Sarjana Muda dalam Bioinformatik dan Genetik

Umum

Penerangan Program

Di dunia hari ini, biologi molekul, biokimia, dan bidang biologi lain menjadi semakin didorong oleh maklumat. Terutamanya keperluan pemprosesan jumlah maklumat turutan secara besar-besaran yang dijana oleh perkembangan terkini dalam penjujukan genom dan analisis proteome telah mendorong sains hayat ini ke era baru di mana sains komputer, teknologi maklumat, dan biologi bergabung menjadi satu disiplin tunggal sebagai bioinformatik. Oleh itu, genetik berkaitan dengan bioinformatik telah mengubah pandangan lama dalam diagnostik klinikal. Dengan ujian genetik komprehensif, individu yang lebih mudah terdedah kepada penyakit dapat dikenalpasti sebelum ada penyakit. Dengan cara ini, langkah ramalan awal boleh diambil. Lebih-lebih lagi reka bentuk dadah yang diperibadikan, untuk menyesuaikan rawatan khusus berdasarkan susunan genetik anda, nampaknya merupakan cara standard rawatan penyakit dalam masa terdekat.

Di jabatan kami, kami menumpukan pada reka bentuk ubat-ubatan komputer. Dalam reka bentuk ubat-ubatan komputer, molekul reseptor mekanisme penyebab penyakit dimodelkan dalam komputer. Molekul molekul yang berjaya direka untuk berinteraksi dengan molekul reseptor untuk memperbaiki mekanisme protein yang tidak berfungsi. Molekul dadah calon boleh menjadi struktur kimia novel yang belum disintesis sebelum dan juga perlawanan dari pangkalan data molekul dadah yang sudah diketahui. Cara pengiraan silika interaksi ubat-enzim ini dapat memendekkan proses reka bentuk ubat eksperimen untuk reseptor sasaran.

Dinamik reseptor yang mengikat molekul dadah adalah satu lagi bidang pengajian di jabatan kami. Memahami mekanisme berfungsi reseptor adalah langkah pertama ke arah membangunkan cara untuk mengganggu mekanisme kerja. Molekul reseptor ini adalah struktur yang dinamik dan turun naik struktur dalam dinamika mereka adalah berkaitan dengan cara mereka berfungsi Oleh itu, kita bertujuan untuk memahami bagaimana struktur dinamik ini berfungsi bergantung kepada faktor persekitaran yang berbeza.

Kami juga berminat dengan teknik simulasi yang dipertingkatkan untuk menyiasat dinamik fungsian protein membran saluran ion . Rusaknya saluran ion secara langsung berkaitan dengan pelbagai penyakit neuro dan neuromuscular, seperti epilepsi, Alzheimer, Parkinson dan Huntington. Protein ini sangat sukar untuk disimulasikan kerana kekurangan maklumat struktur percubaan selain saiznya apabila lipid bilayer dimasukkan. Oleh itu, teknik pensampelan dan simulasi yang dipertingkatkan, serta kaedah pemodelan homologi maju adalah perlu bagi pemahaman yang lebih baik tentang dinamika mereka.

Reseptor beta2-adrenergik, fosfodiesterase IV, reseptor GABA-A, reseptor asetilkolik nikotinik, isomerase triosfosfat adalah beberapa sistem protein yang kita juga berminat.

Kelayakan dianugerahkan / Tahap Kelayakan

Apabila berjaya menyelesaikan program ini, pelajar akan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Bioinformatik dan Genetik (Rangka Kerja Kelayakan di Kawasan Pendidikan Tinggi Eropah, QF-EHEA: Aras 1, Rangka Kerja Kelayakan Eropah (EQF-LLL): Tahap 6)

Syarat Kemasukan

Pemohon perlu mendapatkan markah yang diperlukan dari Peperiksaan ke Peperiksaan Pendidikan Tinggi (YGS), Ujian Penempatan Kitaran Pertama (LYS / MF 3), dan Ujian Pemindahan Langsung (DGS). Peletakan dipusatkan di Pusat Pemilihan dan Penempatan Pelajar (ÖSYM). Pelajar antarabangsa yang memohon untuk mengikuti program ini mesti mengikuti kriteria kemasukan yang ditentukan oleh KHAS . Pelajar boleh memindahkan ke program dengan mengikuti peraturan KHAS berdasarkan asas mengenai pemindahan mendatar.

Pengiktirafan Pembelajaran Terdahulu

Pelajar boleh dikecualikan daripada beberapa kursus yang telah mereka tunjukan dalam program sebelumnya, jika mereka tidak dikira ke tahap yang sudah ditetapkan, berdasarkan keputusan Peraturan Pengecualian KHAS . Kursus yang diambil oleh pelajar yang datang dengan "Direct Transfer Test" (DGS) dari program ijazah bersekutu juga akan dinilai berdasarkan Peraturan Pengecualian KHAS .

Keperluan Pengijazahan

Pelajar dikehendaki melengkapkan semua kursus dalam kurikulum yang diterima oleh Senat (Kredit 240 ECTS) dan mempunyai Purata Purata Gred Kumulatif (GPA) minimum 2.00 / 4.00. Di samping itu, setiap pelajar mestilah melengkapkan latihan 40 hari wajib.

Takrif Program

Program sarjana muda untuk Bioinformatik dan Genetika bertujuan untuk mengumpulkan pelbagai jenis data mengenai sistem biologi, memindahkan persekitaran digital data, memproses data ini menggunakan algoritma komputer dan membina model untuk memahami suatu organisma. Keputusan yang diperoleh digunakan untuk memahami sistem hidup, untuk merancang ubat-ubatan yang mensasarkan mekanisme ini; oleh itu secara tidak langsung disiplin ini menyumbang kepada diagnosis dan rawatan penyakit. Selain itu, program Bioinformatika dan Genetik pula bertujuan menyediakan pengetahuan teoritis dan praktikal asas untuk analisis urutan DNA dan manipulasi genetik.

Hasil Program

  1. Untuk memahami dan keupayaan untuk menggunakan konsep asas matematik, fizik, kimia, dan biologi untuk menyelesaikan masalah saintifik yang kompleks.
  2. Untuk dapat menyiasat masalah saintifik dalam bioinformatik dan genetik; keupayaan untuk merancang eksperimen, untuk menjalankan eksperimen dalam silico, in vitro atau vivo, untuk mengumpul data, menganalisis data, untuk mendapatkan hasil dan mentafsir, secara bebas, atau sebagai sebahagian daripada kumpulan.
  3. Untuk dapat mengenali struktur dan tindak balas molekul organik, untuk memahami dan keupayaan untuk mengkonseptualisasikan interaksi ciri kimia, aktiviti biologi dan ciri hidup molekul organik.
  4. Keupayaan untuk mencari interaksi antara struktur dan kinetik enzim molekul organik, dan menggunakan interaksi ini untuk reka bentuk dadah.
  5. Keupayaan melakukan pemodelan molekul dan simulasi sistem biologi yang dinamik menggunakan statistik asas, fizik, bioinformatik, dan kaedah biologi pengiraan, dan / atau bahasa pengaturcaraan.
  6. Untuk memahami dan keupayaan untuk mengkonseptualisasikan biologi sel, struktur genetik, keturunan, genom, dan mekanisme evolusi.
  7. Untuk dapat mengikuti perkembangan dalam bioinformatik dan genetik dengan pandangan kritikal; tabiat memantau kemajuan dan kesedaran pendidikan sepanjang hayat.
  8. Kesedaran dan tanggungjawab dalam isu profesional, persekitaran dan kualiti.
  9. Untuk berkomunikasi dengan topik-topik saintifik, secara lisan dan bertulis, dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Turki.

Profil Profesional Graduan

Oleh kerana sifat interdisipliner program ini, graduan jabatan ini mempunyai peluang pekerjaan yang luas. Universiti, fakulti perubatan di universiti yang berlainan, sains forensik, R

Akses kepada Pengajian Lanjut

Apabila berjaya menamatkan program sarjana muda, calon boleh mengikuti program siswazah berdasarkan IPK dan kriteria kemasukan program siswazah yang digunakan.

Soal Selidik Penilaian

Kajian Kursus dan Pengajar, Tinjauan Pengijazahan, Kajian Kepuasan Pelajar

Kerjasama Antarabangsa

Pertukaran (Amerika Utara, Eropah, dan Asia), Diploma Ganda (Montana State U., Purdue U. di Indianapolis, Rollins) dan program ERASMUS (dengan 13 universiti di 9 negara).

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Kadir Has University (KHU) was founded in 1997, in Istanbul. The university, with its five faculties of Engineering and Natural Sciences, Economics and Administrative Sciences, Communication, Law and ... Baca lebih lanjut

Kadir Has University (KHU) was founded in 1997, in Istanbul. The university, with its five faculties of Engineering and Natural Sciences, Economics and Administrative Sciences, Communication, Law and Fine Arts, as well as its several vocational schools, is dedicated to becoming a leader in educational and cultural fields in Turkey, as well as establishing itself as an international center for research and scientific development. Baca Ringkas