Sarjana Muda dalam Komunikasi dan Pengurusan Global

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Program Komunikasi dan Pengurusan Global (GCM) menawarkan Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam Komunikasi untuk pelajar antarabangsa, yang mendaftar dari tahun 2020. Program ini dapat diselesaikan dalam empat tahun pengajian.

Mematuhi falsafah pengajaran antarabangsa yang lama dari Universiti Zhejiang, program GCM komited untuk melatih usahawan dan pemimpin perniagaan masa depan yang menggabungkan pengetahuan antara disiplin, kepakaran dalam analisis kewangan dan perniagaan, dan pemahaman yang mendalam mengenai persekitaran perniagaan China untuk unggul di China dan bersaing di peringkat global. Pelajar akan lulus dengan kemahiran dwibahasa dalam bahasa Cina dan Inggeris, kemahiran komunikasi silang budaya, dan asas pengetahuan yang kukuh mengenai China. Dilengkapi dengan asas komunikasi dan pengurusan, pelajar akan dapat berjaya dalam perusahaan multinasional dan perusahaan China dalam bidang pengurusan, perniagaan, komunikasi dan pemasaran dan akan dilengkapi dengan baik untuk berfungsi sebagai jambatan antara China dan dunia.

134961_pic5.jpgZhejiang University International Business School","author_url":"","source":""}" alt="134961_pic5.jpg" />

Ciri-ciri Program

Pedagogi Antara Disiplin

Program GCM adalah program perniagaan sarjana pertama Universiti Zhejiang untuk menyambut pelajar antarabangsa. Program trailblazing juga merupakan yang pertama seumpamanya untuk menggabungkan kajian pengurusan, kewangan, komunikasi, dan China menjadi platform interdisipliner untuk pelajar sarjana antarabangsa.

Kurikulum Gunaan dan Dwibahasa

Kursus praktikal dalam bahasa dan budaya Cina, komunikasi, kewangan, dan perniagaan global ditawarkan. Bahasa Inggeris adalah bahasa pengantar utama, dengan bahasa Cina digunakan dalam tetapan dan penyelidikan yang digunakan. Komunikasi lintas budaya ditekankan sepanjang program ini.

Penglibatan dalam Persekitaran Pembelajaran Bertaraf Dunia

Kampus Antarabangsa Universiti Zhejiang, di mana program ini berada, merupakan model untuk kerjasama antarabangsa dan penyatuan gaya pendidikan Timur dan Barat. Kampus ini menghimpunkan profesor Cina dan asing yang berprestij dan komuniti pelajar antarabangsa yang besar dan menerima beberapa ratus pelajar sekolah menengah Cina yang berkelayakan setiap tahun.

Hab Untuk Keusahawanan dan Inovasi

Di luar kelas, ZIBS memberikan peluang luar biasa untuk latihan profesional, magang industri, dan pengalaman budaya. ZIBS telah menjalin kerjasama strategik dengan Ant Financial dan firma terkemuka lain, yang memberi pelajar kemampuan untuk mengambil bahagian dalam program latihan praktikal selama 6 bulan di firma terkemuka dunia.

134965_pic4.pngZhejiang University International Business School","author_url":"","source":""}" alt="134965_pic4.png" />

Kemasukan

Kelayakan Aplikasi

 • Calon mestilah bukan warganegara Cina berusia antara 18-30 tahun dan memiliki diploma sekolah menengah.
 • Calon disyorkan mempunyai kemahiran asas berbahasa Cina. Pemohon program akan lulus ujian kemahiran berbahasa Cina yang dianjurkan oleh ZIBS.
 • Calon yang bahasa ibunya bukan bahasa Inggeris, atau yang belum menyelesaikan diploma sekolah menengah dalam bahasa Inggeris, mesti memberikan bukti penguasaan bahasa Inggeris, seperti TOEFL (80 atau lebih tinggi), IELTS (5.5 atau lebih tinggi).
 • Menurut peraturan Kementerian Pendidikan China, calon dari Daratan China, Hong Kong, Macau, dan Taiwan akan dianggap sebagai pelajar antarabangsa setelah berhijrah ke negara asing jika mereka memiliki pasport asing atau ID nasional yang sah sebelum 30 April 2016, dan mempunyai rekod sekurang-kurangnya 2 tahun tempat tinggal di luar negara antara 30 April 2016, dan 30 April 2020 (tinggal di luar negeri selama sekurang-kurangnya 9 bulan pada tahun tertentu akan dikira sebagai tinggal di luar negara sepanjang tahun. Kediaman akan dikira dari kemasukan dan cap keluar).
 • Sekiranya pemohon telah memperoleh kewarganegaraan asing secara automatik pada saat kelahiran di negara asing dan salah satu atau kedua ibu bapa adalah warganegara China, maka semakan permohonan pemohon akan dilaksanakan menurut Artikel No.210 [2008] yang dikeluarkan oleh Exit-Entry Pejabat Pentadbiran, Biro Keselamatan Awam Provinsi, Provinsi Zhejiang.

Proses Permohonan & Dokumen Diperlukan

※ Untuk maklumat dan tarikh akhir permohonan, sila hubungi Pasukan Program ZIBS (gcm@intl.zju.edu.cn) sebelum menghantar permohonan anda.

 • Langkah Pertama: Permohonan Dalam Talian
  • Sila log masuk ke Sistem Aplikasi Dalam Talian (http://isinfosys.zju.edu.cn/recruit/login.shtml) untuk mengisi borang permohonan dalam talian, mencetaknya, dan menandatangani nama anda.
 • Langkah Kedua: Bayar yuran permohonan ke Sistem Aplikasi Dalam Talian. Sekiranya seseorang gagal membuat pembayaran dalam talian, maka seseorang HARUS membayar yuran permohonan ke Akaun Bank Universiti, dan memuat naik surat kiriman wang ke Sistem.
 • Langkah Ketiga: Kirimkan dokumen permohonan berikut (Diletakkan dalam Urutan Berikut):
 • Borang permohonan dengan gambar ID (latar belakang putih, berukuran 35mm × 45mm).
 • Salinan pasport.
 • Diploma sekolah menengah (salinan asal atau salinan notaris). Pelajar sekolah menengah yang lulus boleh memberikan sijil pra-kelulusan.
 • Transkrip untuk semua kursus di sekolah menengah (salinan asal atau salinan notari);
 • TOEFL / IELTS atau laporan skor lain ujian bahasa Inggeris (untuk pemohon program yang diarahkan oleh bahasa Inggeris, yang bahasa ibunya bukan bahasa Inggeris).
 • Dua surat cadangan daripada guru sekolah menengah. Tanda tangan, nombor telefon dan alamat e-mel guru mesti tertera di surat tersebut.
 • Pernyataan peribadi harus merangkumi pengalaman belajar, alasan permohonan, kekuatan peribadi. Kurang daripada 800 patah perkataan.
 • Salinan sijil penghargaan yang berkaitan dengan kursus akademik dalam tempoh sekolah menengah anda. (Sekiranya ada)
 • Pemohon yang telah menyerahkan kewarganegaraan Cina asal dan menjadi warganegara asing harus mengemukakan (1) sijil pembatalan kewarganegaraan China (2) sijil kewarganegaraan semasa (3) catatan keluar dan masuk pada pasport, dari 30 April 2016 hingga 30 April 2020 .
 • Sekiranya pemohon memperoleh kewarganegaraan asing secara automatik pada saat kelahiran di negara asing dan salah satu atau kedua ibu bapa adalah warganegara China, maka pemohon harus mengemukakan (1) surat beranak negara asing (2) sijil pemastautin tetap ibu bapa Cina negara asing (sijil pemastautin tetap seharusnya diperoleh sebelum kelahiran pemohon). Salinan sijil yang disebutkan di atas boleh diterima.
 • Pemohon yang berumur di bawah 18 tahun (selewat-lewatnya pada 1 September 2020) hendaklah mengemukakan (1) Surat Jaminan (Muat turun) (2) Surat Kebenaran notari yang ditulis oleh ibu bapa.
 • Resit pembayaran yuran permohonan. (Sekiranya ada)

Nota:

 1. Hasil ujian standard antarabangsa (contohnya SAT / IB / GCE A-LEVEL / ACT / OTHER) diterima.
 2. Dokumen permohonan dalam bahasa lain mesti diterjemahkan dalam bahasa Cina atau Inggeris dan notari.
 3. Dokumen-dokumen yang disebutkan di atas mesti diserahkan atau dihantar dengan cepat ke Pejabat Kemasukan, Kolej Antarabangsa, Universiti Zhejiang. Pakej permohonan hendaklah dilabel "Bahan Permohonan Program Ijazah Sarjana Muda."
 4. Bahan permohonan dan bayaran permohonan TIDAK akan dikembalikan tanpa mengira hasil permohonan.
 5. Universiti Zhejiang boleh meminta pemohon untuk menyerahkan bahan tambahan atau mengambil wawancara telefon / video atau pemeriksaan bertulis jika perlu.

Awas:

 1. Sekiranya pelajar gagal datang atau berhenti bersekolah setelah mendaftar atas sebab peribadi, yuran pengajian pra-bayar TIDAK akan dikembalikan.
 2. Semasa memasukkan yuran pengajian ke akaun bank universiti, nombor siri permohonan dan nama pemohon mesti diisi. Nama pemohon. Pengiriman wang tanpa nama akan dianggap sebagai sumbangan kepada universiti.

Bayaran Permohonan: RMB 800 yuan (Maklumat Pembayaran)

Temu ramah: Pejabat Kemasukan ZIBS akan menyenaraikan pemohon dan menentukan siapa yang akan ditemuduga. Temu ramah akan diadakan secara bersemuka atau melalui persidangan video.

Yuran kelas tambahan

 • Yuran pengajian ialah 65,000 RMB setahun.
 • Yuran pengajian akhir akan berubah mengikut polisi kerajaan terkini.

134960_pic6.jpgZhejiang University International Business School","author_url":"","source":""}" alt="134960_pic6.jpg" />

Biasiswa Masuk Prasiswazah ZIBS (RMB 10,000-30,000 Yuan)

 1. Objektif
  • Beasiswa Masuk ZIBS Prasiswazah ditubuhkan untuk memberi penghargaan kepada individu dengan potensi yang luar biasa. Ia dibuka untuk pemohon GCM. Biasiswa akan dibayar kepada pelajar setiap bulan sebagai elaun sara hidup, bermula sebulan selepas tempoh pendaftaran pelajar. Biasiswa akan dikeluarkan selama satu tahun persekolahan (10 bulan). Walau bagaimanapun, pelajar dikehendaki membayar yuran sepenuhnya semasa pendaftaran.
 2. Garis Panduan Aplikasi
  • Pemohon hendaklah mengisi borang permohonan biasiswa dan menghantarnya ke Pasukan Program Sarjana (gcm@intl.zju.edu.cn).
 3. Kriteria Penilaian
  • Tawaran biasiswa akan ditentukan berdasarkan transkrip pemohon di sekolah menengah, prestasi temu ramah, dan potensi sumbangan. Hasilnya akan diumumkan pada pertengahan bulan Jun.

Insurans perubatan

 • Pelajar yang telah membayar yuran pengajian sepanjang tahun akademik tepat pada waktunya atau dibiayai oleh biasiswa penuh berhak mendapat insurans perubatan komprehensif yang ditawarkan oleh universiti.
 • Catatan: Perbelanjaan rawatan perubatan untuk penyakit fizikal atau mental yang ditanggung oleh pelajar sebelum memasuki universiti tidak dapat dilindungi oleh insurans ini.

134964_pic7.jpgZhejiang University International Business School","author_url":"","source":""}" alt="134964_pic7.jpg" />

Tarikh Akhir Kemaskini May 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Zhejiang University International Business School (ZIBS) was founded on the ZJU International Campus at Haining in November 2018 to facilitate academic and corporate exchange between the West and the ... Baca lebih lanjut

Zhejiang University International Business School (ZIBS) was founded on the ZJU International Campus at Haining in November 2018 to facilitate academic and corporate exchange between the West and the East. With a legacy of academic excellence, innovation, and entrepreneurship from China, ZIBS embraces and embodies the future. The business school prepares responsible and aspiring leaders, and the ecosystem it serves, to face the challenges of an increasingly complex global business environment. By connecting people and ideas, ZIBS shapes the future of business in the new global economic era. Baca Ringkas