Sarjana Muda dalam Reka Bentuk Produk Perindustrian

Umum

Penerangan Program

Reka bentuk perindustrian melibatkan reka bentuk barangan yang dihasilkan oleh industri seperti kereta, peralatan rumah tangga, peralatan elektronik, perabot, dan perhiasan. Secara teknikal, profesion ini berkait rapat dengan disiplin ilmu seperti sains semula jadi, ergonomik, antropologi, pengeluaran dan teknologi bahan dan ekologi. Di samping kebimbangan estetik, rujukan sosial, interaksi global dan jangkaan pengguna akan dipertimbangkan. Pada masa yang sama, trend ekonomi dan penggunaan dan persaingan adalah antara subjek penyelidikan dalam proses reka bentuk.

Skop profesion memerlukan banyak mata pelajaran yang berbeza dalam kurikulum, seperti seni rupa, teknologi, sains dan sosial, ekonomi dan undang-undang. Cabaran pendidikan reka bentuk perindustrian boleh dilakukan oleh pelajar yang kreatif dan cerdas yang mempunyai keupayaan untuk menyelesaikan masalah reka bentuk yang rumit dengan mentafsir hasil penyelidikan dan menyatakan idea reka bentuk melalui penggunaan pelbagai media. Graduan program ini boleh bekerja dalam banyak sektor pengeluaran besar-besaran, seperti barangan pengguna, elektronik, perabot, pembungkusan, industri automotif, dan perhiasan. Pereka juga boleh memberikan sokongan bebas kepada pelbagai sektor lain.

Kelayakan dianugerahkan / Tahap Kelayakan

Para pelajar yang berjaya menyempurnakan program ini dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Reka Bentuk Produk Perindustrian. (Tahap 6)

Syarat Kemasukan

Pemohon perlu mendapatkan markah yang diperlukan dari Peperiksaan ke Peperiksaan Pendidikan Tinggi (YGS), Ujian Penempatan Kitaran Pertama (LYS-MF 4), dan Ujian Pemindahan Langsung (DGS). Peletakan dipusatkan di Pusat Pemilihan dan Penempatan Pelajar (ÖSYM). Pelajar antarabangsa yang memohon untuk mengikuti program ini mesti mengikuti kriteria kemasukan yang ditentukan oleh Kadir Has University . Pelajar boleh memindahkan ke dalam program dengan mengikuti peraturan Kadir Has University atas asas mengenai pemindahan mendatar. (Maklumat lanjut: "Peraturan Program Bersekutu dan Ijazah Sarjana Muda" di Kadir Has University (http: // www. KHAS .edu.tr / upload / pdf-doc-vb / mevzuat / peraturan-untuk-associate-and- sarjana-program.pdf)

Pengiktirafan Pembelajaran Terdahulu

Di jabatan kami, pelajar sepenuh masa boleh dikecualikan daripada beberapa kursus dalam rangka undang-undang berkaitan. Jika kandungan kursus yang sebelumnya diambil di institusi lain adalah bersamaan dengan kursus yang ditawarkan di jabatan kami, maka pelajar boleh dikecualikan dari kursus ini dengan kelulusan dari fakulti / sekolah siswazah yang berkaitan selepas penilaian kandungan kursus.

Keperluan Pengijazahan

Pelajar dikehendaki melengkapkan semua kursus dalam kurikulum yang diterima oleh Senat (Kredit 240 ECTS) dan mempunyai Purata Purata Gred Kumulatif minimum 2.00 / 4.00. Di samping itu, setiap pelajar mesti melengkapkan latihan wajib selama 30 hari.

Takrif Program

Reka bentuk perindustrian melibatkan reka bentuk barangan yang dihasilkan oleh industri seperti kereta, peralatan rumah tangga, peralatan elektronik, perabot, dan perhiasan. Secara teknikal, profesion ini berkait rapat dengan disiplin ilmu seperti sains semula jadi, ergonomik, antropologi, pengeluaran dan teknologi bahan dan ekologi. Di samping kebimbangan estetik, rujukan sosial, interaksi global dan jangkaan pengguna akan dipertimbangkan. Pada masa yang sama, trend ekonomi dan penggunaan dan persaingan adalah antara subjek penyelidikan dalam proses reka bentuk. Skop profesion memerlukan banyak mata pelajaran yang berbeza dalam kurikulum, seperti seni rupa, teknologi, sains dan sosial, ekonomi dan undang-undang. Cabaran pendidikan reka bentuk perindustrian boleh dilakukan oleh pelajar yang kreatif dan cerdas yang mempunyai keupayaan untuk menyelesaikan masalah reka bentuk yang rumit dengan mentafsir hasil penyelidikan dan menyatakan idea reka bentuk melalui penggunaan pelbagai media. Graduan program ini boleh bekerja dalam banyak sektor pengeluaran besar-besaran, seperti barangan pengguna, elektronik, perabot, pembungkusan, industri automotif, dan perhiasan. Pereka juga boleh memberikan sokongan bebas kepada pelbagai sektor lain.

Hasil Program

 1. Mempunyai pemahaman dan pengetahuan tentang kesan sosial, ekonomi dan alam sekitar reka bentuk perindustrian.
 2. Mengekalkan pengetahuan teoritikal, saintifik, teknologi, estetika dan artistik penting sehingga kini yang dalam profesion reka bentuk perindustrian.
 3. Mempunyai pengetahuan tentang teknik dan bahan pembuatan dan membangunkan butiran dalam proses pembangunan produk.
 4. Keupayaan untuk nilai kreatif dan pengetahuan dalam bidang reka bentuk perindustrian dengan menjana pendekatan kreatif dan inovatif dalam konteks kompetitif tempatan dan global.
 5. Gunakan teori, prinsip, dan kaedah mengenai interaksi produk manusia.
 6. Mempunyai kemahiran dan amalan pemikiran kreatif, inovatif dan kritikal.
 7. Menjadi mahir dalam analisis bentuk, bentuk persepsi dan penciptaan bentuk melalui proses pembangunan produk baru.
 8. Kenal pasti keperluan dalam konteks reka bentuk produk dan boleh menentukan masalah reka bentuk.
 9. Keupayaan untuk menentukan keperluan kumpulan pengguna yang berbeza dan untuk mempraktikkan amalan profesional.
 10. Gunakan kaedah dan teknik reka bentuk dengan berkesan.
 11. Menentukan dan menggunakan strategi reka bentuk produk perindustrian.
 12. Kemahiran untuk menguruskan proses reka bentuk dan menyediakan pelan masa kerja.

Profil Profesional Graduan

Graduan program boleh bekerja di setiap kawasan yang mungkin Reka bentuk industri seperti pejabat perindustrian, firma perindustrian, pelbagai industri, institusi kerajaan, institusi akademik atau pusat penyelidikan.

Akses kepada Pengajian Lanjut

Pelajar yang lulus dari program ini boleh memohon kepada program siswazah.

Soal Selidik Penilaian

Soal Selidik dan Instruktur Penilaian Kuesioner Pengambilan Soal Selidik, Kaji Selidik Kepuasan

Kerjasama Antarabangsa

Sepanjang pendidikan mereka, para pelajar kami dapat memanfaatkan program pertukaran pelajar dan program Erasmus melalui kerjasama universiti kami dengan jabatan-jabatan universiti yang relevan di berbagai negara.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Kadir Has University (KHU) was founded in 1997, in Istanbul. The university, with its five faculties of Engineering and Natural Sciences, Economics and Administrative Sciences, Communication, Law and ... Baca lebih lanjut

Kadir Has University (KHU) was founded in 1997, in Istanbul. The university, with its five faculties of Engineering and Natural Sciences, Economics and Administrative Sciences, Communication, Law and Fine Arts, as well as its several vocational schools, is dedicated to becoming a leader in educational and cultural fields in Turkey, as well as establishing itself as an international center for research and scientific development. Baca Ringkas