Sarjana Muda dalam Pengajian Utara

Umum

Penerangan Program

The Circumpolar World - Bagaimana orang di bahagian utara dunia dapat memanfaatkan sepenuhnya abad ini? Bagaimana kehidupan mereka akan dipengaruhi oleh perubahan persekitaran? Bagaimana pemerintahan yang cerdas dapat memberi jalan kepada idea, kerjasama, dan inovasi baru? Sekiranya anda melihat diri anda sebagai orang yang boleh membuat perbezaan untuk wilayah ini, kami mengalu-alukan anda untuk memperoleh gelaran interdisipliner tiga tahun yang menakjubkan ini. Ini akan menjadikan anda warganegara dunia yang lebih baik. Dan itu janji.

Penerangan program

 • Tempoh: 3 tahun
 • Kredit (ECTS): 180
 • Syarat kemasukan: Kelayakan Masuk Pengajian Tinggi dan syarat bahasa yang diperakui dalam Bahasa Inggeris.
 • Nama Ijazah: Sarjana Muda Pengajian Utara
 • Kod permohonan:
  • Pemohon Norway dan Nordik: 186 315
  • Pemohon antarabangsa: 2065

Program Ijazah Sarjana Muda Utara adalah program pengajian antarabangsa yang direka untuk pelajar yang ingin mengembangkan kecekapan interdisipliner di circumpolar utara. Semua kursus diberikan di lokasi.

Hasil pembelajaran

Pengetahuan

 • Terangkan pendekatan teori yang berbeza terhadap politik, budaya, dan sejarah Circumpolar North.
 • Bincangkan Circumpolar Utara dan negara-negara Nordik dan Rusia mengenai sejarah dan sistem politik, budaya orang asli, isu gender, dan persekitaran dalam perspektif selatan-utara.
 • Terapkan wawasan Interdisipliner dalam wacana kontemporari Circumpolar North: pembangunan lestari, bahasa dan komunikasi, politik, bangsa dan budaya, pembangunan dan keadaan wilayah, dan peluang untuk inovasi dan keusahawanan.
 • Kenal pasti kajian sains sosial kontemporari dan hasil penyelidikan / sumbangan di Circumpolar North dan Barents Wilayah Arctic Euro.

Kemahiran

 • Mengaplikasikan kaedah penyelidikan sains sosial yang berbeza iaitu tinjauan, temu ramah, analisis dokumen, dan penyelidikan lapangan.
 • Jelaskan konsep pusat mengenai pengembangan sirkumpolar utara dalam perspektif pusat-pinggiran, iaitu penyerahan kuasa, geopolitik, identiti dan etnik, pembangunan lestari dan pengagihan sumber, sejarah penduduk asli, dan ekonomi dan pembangunan wilayah.
 • Terapkan pendekatan interdisipliner terhadap realiti circumpolar utara untuk menggambarkan masyarakat utara yang kompleks, proses budaya, sejarah politik, dan sistem, tanah, dan persekitarannya.
 • Menilai keadaan semasa dan membentuk soalan penyelidikan baru yang berkaitan berdasarkan maklumat baru mengenai perkembangan Circumpolar North dan Barents Region-Arctic Region.
 • Memohon pengetahuan interdisiplin yang relevan kepada pembangunan mampan utara di komuniti utara dalam pembangunan serantau, inovasi, dan keusahawanan sambil menyedari dinamika yang lebih besar.

Kecekapan am

 • Mengilhami secara kritikal terhadap realiti berbilang muka utara circumpolar dengan menggunakan penyelidikan semasa, merujuk kepada isu kontemporari dan sejarahnya.
 • Fikirkan dan tulis secara analitik, pengetahuan dan penyelesaian terkini, baik lisan dan tulisan, mengenai cabaran di utara circumpolar.
 • Terapkan prinsip integriti, nilai, dan amalan akademik; kejujuran, penghormatan adil, dan kebertanggungjawaban.
 • Jelaskan pertimbangan etika menjalankan penyelidikan dan penggunaan hasil penyelidikan.
 • Terapkan pendekatan interdisipliner dalam analisis dan projek sama ada anda bekerja sendiri atau dengan mengambil bahagian dalam kumpulan.

Prospek pekerjaan

Program ijazah BNS direka untuk memberi pelajar pandangan interdisipliner dan pengetahuan yang luas, tetapi mendalam tentang Kawasan Subarctic dan Arctic.

BNS membuka pelbagai kemungkinan untuk kerjaya menarik di sektor awam dan swasta. Kerjasama Barents dan peningkatan keseluruhan pengantarabangsaan dan beberapa persimpangan antara sektor awam dan swasta memberikan keperluan yang semakin meningkat untuk melihat dan memanfaatkan peluang baru.

Baik sektor pendidikan utara, perbandarannya, dan badan tadbir daerah, serta beberapa agensi Negara negara, semuanya memerlukan calon dengan latihan analitik, kemampuan promosi, dan pengetahuan umum mengenai kerumitan Kawasan Subarctic dan Arctic.

Program BNS juga menyediakan pelajar untuk memasuki kerjaya di sektor swasta; organisasi komersial dan bukan keuntungan di peringkat tempatan, nasional, atau antarabangsa. Ini juga relevan untuk syarikat yang bekerja dengan eksport / import, logistik, dan keamanan di Euro-Artik, dan beberapa cabang yang berkaitan dengan industri perkhidmatan utara seperti pelancongan, perdagangan rentas sempadan, bahan mentah, dan pengeluaran tenaga, dll.

Struktur program

Istilah 10 kredit 10 kredit 10 kredit
Penggal 1 (musim luruh)
BNS-1001 Pengantar kajian pelbagai disiplin
BNS-1002 Pengantar Dunia Circumpolar
BNS-1003 Bangsa dan Budaya Dunia Circumpolar
Penggal ke-2 (musim bunga)
BNS-1004 Tanah dan Alam Sekitar Dunia Circumpolar
BNS-1005 Isu-isu kontemporari Circumpolar World I: Ekonomi
BNS-1006 Isu Kontemporari Dunia Circumpolar II: Politik
Penggal 3 (musim luruh)
Kerjasama BNS-1010 High North Politics and Barents
Budaya dan Identiti BNS-1011 di Wilayah Barents
BNS-1012 Pemerintahan Nordik dan Rusia dalam Perspektif Perbandingan
Penggal ke-4 (musim bunga)
BNS-2001 Ekonomi dan Inovasi Wilayah
BNS-2002 Industri Berasaskan Sumber Asli
Pemerintahan dan Pembangunan BNS-2003
Penggal ke-5 (musim luruh)
REI-1501 Keusahawanan dan Inovasi
Amalan Inovasi Perusahaan REI-1502
Kaedah REI-1008
6hb (musim bunga)
Pengurusan Projek REI-1503
Projek Penyelidikan BNS-2040 BA

Keperluan kemasukan

Kualifikasi Masuk Pendidikan Tinggi dan keperluan bahasa yang diperakui dalam bahasa Inggeris.

Senarai syarat untuk Kelayakan Masuk Pengajian Tinggi di Norway boleh didapati di laman web dari Agensi Jaminan Kualiti Pendidikan di Norway (NOKUT). Untuk keperluan bahasa, kami merujuk kepada senarai GSU NOKUT.

Pemohon dari Norway atau negara Nordik:

 • Tarikh akhir permohonan untuk pemohon Norway dan Nordic lain adalah pada 15 April
 • Aplikasi dalam talian, kod kajian 9511

Pemohon dari luar negara-negara Nordic:

 • Tarikh akhir permohonan untuk pemohon pembiayaan sendiri adalah 1 Disember
 • Aplikasi dalam talian, kod kajian 2065.

Pengajaran dan penilaian

Untuk mencapai tujuan hasil pembelajaran, pelajar diharapkan dapat bekerja sekitar 40 jam seminggu (1500-1600 jam selama setahun belajar sepenuh masa), termasuk kuliah, seminar, kerja berkumpulan, dan belajar sendiri.

Program BNS ditawarkan di lokasi.

Program BNS diajar oleh kuliah dan seminar, kerja kumpulan, perbincangan kumpulan, kolokium, lawatan, tunjuk ajar penilaian penulisan, projek kajian kes, dan dalam kerja lapangan, dan oleh persembahan pelajar mengenai pelbagai tugasan dan kerja projek.

Melalui kerja kumpulan dan individu, calon dilatih untuk membangun dan membincangkan pemahaman mereka mengenai topik utama Circumpolar North.

Akses kepada kajian lanjut

Beberapa program master, baik dari dalam negeri Norway dan antarabangsa dalam Ilmu Sosial boleh diambil mengikuti program BNS. Program master yang berkaitan di UIT: Pengajian Pelancongan - master, Master of Indigenous Studies - master, Peace, and Conflict Transformation - master.

Pertukaran

Kajian pertukaran di luar negara akan menjadikan anda lebih menarik di pasaran pekerjaan. Pengajian di luar negara akan meningkatkan hasil pembelajaran anda, meningkatkan kemahiran berbahasa anda, memberi anda pengembaraan yang unik dan pengalaman antarabangsa.

Program ijazah dalam Pengajian Utara mempunyai perjanjian pertukaran dua hala dengan universiti di luar negara di mana pelajar boleh mengambil modul yang kemudiannya akan diluluskan sebagai sebahagian daripada ijazah. Dalam program ijazah ini, kami mengesyorkan pertukaran pengajian di luar negara pada semester ketiga dan keempat. Kami membuat tempahan tertentu mengenai modul apa yang ditawarkan universiti pertukaran. Sebelum pergi ke luar negara, pelajar harus mendapat persetujuan awal. Seorang ahli fakulti dari program ijazah akan membantu pelajar dalam memilih modul yang akan diluluskan sebagai sebahagian daripada ijazah. Kelulusan akhir di UiT akan diberikan setelah permohonan dengan dokumentasi lulus peperiksaan dalam modul yang disyorkan di luar negara. Untuk gambaran keseluruhan universiti pertukaran yang dikemas kini, kami merujuk laman web UiT mengenai pengantarabangsaan, atau anda boleh menghubungi penyelaras antarabangsa kami.

Tarikh Akhir Kemaskini Jan 2021

Latar Belakang Pusat Pengajian

UiT The Arctic University of Norway is a medium-sized research university that contributes to knowledge-based development at the regional, national, and international levels.

UiT The Arctic University of Norway is a medium-sized research university that contributes to knowledge-based development at the regional, national, and international levels. Baca Ringkas
18 , Tromsø , Alta , Kirkenes , Hammerfest , Harstad , Narvik , Bardufoss , Bodø , Mo i Rana , Longyearbyen + 10 Lagi Kurang