Sarjana Muda Seni dalam Perwakilan Visual (Dahulu: Kajian Filem dan Media)

Umum

Penerangan Program

Tenaga pengajar kami terdiri daripada guru-guru bekas jabatan Perwakilan Citra Visual dan Institut Reka Bentuk Grafik, Media, dan Seni Gambar Bergambar. Jangkauan pendidikan di jabatan kami telah merangkumi kaedah ekspresi klasik seperti reka bentuk grafik dan lukisan autonomi, serta variasi digital bentuk seni ini. Selain itu, menyajikan pelbagai wilayah perbatasan antara seni terapan dan seni media membawa warna baru pada palet pendidikan kita.

Anda boleh memperoleh pengetahuan teori dan praktikal yang komprehensif mengenai bidang gambaran dan gambaran tradisional serta mempelajari dunia citra elektronik, gambar bergerak, dan media.

Jabatan kami menawarkan asas yang kuat bagi pelajar untuk mencari jalan dalam dunia visual tradisional dan digital, termasuk segmen tradisional, gambar bergerak, multimedia, dan interaktif yang berlaku dalam bidang seni dan penggunaan praktikal setiap hari.

Pengkhususan:

 • Pakar Filem dan Media
 • Perwakilan Visual

Pengkhususan dilancarkan hanya jika bilangan pelajar yang mencukupi ingin mengikuti pengkhususan.

Pengkhususan Pakar Filem dan Media

Semasa kursus, anda akan mendapat gambaran umum tentang peluang teoretikal dan praktikal gambar bergerak, dan pemahaman tentang bahagian tertentu profesion.

Pada akhir kursus, anda akan mempunyai pengetahuan teoritikal yang selamat mengenai ciri-ciri komunikasi visual dan anda akan dapat membuat bahan-bahan gambar bergerak. Oleh kerana latihan praktikal yang luas, anda pasti akan mendapati kawasan yang paling dekat dengan personaliti dan minat anda.

“Kami hidup dalam deretan gambar yang bergerak pantas. Mereka menghujani kami dari setiap tempat yang mungkin: skrin filem dan televisyen, monitor komputer, paparan mudah alih, persembahan, dan iklan. Mereka menghiburkan, memberitahu, dan mengawal kita. Tetapi siapa yang akan mencipta, merancang, menyunting dan merakam gambar masa depan dengan cara yang kreatif, pintar, dan artistik? Ini mungkin hanya anda. Dan inilah yang anda pelajari di program Pengajian Filem dan Media. ”András Kepes DLA, habil .; Profesor Universiti, Anugerah Táncsics Mihály dan Prima, Penulis Pemenang Hadiah Pulitzer, Pakar Pengeluaran Televisyen, Pengerusi Majlis Sastera

Program ini dirancang untuk anda:

Sekiranya anda berminat dengan pelbagai bentuk gambar bergerak jika anda mempunyai kecerdasan visual yang matang dan kemahiran bekerjasama dan komunikasi yang baik.

Mata pelajaran teras

 • Teori filem
 • Sejarah gambar bergerak
 • Amalan seni gambar bergerak
 • Teknologi gambar bergerak (kajian jurukamera, teknik suara, pasca pengeluaran video, perisian multimedia bergerak)
 • Kajian visual - analisis, dan latihan

Peluang kerjaya

 • Pembuat gambar bergerak di institut yang khusus dalam komunikasi massa dan media
 • Selepas pengeluaran filem
 • Penganjur dalam penghasilan program
 • Pejabat editorial
 • Pembuat gambar bergerak untuk pengiklanan dan pakar PR

Pengkhususan Perwakilan Visual

Dalam latihan kami, pengembangan kemahiran manual, pemerolehan teknologi tradisional dan baru, dan mempraktikkan cara berfikir yang kreatif diberi penekanan.

Anda mungkin berminat dengan grafik individu, atau lukisan, lukisan, seni pemasangan, atau seni video, atau anda boleh berurusan dengan papan cerita - skrip visual - digunakan dalam pembuatan filem, komik dan kartun jalur, bidang seni rupa dan reka bentuk bersama, dan kaedah kreatif seni kontemporari.

Program ini dirancang untuk anda:

jika kemahiran manual anda bagus, anda berminat dengan seni rupa, cara berfikir anda kreatif dan asli, dan anda ingin mengembangkan kemahiran anda pada tahap tinggi.

Mata pelajaran teras

 • Pengajian Seni Halus
 • Teknik Seni Halus
 • Kajian Imageri Kreatif
 • Gambar dan Surat: Imejan dan Tipografi
 • Latihan Pencitraan Kontemporari
 • Sejarah dan Amalan Komunikasi Visual
 • Kajian Budaya Visual
 • Teori Imej
 • Sejarah Seni

Selepas menamatkan program ini

Anda akan bersedia untuk bekerja sebagai artis bebas, pelukis pereka grafik dan juga pereka buku, ilustrator, kartunis, artis konsep atau pencipta bidang reka bentuk grafik yang lain; sebagai alternatif, anda boleh bekerja sebagai pemimpin bengkel seni atau kelab reka bentuk kreatif, atau sebagai profesional pendidikan muzium

Pendidikan tinggi

Anda boleh terus belajar di kursus MA kami dalam reka bentuk grafik.

"Saya memilih kawasan ini kerana saya rasa ini paling dekat dengan seni halus. Lima tahun yang saya belanjakan di sini mengesahkan bukan hanya anggapan ini tetapi menawarkan peluang yang baik untuk bekerjasama rapat dan berinteraksi dengan guru dan seniman yang cemerlang. "

Pelajar siswazah kami GÁBOR MÁRIÁN

"Kami mempunyai peluang untuk memperdalam pengetahuan dan kemahiran kami berkaitan dengan perwakilan visual. Imejan berfungsi dalam kehidupan kita sebagai alternatif komunikasi alternatif. Kami bercakap dalam bahasa visual, dapat mengungkapkan pemikiran kita melalui hal itu dan yang terbaik ialah kita boleh membuat mesej yang boleh dibaca oleh sesiapa sahaja. "

Pelajar siswazah kami LAURA LUKÁCS

Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

We are inspired by creativity. The art of creative education is the core value of our University. It is embodied in our teaching methods, it is a central concept in our approach and our students’ atti ... Baca lebih lanjut

We are inspired by creativity. The art of creative education is the core value of our University. It is embodied in our teaching methods, it is a central concept in our approach and our students’ attitude. Creativity is the force organizing everyday life at the University paving the way to the future success of our students. We offer a stimulating environment and a unique atmosphere that motivate our students to make use of a wide range of unparalleled opportunities and apply their knowledge in practice looking for new, innovative solutions. This inspiring world offers the key to creative thinking, which is the most immediate expectation in today’s labour market and a crucial issue of the future. Baca Ringkas