Sarjana Muda dalam Reka Bentuk Pengangkutan

Umum

Penerangan Program

Pereka kereta belajar di Torino: IAAD di Jabatan reka bentuk pengangkutan

Jabatan IAAD "Seni Bina Badan" pertama di Itali dibuka di Turin pada tahun 1978.

Sejak tahun 2008 Jabatan "Reka bentuk pengangkutan" berhak mengenang Andrea Pininfarina. Sejak 2016, Giorgetto Giugiaro adalah Presiden dan Maestro.

Pengkhususan dalam reka bentuk Pengangkutan berkaitan dengan kajian cara utama pengangkutan dengan fokus pada sistem mobiliti dan kelestarian alam sekitar.

Merancang kenderaan tidak hanya bermakna melahirkan kereta persembahan. Matlamat kursus ini adalah untuk melatih pereka yang sedar, menghantar mereka kepentingan mengetahui pasaran yang merujuk dan masyarakat yang merangkumi: merancang hari ini mesti mengambil kira keperluan teknologi, sosial, pemasaran, kekangan bajet dan kelestarian alam sekitar.

Merekabentuk adalah mengenai membenarkan orang untuk terus bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain dengan lebih cekap, walaupun bersenang-senang, tetapi mengehadkan sebanyak mungkin kesan alam sekitar dan ekonomi.

Sukatan reka bentuk pengangkutan menyediakan disiplin asas seperti sejarah dan kritikan reka bentuk, untuk bergerak secara beransur-ansur ke subjek yang lebih khusus seperti teori persepsi, psikologi Gestalt, reka bentuk asas, sains dan teknologi bahan, teknik perwakilan, reka bentuk sistem produk, reka bentuk kereta, reka bentuk motosikal dan skuter ... Dan kemudian, tentu saja, perisian lukisan tangan dan bantuan dalam reka bentuk, seperti Photoshop, Alias ​​dan Rhino.

Torino dan reka bentuk kereta

Turin adalah ibukota dunia reka bentuk automotif yang tidak dapat dipertikaikan dan salah satu pusat kecemerlangan dalam industri automotif antarabangsa: pengeluaran hebat Fiat, Lancia, Alfa Romeo dan Ferrari, reka bentuk Giugiaro dan Pininfarina, Bertone, inovasi automotif Centro Ricerche Fiat, teknologi robotik DEA, Comau dan Rambaudi, inovasi Oksigen (mobiliti alternatif elektrik), belum lagi satu aktiviti satelit besar yang berfungsi bukan sahaja Fiat, tetapi hampir semua pengeluar kereta utama di Eropah dan dunia. Untuk mengesahkan hari ini juga syarikat reka bentuk China memilih Turin sebagai tempat duduk Eropah.

Terima kasih kepada rantaian bekalan yang penting ini, jabatan reka bentuk IAAD Transportasi diapit oleh sekumpulan syarikat rakan kongsi penting baik awam dan swasta, yang menyumbang kepada pengaktifan projek penyelidikan, ceramah khas, bengkel dan seminar, lawatan syarikat, aktiviti pendidikan dan latihan.

IAAD juga mempunyai banyak perkongsian dengan syarikat-syarikat antarabangsa seperti Renault, Yamaha, Ducati, Volkswagen, Piaggio, Honda, Mercedes ... menawarkan pelajarnya beberapa peluang untuk bekerja bersama pakar-pakar antarabangsa terkemuka.

Jadual

Pembukaan tahun akademik dijangka pada minggu pertama bulan Oktober, dengan upacara biasa.

Pelajaran biasa bermula 1 minggu selepas, mengikut jadual waktu, dan berlangsung dari hari Isnin hingga Jumaat, manakala aktiviti pada hari Sabtu kadang kala boleh dimasukkan. Sebarang kuliah dan seminar yang luar biasa disediakan dengan notis sewajarnya.

Pelajaran biasanya mengikuti jadual yang diterbitkan di Papan Pemberitahuan sebelum permulaan setiap semester.

Adalah baik untuk menyemak jadual harian yang disiarkan di Papan Notis untuk memeriksa sebarang perubahan dan kelas di mana pelajaran berlaku.

Perasmian IS 2017-2018

- Tahun ke-2 dan ke-3: Oktober 2017

- Tahun pertama: Oktober 2017

Saya Semester

- Tahun ke-2 dan ke-3: Oktober 2017 / Januari 2018

- Tahun pertama: Oktober 2017 / Januari 2018

Bengkel Reka Bentuk - hanya tahun ke-2 dan ke-3

- Februari 2018

II Semester

- Februari 2018 / Mei 2018

Peperiksaan dan tesis:

- Saya sesi biasa: Februari 2018

- Sesi biasa II: Jun 2018 (1 dan 2 tahun)

- Sesi biasa II: Jun 2018 (tahun ke 3)

- Sesi luar biasa saya: Jun 2018

- Sesi luar biasa II: September 2018

- Tesis Sidang Biasa: Jun 2018 / Julai 2018

Seminggu dari pelajaran biasa:

- Februari 2018 (tahun pertama)

- Januari 2018 / Febbraio 2018 (tahun ke-2 dan ke-3)

- Jun 2018

Sepanjang minggu ini, pelajar dikehendaki memastikan ketersediaan untuk menyertai kelas tambahan atau pelajaran menangkap.

Jadualnya tertakluk kepada perubahan yang akan disampaikan dengan sewajarnya.

Peperiksaan

Pelajar dimasukkan ke sesi peperiksaan (2 setiap tahun akademik) hanya jika mereka up to date dengan bayaran, tidak melebihi kehadiran minima yang diperlukan dan - jika ada - berjaya melepasi cek midterm bagi setiap subjek.

Dalam kes kegagalan satu atau lebih peperiksaan dalam sesi biasa, pelajar akan mempunyai akses kepada panggilan sesi peperiksaan yang luar biasa (2 setiap tahun akademik).

Prosedur untuk mengakses sesi peperiksaan terkandung dalam Peraturan Institut, diberikan setiap tahun kepada pelajar dan boleh didapati di Pejabat Didactic.

Peperiksaan dan tesis:

- Sidang biasa pertama: Februari 2018

- Sesi biasa ke-2: Jun 2018 (tahun ke-1 dan ke-2)

- Sesi biasa ke-2: Jun 2018 (tahun ke 3)

- Sidang luar biasa pertama: Jun 2018

- Sesi ke-2 yang luar biasa: September 2018

- Tesis Sidang Biasa: dari Jun hingga Julai 2018

Tesis

Untuk mencapai kelayakan pada akhir tahun ketiga kursus, pelajar IAAD harus menyerahkan dua tesis: tesis Pengkhususan dan tesis Individu, sebagai tambahan kepada Portfolio Peribadi.

Tesis Pengkhususan yang berbeza untuk setiap pengkhususan, yang akan dijalankan dalam kumpulan kerja, adalah realisasi projek yang ditentukan oleh Institut, selaras dengan pelbagai isu sukatan pelajaran.

Tesis pengkhususan diadakan di bawah penyeliaan Penyelaras Jabatan dan profesor tahun ke 3, dengan sokongan intervensi luaran - syarikat rakan kongsi dan rujukan mereka.

Tesis Individu terdiri daripada satu projek individu yang pelajar akan melaksanakan dalam jumlah autonomi, mengenal pasti tema, rakan kongsi dengan rujukannya (Mentor Luar) dan penyelia di fakulti IAAD (Academic Mentor).

Sesi biasa tesis ini dirancang setiap tahun pada bulan Julai.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

According to IAAD, design is culture of the project, is a system capable of linking production with end users dealing with research and innovation to provide social value, cultural significance to goo ... Baca lebih lanjut

According to IAAD, design is culture of the project, is a system capable of linking production with end users dealing with research and innovation to provide social value, cultural significance to goods and services: meaning, form and function are the cornerstones of a conscious design. IAAD invests in the quality of teaching and in the human and professional value of professors. The EABHES accreditation, the partnership with the French Écoles de Condé, the new premises in the future Lavazza headquarters, collaboration with institutions, organizations, associations and companies for the development of cultural projects, research, educational and work experience, the evolution of the inner structure and the creation of an international scientific committee are the surest signs of a IAAD of the present and of the near future. Baca Ringkas