Sarjana Muda dalam Media Baharu

Umum

Penerangan Program

Kami sedang melatih generasi baru pakar komunikasi.

Media baru digambarkan sebagai platform yang muncul dan berkembang (seperti internet, mudah alih, laman web berasaskan rangkaian, laman web berita, enjin carian, blog, wiki, dan media sosial) yang dihasilkan daripada penumpuan teknologi maklumat, rangkaian komunikasi, dan sektor media. Saluran media tradisional seperti surat khabar, radio, dan saluran TV juga bersatu dengan media baru. Perkembangan pesat ini memerlukan pembelajaran kemahiran khusus baru dalam bidang media baru.


Profil alumni kami

Sebagai Kadir Has University Jabatan Media Baru, kami meningkatkan "pakar komunikasi" yang mempunyai pelbagai kemahiran dan kelayakan yang diperlukan dalam persekitaran media yang semakin menumpu. Graduan kami boleh mengikuti dan dapat menganalisis perkembangan baru dalam bidang dan memegang kemahiran khusus dalam bidang kepakaran.


Mengapa Media Baru KHAS ?

Jabatan kami ditubuhkan pada tahun 2009 sebagai yang pertama seumpamanya di Turki. Dalam bidang akademik yang pesat berkembang, kurikulum program ini dikemas kini baru-baru ini kerana ia adalah masa yang sesuai untuk melakukannya.

Bermula dari tahun ke 3 mereka, pelajar kami diarahkan ke bidang kepakaran khusus mengikut kecenderungan dan kemahiran mereka. Mereka sama ada memilih Pengeluaran / Pengurusan Kandungan (Pengeluaran) atau Perniagaan sebagai bidang kepakaran mereka. Sebagai alternatif, mereka boleh menyelesaikan program gabungan dengan mengambil kelas dari kelas ketiga dalam media baru.

Dengan cara ini, mereka menerima latihan komunikasi antara disiplin dan juga pakar dalam sekurang-kurangnya satu bidang dengan teliti. Sebagai tambahan kepada diploma mereka, mereka diberi sijil kepakaran apabila mereka lulus.

Lebih-lebih lagi, mereka boleh menyiapkan dua program utama dan kecil untuk membangunkan kepakaran mereka.

Singkatnya, komunikator baru yang dapat memberi respons kepada keperluan semasa bidang lepasan komunikasi dari jabatan kami.


Hubungan dengan sektor ini

Dengan kerjasama para pemain media penting seperti Dağ Media dan Persatuan Penerbit, dalam rangka program baru kami yang disokong dengan pengajar sambilan dari sektor ini, para pelajar kami menghabiskan sebahagian besar masa mereka dalam studio amalan bermula dari tahun kedua.


Pelajar ke luar negara

Selain perjanjian Erasmus dan program pertukaran pelajar, program kami mempunyai perjanjian dua peringkat dengan Coventry University di United Kingdom. Sehubungan itu, pelajar kita menghabiskan tahun terakhir mereka di jabatan yang berkaitan di UK dan mendapat sijil tamat pengajian ganda pada akhir pendidikan mereka.

Maklumat mengenai Institusi

Program di New Media ditubuhkan pada tahun 2009.

Kelayakan dianugerahkan / Tahap Kelayakan

Sarjana Muda Sastera (BA Hons) -Level 6

Syarat Kemasukan

Pemohon perlu mendapatkan markah yang diperlukan dari Peperiksaan ke Peperiksaan Pendidikan Tinggi (YGS), Ujian Penempatan Kitaran Pertama (LYS / Verbal 1), dan Ujian Pemindahan Langsung (DGS). Peletakan dipusatkan di Pusat Pemilihan dan Penempatan Pelajar (ÖSYM). Pelajar antarabangsa yang memohon untuk mengikuti program ini mesti mengikuti kriteria kemasukan yang ditentukan oleh Kadir Has University . Pelajar boleh memindahkan ke dalam program dengan mengikuti peraturan Kadir Has University atas asas mengenai pemindahan mendatar. (Maklumat lanjut: http: // www. KHAS .edu.tr)

Pengiktirafan Pembelajaran Terdahulu

Pelajar mungkin dikecualikan untuk kursus-kursus tertentu yang diambil di institusi lain setelah mendapat kelulusan dekan dalam fakulti atau institut yang berkaitan. IB diterima.

Keperluan Pengijazahan

Pelajar dikehendaki melengkapkan semua kursus dalam kurikulum yang diterima oleh Senat (Kredit 240 ECTS) dan mempunyai Purata Purata Gred Kumulatif minimum 2.00 / 4.00.

Takrif Program

Adakah program Media BA New membangun pelajar? pengetahuan teoritikal dan praktikal media interaktif, sosial dan, mudah alih dan teknologi dalam talian yang lain. Kursus wajib kursus teras dilengkapi dengan pelbagai pilihan yang berkaitan dengan reka bentuk dan teknologi dalam talian, pengalaman pengguna, pemasaran mudah alih, kajian media baru.

Hasil Program

 1. Untuk dapat menunjukkan pemikiran kritis dan kemahiran menganalisis yang kompeten dengan pengetahuan peringkat tinggi mengenai bidang komunikasi, kemanusiaan, dan sains sosial.
 2. Untuk dapat menunjukkan pemikiran yang kreatif, unik dan bebas dalam cara untuk mengambil bahagian secara aktif dalam komunikasi demokrasi dan mengambil peranan aktif dalam pengeluaran.
 3. Untuk dapat mengaitkan bidang komunikasi yang berbeza, menganalisis kesan media baru mengenai kehidupan kerja, kehidupan sosial dan politik, membangun strategi untuk komunikasi bersepadu.
 4. Mempunyai arahan teknologi dan strategi membangunkan komunikasi dalam bidang penerbitan, pengurusan, dan keusahawanan dengan media baru; akan dapat mengendalikan dan mengubah proses ini.
 5. Untuk mendapatkan kemahiran menghasilkan, menyampaikan dan mengurus salinan, bunyi, imej dan kandungan video untuk bidang media baru; akan mempunyai pengalaman dan pengetahuan yang cukup tentang perkakasan dan perisian untuk menghasilkannya.
 6. Untuk mengamalkan tanggungjawab penting dan liabiliti etika profesion mereka dengan kemahiran dan pengetahuan mereka yang diperoleh.
 7. Untuk dapat mengambil bahagian dalam persekitaran kerja profesional dengan visi yang aktif, produktif dan bertanggungjawab.
 8. Untuk berkomunikasi secara aktif dalam Bahasa Inggeris dan bahasa lain yang mereka pelajari untuk meningkatkan kemahiran profesional mereka dan mencari peluang pekerjaan antarabangsa.

Profil Profesional Graduan

Pengurus media sosial, wartawan dalam talian, pakar pemasaran mudah alih, penyiar digital.

Akses kepada Pengajian Lanjut

Pelajar boleh maju ke pengajian MA di KHU dan institusi luar. Terdapat MA dalam Media Baru di KHU juga.

Soal Selidik Penilaian

Soal Selidik dan Instruktur Penilaian Kuesioner Kuesioner Angka Pengkaji.

Kerjasama Antarabangsa

ERASMUS-Coventry-Lincoln

Peluang kerjaya

Lulusan Media Baru boleh bekerja sebagai pakar komunikasi di semua organisasi sektor swasta atau awam yang semakin perlu menggunakan rangkaian internet dan mudah alih dengan lebih berkesan. Mereka boleh berfungsi sebagai:

 • Wartawan, editor atau pengeluar di akhbar, radio atau saluran TV yang telah mula beroperasi dalam talian dan di platform mudah alih.
 • Pengurus komunikasi yang menyediakan komunikasi yang efektif antara ejen dan organisasi awam dan swasta, serta penonton sasaran mereka dalam media sosial.
 • Pengurus perniagaan internet atau mudah alih atau usahawan, yang memindahkan proses perniagaan individu atau organisasi ke internet dan persekitaran mudah alih.
 • Sebagai penyelidik yang memberi tumpuan kepada kesan individu, sosial, ekonomi, budaya, politik, undang-undang dan etika Media Baru dalam organisasi akademi atau perindustrian.

Selain itu, semua graduan kami boleh mendapat Ijazah Sarjana dalam pelbagai jabatan selain Media Baharu.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Kadir Has University (KHU) was founded in 1997, in Istanbul. The university, with its five faculties of Engineering and Natural Sciences, Economics and Administrative Sciences, Communication, Law and ... Baca lebih lanjut

Kadir Has University (KHU) was founded in 1997, in Istanbul. The university, with its five faculties of Engineering and Natural Sciences, Economics and Administrative Sciences, Communication, Law and Fine Arts, as well as its several vocational schools, is dedicated to becoming a leader in educational and cultural fields in Turkey, as well as establishing itself as an international center for research and scientific development. Baca Ringkas