Sarjana Muda dalam Falsafah (diajar dalam bahasa Itali)

Umum

Penerangan Program

Objektif

Kenapa pilih kursus Ijazah Sarjana dalam Falsafah di University Of Bergamo ?

  • Untuk menilai secara kritis realiti (berbeza daripada penampilan) masyarakat yang kita tinggalkan, dan untuk menyoal bukan hanya sekadar menjalani imej yang kita hadapi
  • Untuk menyiasat sumber dan bentuk pengetahuan yang telah dibina dalam tradisi kita
  • Untuk mengembangkan kemahiran argumentatif yang diperlukan untuk menghadapi masalah abstrak dan konkrit.
  • Kajian Falsafah menyediakan alat penting untuk perdebatan umum semasa, dari tekanan yang semakin meningkat untuk menghadapi isu-isu kehidupan kontemporari dengan keperluan mendesak untuk mencari asas-asas di mana budaya yang berbeza dapat dibandingkan.

Tahun pertama pengajian diberikan kepada kursus-kursus institutional dan propedeutic yang menyediakan pelajar dengan unsur-unsur untuk memahami pelbagai aspek dan kecenderungan dalam pemikiran falsafah, yang dianggap baik dalam cahaya bersejarah dan untuk spesifik kandungannya; dua tahun akan datang menawarkan pilihan untuk pengkhususan (sejarah-teori-epistemologi, logico-linguistik, etika-politik). Gaya mengajar mengamalkan model didaktik yang telah diuji dan diuji di universiti-universiti Eropah dan, di samping kuliah, membayangkan seminar dan makmal yang bertujuan merangsang kemahiran lisan dan bertulis peserta individu.

Peluang kerjaya

Peluang dalam dunia kerja yang dibuka oleh kursus Ijazah Falsafah termasuk pelbagai sektor di mana pendidikan seni dikaitkan dengan keupayaan untuk menggunakan kemahiran kritis, tafsiran dan pengendalian. Lulusan Falsafah menawarkan profil profesional yang fleksibel, yang mampu mengkhususkan diri dalam pelbagai bidang pentadbiran awam (dari arah personil ke pengurusan sumber manusia) dan dalam dunia penerbitan dan komunikasi, baik tradisional maupun multimedia.

Ujian Kemasukan

Tiada ujian pemilihan untuk pendaftaran dalam kursus ini, tetapi terdapat ujian untuk menentukan peringkat awal kompetensi pelajar: pelajar yang mendaftar pada tahun pertama Kursus Ijazah dalam Falsafah perlu mencapai tahap kemahiran dalam Bahasa Itali dan Falsafah, Sejarah dan Pengetahuan Umum.

Setiap tahun, ujian kemasukan diadakan pada bulan September.

Perkhidmatan untuk Kursus Ijazah

Kemasukan

Kemasukan ke Universiti Itali hanya mungkin jika pelajar memegang Diploma di Maturità (Sijil "Tahap" / Sijil Tinggi Sekolah) yang diperoleh selepas 5 tahun di sekolah menengah.

Ujian diri dalam talian

Ujian penilaian tersedia secara dalam talian di Laman Web Universiti untuk bahasa-bahasa asing seperti berikut: Perancis, Inggeris, Sepanyol dan Jerman, serta ujian untuk bahasa Latin. Melalui ujian-ujian ini memastikan pelajar mempunyai kecekapan linguistik minimum yang diperlukan untuk mengambil Ujian Bahasa Asing yang membuktikan pengetahuan mereka terhadap bahasa tersebut dan mengikuti pengajaran mengenai Bahasa dan Kesusasteraan Latin yang merupakan sebahagian daripada Rancangan Kajian mereka.

Kursus merapatkan

Jabatan Surat dan Falsafah menawarkan pelajar kursus persiapan di Bahasa Latin untuk membantu pelajar tanpa latar belakang khusus dalam bahasa untuk mencapai tahap pengetahuan linguistik yang diperlukan. Ia menawarkan bahasa Latin asas dan bertujuan untuk pelajar yang tidak pernah mempelajari bahasa tersebut. Kursus 60-jam melibatkan empat jam pelajaran setiap hari. Pelajar yang mempunyai pengetahuan asas mengenai bahasa tetapi yang selama pendidikan sekolah menengah tidak mencapai tahap kompetensi yang diperlukan oleh universiti, mungkin juga mengikuti kursus persiapan Latin. Sebelum membuat keputusan untuk mendaftar di Kursus, pelajar harus mengambil ujian diri sendiri yang bersesuaian.

Tutor

Jabatan ini menawarkan perkhidmatan tuisyen yang melibatkan kakitangan pengajar, tutor dan rakan-rakan. Matlamatnya adalah untuk membantu dan memberi nasihat kepada pelajar dalam pengajian mereka. Khususnya, bantuan diberikan kepada pelajar baru yang didaftarkan pada minggu sebelum permulaan pengajaran dan bantuan diberikan untuk pemindahan dari vecchio ordinamento kepada nuovo ordinamento, dan dari universiti lain atau kursus ijazah lain. Nasihat diberikan juga mengenai pilihan pengkhususan pelajar dan projek kajian dan latihannya.

Latihan

Pelbagai peluang ditawarkan yang dikaitkan dengan topik latihan dan tesis pelajar. Ini adalah hasil kerjasama antara universiti dan syarikat tuan rumah atau badan awam, yang kedua-duanya bertujuan untuk mengenal pasti objektif pelatih, merancang aktiviti yang akan dijalankan oleh pelatih (disokong dan diawasi oleh staf pengajar universiti dan tutor) dan garis besar keputusan.

Hubungan antarabangsa

Jabatan ini telah melaksanakan kerjasama dan pertukaran antarabangsa dengan Universiti Barcelona, Perpignan, Geneva, Leeds, Paris (Paris XII - Val de Marne) ...

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Bergamo is located in Lombardia, a region in Northern Italy with more than 10 millions inhabitants and one of the regions with the highest GDP pro capita in Europe.

The University of Bergamo is located in Lombardia, a region in Northern Italy with more than 10 millions inhabitants and one of the regions with the highest GDP pro capita in Europe. Baca Ringkas