Sarjana Muda dalam Ekologi Sosial

Umum

Penerangan Program

Ijazah Sarjana Muda dalam ekologi sosial dianjurkan selama tiga tahun pengajian, pada siang hari. CESS diperlukan (atau kesetaraan diploma sekolah atau sarjana muda).

Suasana EOS dicirikan oleh populasi sekolah yang sangat pelbagai: banyak kebangsaan, berumur antara 18 hingga 40 tahun, campuran sempurna, pelajar dengan nafsu, budaya, minat sangat berbeza, golongan muda dengan rasa tanggungjawab, orang dewasa sudah terlibat dalam kehidupan profesional. Semua bergabung untuk memberikan kajian iklim yang sangat meriah.

Ijazah sarjana muda dalam ekologi sosial dianjurkan dalam 3 tahun pada siang hari (dari 8h hingga 17h30). CESS (atau bac dengan kesetaraan) adalah penting.

Latihan serba boleh

Tindakan sosial yang berkesan mesti menangani semua masalah yang berkaitan dengan masyarakat kita yang semakin ramai (perumahan yang tidak sesuai atau terdegradasi, pencemaran, mobiliti yang tidak adil, kekurangan struktur relaksasi, sampah, jalan raya yang tidak baik, bunyi ...) .

Seksi Ekologi Sosial ingin melatih para pelajar dalam profesi relay sosial yang menganggap pembangunan tempatan dalam perspektif global, iaitu ekologi.

Untuk tujuan ini, penyelidikan berputar di sekitar beberapa paksi:

• paksi saintifik yang berurusan dengan kimia, fizik, biologi, geografi, kesihatan, ...

• paksi sosiologi dan urbanistik yang mengendalikan kawalan realiti masyarakat yang tersebar di wilayah seperti kursus berkaitan dengan ekologi bandar, hak persekitaran dan pembangunan wilayah, urbanisme, sejarah bandar-bandar, ...

• paksi campur tangan psikososial, seperti kursus yang berkaitan dengan pembinaan projek, pengantaraan, rundingan, pengurusan konflik, pengurusan alam sekitar, dan sebagainya.

Pendidikan tempatan

Pengajaran kami rapat menggabungkan teori dan amalan. Beliau menyokong latihan mengenai pendekatan teori dan amalan

profesional (lawatan lapangan dan persidangan pada permulaan latihan, latihan selama sekurang-kurangnya 6 minggu dalam latihan dan 12 minggu pada akhir latihan).

Sarjana latihan praktikal dan profesional dalam bidang akan menyelia amalan profesional, peluang bagi pelajar untuk melatih, belajar dan melaksanakan tindakan pencapaian teoritis, metodologi dan deontologi. Ia mesti membenarkannya, dari akhir pengajiannya untuk memasuki profesion.

Dimensi antarabangsa

Pembangunan bursa antarabangsa adalah kebimbangan berterusan HELB. Erasmus atau program pertukaran lain membolehkan anda belajar di luar negara atau melakukan latihan.

Peluang ...

Peluang kerjaya banyak dan pelbagai. Dan ini, dalam sektor:

Institusi : perbandaran, wilayah, wilayah, Agenda 21 tempatan, unit pembangunan mampan, CPAS ...

bersekutu : pendidikan alam sekitar, kaunter tenaga, pergerakan perlindungan alam sekitar, ladang ekologi dan pendidikan ...

swasta : sel alam sekitar dalam syarikat, label eko, kesatuan sekerja ...

Pelajar kita akan mempunyai akses kepada semua profesi yang berkaitan dengan perancangan, mobiliti dan pengangkutan wilayah, tenaga dan lebih khusus kepada tenaga boleh diperbaharui, perancangan bandar ...

Oleh itu, Sarjana Muda Ekologi Sosial boleh melaksanakan fungsi:

campur tangan • penyeliaan • koordinasi • pengurusan • pengurusan • latihan ...

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

L’asbl, dont le siège social est établi à Forest (1190), avenue Besme n°97, a pour but d’organiser de l’enseignement. Elle peut poser des actes se rapportant directement ou indirectement à son but ou ... Baca lebih lanjut

L’asbl, dont le siège social est établi à Forest (1190), avenue Besme n°97, a pour but d’organiser de l’enseignement. Elle peut poser des actes se rapportant directement ou indirectement à son but ou de nature à faciliter la réalisation de celui-ci. Baca Ringkas