Sarjana Muda dalam Pembikinan Filem

Umum

Baca selanjutnya tentang program ini di laman web institusi

Penerangan Program

Kursus Ijazah dalam disiplin yang berkaitan dengan DAMS - Pembuatan Filem dan Teater - menawarkan jalan pendidikan dalam bahasa Inggeris yang ditujukan kepada pelajar Itali, yang ingin menerjemahkan ke dalam latihan kecekapan yang diperoleh dalam bidang media audiovisual dan seni persembahan dalam dimensi global, dan kepada pelajar asing yang berhasrat untuk mempelajari budaya pawagam dan teater Itali secara mendalam dalam konteks pembelajaran antarabangsa.

Kursus ini bertujuan untuk menyediakan pelajar dengan pengetahuan teras dan kepakaran utama yang diperlukan untuk memulakan kerjaya bermanfaat Pembuat Filem dan Pembuat Teater, profesional kreatif yang dapat menggabungkan pendekatan humanistik dengan pengalaman praktikal mengarahkan dan bertindak, menyunting dan merancang juga. seperti penguasaan teknologi digital, alat organisasi dan pengurusan.

Pembuat Filem dan Pembuat Teater adalah pakar 360 darjah yang dapat dengan mudah menangani semua tahap rantai produksi yang berbeza seperti untuk acara pertunjukan teater, bidang kegiatan budaya yang lebih luas, dan pengembangan kandungan audiovisual, yang akan digunakan oleh pawagam, televisyen, iklan, web, kandungan berjenama, dan multimedia. Mereka juga menunjukkan kecekapan yang diperlukan untuk mengintegrasikan profesionalisme mereka ke tahap tertentu rantai pengeluaran yang lebih besar dan lebih kompleks.

Pada akhir jalan akademik, pelajar akan mendapat:

 • Pengetahuan asas sejarah - budaya dan ekonomi - teori, semiologi, estetika, dan pengkritik kecenderungan seni dan media;
 • Kepakaran untuk mendekati secara kritis seluruh sistem budaya nasional dan transnasional (teater, pawagam, televisyen, dan media digital), bersama dengan evolusinya;
 • Alat praktikal untuk menerapkan pengetahuan yang diperoleh pada pengendalian konkrit produksi audiovisual dan kejadian budaya secara langsung di semua fasa yang berbeza, dari konsepsi hingga promosi, akhirnya ke tahap dan set.

Kurikulum dalam Pembikinan Filem

Kursus ini bertujuan untuk melatih para profesional dalam bidang kreatif yang dapat menangani semua peringkat rantaian produksi yang berkaitan dengan kandungan audiovisual untuk pawagam, televisyen, pengiklanan, web, kandungan berjenama, dan multimedia sambil dapat memanfaatkan kepakaran mereka yang lebih besar dan banyak lagi rantaian pengeluaran yang kompleks.

Pelajar menikmati peluang untuk belajar dalam persekitaran berorientasi antarabangsa, bersama dengan nilai tambah kelas yang terdiri daripada maksimum 25 pelajar, ciri yang pasti memudahkan interaksi langsung dengan pensyarah, penerapan pengajaran inovatif, dinamik, dan interaktif kaedah, dan pengembangan projek kreatif yang dikendalikan secara autonomi di tangan pasukan pelajar tidak rasmi.

Kursus ini membolehkan pelajar memperoleh pengetahuan sejarah-kritikal dalam bidang sinema-, seni- dan media- kajian, seperti yang sangat dituntut oleh industri budaya, dan kepakaran praktikal dan pengurusan yang tertumpu pada produksi audiovisual.

Pembuat filem dapat memanfaatkan perkembangan yang paling bermakna yang berlaku di pasaran kandungan audiovisual dan ekonomi kreatif: web, platform perkongsian video, media sosial, industri penerbitan multimedia, dan penceritaan trans-media semakin meningkatkan peranan bahasa audiovisual dalam semua bidang komunikasi, promosi, dan pemasaran, terutama ketika profesional bergantung pada modaliti penglibatan yang asli dan bukan konvensional.

Peluang profesional

Pembuat Filem Profesional boleh bekerja dalam sektor berikut:

 • Institusi seni, sinematografi, teater, dan muzik (oleh badan awam dan swasta);
 • Perpustakaan, perpustakaan media, yayasan, arkib, dan muzium;
 • Festival budaya dan syarikat seni;
 • Pejabat akhbar institusi seni, sinematografi, teater, dan muzik;
 • Perusahaan pengeluaran (audiovisual, teater, rakaman);
 • Penyiar radio dan televisyen awam dan swasta;
 • Rumah penerbitan dan web khas (terutamanya multimedia);
 • Agensi komunikasi.

Kursus dalam Pembuatan Filem menggabungkan pendekatan sejarah-kritikal yang baik dalam bidang disiplin humanistik dengan kecekapan teknikal dan ad-hoc dalam seni persembahan dan dengan peningkatan berterusan terhadap inovasi teknologi dan bahasa multimedia baru (kemahiran digital).

Berkat gabungan metodologi kuliah, aktiviti makmal, dan persekitaran pembelajaran yang berkesan, pelajar menyempurnakan kemampuan mereka untuk menyesuaikan diri dengan konteks yang dapat diubah, kerjasama berorientasi pasukan, sikap menyelesaikan masalah, dan kemampuan untuk bekerja secara bebas (soft skill). Latar belakang seperti ini semakin disatukan dengan kemahiran pengurusan dan pemasaran di sektor media audiovisual, bersama dengan pengetahuan fokus teknologi komputer dan multimedia, arahan, dan teknik pasca-produksi video.

Modul yang tersedia, bersama dengan aktiviti makmal, bertujuan untuk melibatkan pelajar secara dinamis dalam pengalaman pembelajaran yang unik dan merangsang, berdasarkan interaktiviti dan kerjasama.

Keperluan kemasukan

 • Untuk memenuhi syarat untuk sistem pendidikan tinggi Itali, anda mesti mendapat kelayakan sekolah menengah setelah sekurang-kurangnya 12 tahun persekolahan (keseluruhan) yang membolehkan masuk ke program akademik yang setanding di negara asal;
 • Sekiranya Peperiksaan Kompetensi Akademik khas (ujian kebangsaan atau peperiksaan akhir) diperlukan untuk masuk ke pendidikan tinggi di negara asal (Selectividad di Sepanyol, Prova de Aferiçao atau Prova Geral de Acesso ao Ensino Superior di Portugal, Vestibular atau Exame Nacional do Ensino Médio di Brazil, Gao Kao di China, dan lain-lain) syarat sedemikian juga wajib untuk masuk ke sistem pendidikan tinggi Itali;
 • Semua pemohon mesti fasih berbahasa Inggeris dengan minimum B1-B2 menurut Common European Framework of Reference for Languages (CEFR).

Bayaran

Ijazah Sarjana Muda Sastera: € 12,000.00 setahun

Tarikh Akhir Kemaskini Dis 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Link Campus University is a private University in Rome that stands under the Italian University’s Regulation. Link Campus University combines the English system’s educational strategies with the Itali ... Baca lebih lanjut

Link Campus University is a private University in Rome that stands under the Italian University’s Regulation. Link Campus University combines the English system’s educational strategies with the Italian culture and didactic method. Most of the degree courses are taught in English, and some are held in Italian. Baca Ringkas