti Seni Bina menyediakan kehidupan sosial, penyelidikan, akademik dan sukan yang kaya. Kami mempunyai tradisi yang panjang dalam menganjurkan acara awam terbesar kami - Malam Senibina dan Reka Bentuk. Banyak acara disediakan untuk pelajar oleh pelajar - contohnya, Manifest (tahun pertama kami mendapat sambutan hangat oleh rakan-rakan baru mereka). Diikuti oleh hari-hari terbuka, pameran pelajar serta profesional yang mempamerkan kerja mereka, hujung meja tenis meja, dan lain-lain dan berakhir dengan banyak seni bina, reka bentuk, festival seni dan pasaran tempatan (seperti Pasar Bandar), Fakulti Seni Bina menikmati mereka kehadiran kerana lokasinya yang strategik berdekatan dengan pusat bandar Bratislava.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Architecture is part of the Slovak University of Technology in Bratislava as a top establishment with educational, scientific, artistic, and project activities in the field of architect ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Architecture is part of the Slovak University of Technology in Bratislava as a top establishment with educational, scientific, artistic, and project activities in the field of architecture, urbanism, and design. It was founded in 1947, and since then, it is based on the most talented Slovak architects and designers. Baca Ringkas