Sarjana Muda Seni Halus / Sarjana Muda Rekabentuk dalam Hadapan Digital

Umum

Penerangan Program

Hadapan Digital

Dalam program ini, anda akan membuat teknologi yang membentuk cara hidup, kerja, dan permainan. Anda akan membangunkan permainan, teknologi yang boleh dipakai, aplikasi mudah alih, VR, pemasangan interaktif, dan realiti tambahan. Anda akan belajar bagaimana teknologi baru ini dapat menyelesaikan masalah, menangani isu kontemporari, dan mewujudkan kemungkinan masa depan.

Membangunkan kemahiran digital teras, sambil belajar nilai bekerjasama dalam persekitaran yang kreatif. Program ini menggabungkan seni dan reka bentuk supaya anda mempunyai peluang untuk meneroka minat anda sendiri. Anda akan mengambil pelbagai jenis seni, reka bentuk dan kelas seni liberal untuk mencipta kursus yang disesuaikan.

Anda juga akan bekerja secara langsung dengan industri dan rakan kongsi komuniti kami melalui ujian dan latihan antarabangsa yang sebenar. Pelbagai kemahiran yang terdapat dalam Digital Futures dimungkinkan oleh fakulti terkenal di peringkat antarabangsa yang mempunyai kepakaran dalam bidang seni, reka bentuk, sains dan perniagaan. Ketahui lebih lanjut mengenai mereka:

 • Kate Hartman: Teknologi Boleh Dipakai
 • Haru Ji: Seni Media Interaktif
 • Martha Ladly: Visualisasi Data
 • Immoni Men: Art & Community
 • Alexis Morris: AI & Alat Bersambung
 • Cindy Poremba: Dokumentari Permainan & Interaktif
 • Nick Puckett: Senibina Responsif
 • Suzanne Stein: Penglihatan Strategik
 • Adam Tindale: Teknologi Muzik
 • Emma Westecott: Reka Bentuk Permainan

Pada akhir program empat tahun ini, anda akan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Seni Halus atau Ijazah Sarjana Muda Rekabentuk.

Syarat Kemasukan

 • Bagi pelajar sekolah menengah Ontario, purata purata minimum sebanyak 70%
 • Portfolio (sampel kerja anda dan perwakilan visual bagi siapa anda)
 • Pernyataan niat
 • Transkrip rasmi
 • Keperluan lain
Syarat Kemasukan Program Ijazah Sarjana Studio
 • Semua tawaran masuk ke program gelar berasaskan studio OCAD U, Sarjana Muda Rekabentuk (BDes) dan Sarjana Muda Seni Halus (BFA) adalah berdasarkan kepada kekuatan portfolio pemohon dan bersyarat apabila memenuhi keperluan akademik minimum dan membekalkan semua dokumentasi yang diperlukan seperti yang digariskan di bawah.
 • Selepas anda memohon, anda akan dimaklumkan melalui e-mel butiran untuk menghantar portfolio anda untuk penilaian. Maklumat mengenai penyediaan portfolio dan petua untuk penyerahan anda boleh didapati di Menyediakan Portfolio.
Keperluan Kemasukan Program Ijazah Studio

Kemasukan ke Sarjana Muda Seni dalam Pengajian Visual dan Kritikal adalah berdasarkan gabungan semakan tugasan bertulis dan rekod akademik anda. Pemohon kepada BA dalam Pengajian Visual dan Kritikal dikehendaki menyerahkan perkara berikut untuk dipertimbangkan untuk kemasukan:

 • Pernyataan niat
 • Sampel bertulis asal menanggapi topik yang diberikan oleh OCAD U
 • Transkrip rasmi

Selepas anda memohon, anda akan dimaklumkan melalui e-mel mengenai tarikh dan tarikh akhir yang tepat untuk anda mengemukakan bahan permohonan tambahan anda, topik untuk sampel penulisan dan apabila anda perlu memenuhi keperluan masuk akademik.

Keperluan Kemasukan Akademik

Transkrip rasmi (kecuali dikumpulkan dan dikemukakan melalui OUAC), keputusan ujian kecakapan berbahasa Inggeris (jika diperlukan) dan dokumen pendukung harus dikirim terus dari institusi yang dihadiri atau pusat ujian ke kantor Pengakuan & Pengambilan di alamat utama OCAD U. Keperluan akademik berikut mesti dipenuhi untuk menyelesaikan proses kemasukan.

Untuk pemohon Sekolah Menengah Ontario:

 • Penyelesaian berjaya Diploma Sekolah Menengah Ontario (OSSD)
 • Gred 12 U Bahasa Inggeris (ENG4U atau EAE4U) dengan gred akhir minima 70%
 • Sekurang-kurangnya enam kursus Gred 12 U atau M (termasuk ENG4U atau EAE4U) dengan purata akademik keseluruhan minimum sebanyak 70%

Sila ambil perhatian: jika bahasa pertama anda bukan bahasa Inggeris dan anda belum menyelesaikan sekurang-kurangnya empat tahun berturut-turut sekolah menengah dalam sistem sekolah menengah bahasa Inggeris anda juga dikehendaki mengemukakan hasil Ujian Kemahiran Bahasa Inggeris (ELPT) yang berjaya sebagai tambahan kepada ENG4U.

Bagi pemohon sekolah tinggi Kanada dari luar Ontario:

 • Lulus sekolah menengah
 • Bersamaan dengan purata minimum 70% dalam kursus persediaan universiti
 • Ujian akhir minimum bahasa akademik peringkat akademik dari 70% dan / atau ujian setara

Sila ambil perhatian: jika bahasa pertama anda bukan bahasa Inggeris dan anda belum menyelesaikan sekurang-kurangnya empat tahun berturut-turut sekolah menengah dalam sistem sekolah menengah bahasa Inggeris, anda dikehendaki untuk mengemukakan keputusan Ujian Kemahiran Bahasa Inggeris (ELPT) yang berjaya sebagai tambahan kepada Gred 12 English (atau setaraf).

Bagi pemohon sekolah tinggi antarabangsa: Pengijazahan Menengah Sekolah bersamaan dengan Gred 12 di Ontario dengan purata keseluruhan B atau 70% bersamaan dengan angka pada tahun akhir dan:

 • Jika anda memohon dari suatu negara atau sistem sekolah dengan bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi pengajaran, gred minimum B atau 70% bersamaan numerik dalam bahasa Inggeris 12 atau kursus yang setara diperlukan.
 • Jika anda memohon dari suatu negara atau sistem sekolah dengan bahasa selain Bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi pengajaran, ATAU jika bahasa pertama anda tidak Bahasa Inggeris dan anda belum menyelesaikan sekurang-kurangnya empat tahun berturut-turut sekolah tinggi di sekolah bahasa Inggeris sistem, anda dikehendaki membentangkan hasil kejayaan Ujian Kemahiran Bahasa Inggeris (ELPT).

Semua pelajar antarabangsa mestilah mempunyai Visa Pelajar / Visa Pelajar yang sah sebelum mendaftar di OCAD U. Kami sangat mengesyorkan agar anda memohon permit belajar anda sebaik sahaja tawaran kemasukan diterima.

 • Baccalaureate Antarabangsa (IB): Purata kemasukan untuk pemohon Diploma IB secara amnya dikira berdasarkan 3 Tahap Tinggi dan 3 subjek Tahap Standard. Skor akhir minimum 24 mata diperlukan. IB Bahasa Inggeris mesti dimasukkan sebagai salah satu daripada kursus ini dengan gred akhir 4 atau lebih tinggi. Pemindahan kredit boleh diberikan kepada pelajar yang mencapai gred sekurang-kurangnya 5 mata pelajaran IB Peringkat Tinggi yang diluluskan sebagai setara dengan kursus UC OCAD.
  • Sila ambil perhatian: Pemohon yang tidak melengkapkan Diploma IB penuh mesti menyediakan transkrip rasmi dan bukti Pengijazahan Menengah Sekolah bersamaan dengan Gred 12 di Ontario dengan purata keseluruhan B atau 70% bersamaan angka dalam tahun akhir dan memenuhi keperluan masuk Bahasa Inggeris.
 • Kursus Penempatan Terperinci (AP): OCAD U mengiktiraf nilai kursus AP dan akan berjaya menyelesaikan kursus-kursus ini sebagai pertimbangan ketika menilai keperluan akademik. Pemindahan kredit boleh diberikan kepada pelajar yang mencapai gred 4 atau lebih tinggi dalam kursus yang diluluskan sebagai setara dengan kursus UC OCAD.
 • Kurikulum Corak British: Pemohon mesti menyediakan bukti penyempurnaan Sijil Umum Pendidikan Menengah (GCSE / IGCSE) dengan lima subjek Tahap O dengan gred C yang minimum atau lebih baik serta Sijil Am Pendidikan Tinggi atau Tingkat Tambahan Lanjutan (GCE- A atau GCE-AS) dengan sekurang-kurangnya dua A-Level atau empat AS-Tahap. Gred minimum C dalam setiap A / AS-Tahap diperlukan. Bahasa Inggeris di A-Level atau AS-Tahap adalah disyorkan tetapi mesti sekurang-kurangnya diselesaikan di O-Level.
 • Pemohon Bukan Tradisional: Dipertimbangkan sebagai Pemohon Matang, anda mestilah sekurang-kurangnya berumur 20 tahun pada 1 September tahun pendaftaran dan tidak terlibat dalam pendidikan formal selama sekurang-kurangnya dua tahun. Bukti kepuasan yang memuaskan dalam Bahasa Inggeris (kursus atau ujian) diperlukan untuk semua pemohon.
 • BARU: OCAD University telah menubuhkan perkongsian dengan Program Akademik Bridging di University of Toronto Woodsworth College. OCAD U kini akan menerima kejayaan Program Akademik Bridging yang berjaya sebagai bersamaan dengan memenuhi syarat untuk kemasukan dan akan memberikan kredit pemindahan Liberal Arts & Science kepada pelajar yang memasuki melalui Pathway .
 • Untuk Pemindahan Pemohon (pelajar yang datang dari universiti atau kolej lain): Sila lawati bahagian Pathways Transfer kami.
 • Kenyataan mengenai Tawaran Kemasukan: Kemasukan ke program ijazah sarjana di OCAD University didasarkan pada semakan mengenai bahan aplikasi portfolio / pemohon pemohon yang menunjukkan kesesuaian pemohon dan keupayaan untuk berjaya dalam program yang digunakan. Kemasukan ke OCAD University adalah kompetitif; memenuhi syarat masuk akademik minimum tidak menjamin kemasukan. Keputusan akhir mengenai perkara kemasukan terletak di Pejabat Kemasukan Sarjana Muda. Semua keputusan kemasukan adalah muktamad dan tidak tertakluk kepada rayuan.
 • Penyataan Penipuan Aplikasi: Adalah tanggungjawab pemohon untuk memastikan bahawa maklumat permohonan dan semua dokumentasi sokongan adalah benar, lengkap dan betul. OCAD University berhak untuk mengesahkan apa-apa maklumat yang disediakan sebagai sebahagian daripada permohonan itu. Ia merupakan perbuatan salah laku akademik yang serius untuk memberikan apa-apa maklumat palsu atau mengelirukan (sama ada dengan peninggalan atau komisyen) dalam suatu permohonan. Jika terbukti, atau jika Universiti mempunyai alasan yang munasabah untuk membuat kesimpulan, bahawa apa-apa maklumat dalam permohonan itu, atau dalam mana-mana bahan yang dikemukakan sebagai menyokong permohonan itu, ditentukan sebagai palsu atau mengelirukan, atau ditulis oleh pihak ketiga, permohonan itu mungkin tidak sah mengikut budi bicara mutlak dan tunggal OCAD University . Ini boleh menyebabkan penolakan segera permohonan itu, atau, dalam pembatalan tawaran kemasukan, atau, dalam penamatan pendaftaran di OCAD University . Sebarang maklumat sedemikian boleh dikongsi oleh OCAD University dengan universiti dan kolej lain di seluruh Kanada.

OCAD University berhak untuk menjadi pengadil tunggal tentang apa yang akan diterima secara akademik dan kesetaraan. Kemasukan dan keperluan masuk akademik tertakluk kepada perubahan.

Pekerjaan yang Boleh Anda Dapatkan

Graduan program ini mempunyai pekerjaan dalam permintaan yang menggabungkan keupayaan teknikal, seni, dan reka bentuk. Ini termasuk:

 • Reka bentuk dan pembangunan permainan
 • UI / UX
 • Pembangunan VR / AR
 • Ahli teknologi kreatif
 • Komunikasi dan visualisasi data
 • Reka bentuk interaksi

Sesetengah pelajar melanjutkan pengajian siswazah dalam seni, kraf, reka bentuk, keramik, fesyen, perhiasan, tekstil dan kajian muzium.

Co-ops / Magang

OCAD U menawarkan lebih banyak daripada co-ops kerana kerjaya kreatif mengambil banyak bentuk. Pendekatan kami adalah khusus dan individu untuk setiap keperluan dan matlamat pelajar. Anda akan dapat memanfaatkan:

 • Pelajaran pembelajaran pengalaman pendek dari kalangan beratus-ratus organisasi
 • Projek-projek kelas kreatif dengan rakan kongsi industri dunia sebenar
 • Latihan musim panas eksklusif
 • Pameran pameran karya anda
 • Peluang kreatif yang bebas
 • Pekerjaan selepas tamat pengajian

Perkhidmatan sokongan berdedikasi OCAD University akan membantu anda membina komuniti profesional, pengalaman dan kemahiran berharga yang diperlukan untuk kerjaya yang bermakna.

Apa yang Akan Anda Lakukan dalam Program ini

Tahun pertama

Pada tahun pertama, anda akan mengambil kursus dalam Digital Futures yang memperkenalkan pelbagai kemahiran kemahiran reka bentuk digital dan fizikal. Pada tahun pertama, anda juga akan memilih dari pelbagai pilihan berdasarkan minat anda seperti:

 • Pengekodan komputer
 • Sejarah seni dan reka bentuk
 • Pengkomputeran fizikal
 • Reka bentuk permainan
 • Lukisan
 • Seni dan kod
 • Media berasaskan masa
Tahun Kedua dan Tahun Ketiga

Tahun kedua dan tahun ketiga diadakan di sekitar kursus Atelier. Kursus atelier dilakukan di studio dan ruang makmal penyelidikan untuk anda membuat dan menguji projek yang dipacu oleh teknologi baru. Anda akan bekerja dalam pasukan dengan rakan-rakan dan fakulti anda untuk membuat kerja dalam bidang-bidang seperti:

 • Perisian komputer dan pengekodan
 • Pembangunan aplikasi telefon pintar
 • Reka bentuk permainan
 • Seni digital
 • Ramalan aliran media sosial
 • Sejarah sains komputer
 • Perniagaan digital
 • Pengkomputeran boleh pakai
Tahun Keempat
 • Pada tahun keempat, anda akan membangunkan projek tesis individu atau kumpulan. Projek ini memberi anda peluang untuk menghabiskan dua semester membangunkan projek yang anda sukai. Pada akhir tahun ini, anda akan mempamerkan karya ini di GradEx OCAD U, pameran seni dan reka bentuk percuma terbesar di Toronto dengan lebih daripada 40,000 pengunjung. Anda juga akan mengambil kelas dalam bidang keusahawanan dan kepimpinan dalam ekonomi digital.

116258_116196_cityshot-topchoice9.jpg

Panduan Kemasukan

 1. Pilih kawasan pengajian anda: OCAD University menawarkan tiga gelaran sarjana muda - Sarjana Muda Seni Halus (BFA), Sarjana Muda Rekabentuk (BDes) atau Sarjana Muda Seni (BA) - dalam pelbagai program yang berbeza. Semua program sarjana boleh diselesaikan dalam empat tahun pengajian sepenuh masa. Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk menentukan mana-mana program kami sesuai dengan anda, datang ke salah satu acara kami sepanjang tahun, perhatikan buku pandangan dan kalendar kursus kami atau buat kerja rumah dengan bercakap dengan orang yang aktif dalam bidang ini.
 2. Ketahui tentang kemasukan dan keperluan masuk akademik kami: Kemasukan ke Sarjana Muda dalam Pengajian Visual dan Kritikal adalah berdasarkan gabungan semakan tugasan bertulis, pernyataan niat dan rekod akademik anda. Kemasukan ke Sarjana Muda Seni Halus dalam program Penulisan Kreatif adalah berdasarkan pada portfolio penulisan. Kemasukan ke semua program studio lain (Reka Bentuk Sarjana, Sarjana Muda Seni Halus) adalah berdasarkan penilaian portfolio kerja anda. Semua pemohon mesti mengemukakan Kenyataan Intent sebagai sebahagian daripada penyerahan portfolio dan mesti memenuhi keperluan akademik minimum. Pemohon antarabangsa adalah dialu-alukan dan perlu membiasakan diri dengan keperluan khusus. , Amerika Syarikat OCAD U menawarkan pemindahan Pathways untuk pelajar dengan pengalaman lepasan menengah sebelum.
 3. Hantar permohonan anda dalam talian: Semua pemohon memohon melalui Pusat Aplikasi Universiti Ontario (OUAC). Permohonan itu akan disediakan pada Oktober 2019. Tarikh akhir yang disyorkan untuk memohon tahun akademik 2020/2021 ialah 4 Februari, 2020. Permohonan yang diterima selepas 4 Februari 2020, akan dianggap sebagai permit ruang dan sesetengah program mungkin tidak menerima permohonan selepas tarikh 4 Februari 2020.
 4. Hantar portfolio anda (untuk kemasukan ke program BFA, BDes): Semua pemohon dikehendaki menyerahkan portfolio digital secara online melalui SlideRoom. Kebanyakan penyerahan portfolio dikaji semula pada bulan Februari setiap tahun. Anda akan dimaklumkan tentang semua tarikh dan tarikh akhir dan akan diberikan arahan untuk menghantar portfolio anda melalui e-mel selepas anda memohon.
  • ATAU
  • Mengemukakan sampel bertulis anda (untuk kemasukan ke BA dalam Pengajian Visual dan Kritikal): Anda akan menghantar e-mel topik untuk sampel penulisan selepas permohonan anda diproses.
 5. Menunggu tawaran kemasukan anda yang bersyarat: Semua tawaran bersyarat apabila selesai proses kemasukan (memenuhi keperluan akademik dan mengemukakan dokumen yang diperlukan).
 6. Tanggapan tawaran kemasukan anda: Setelah anda menjawab tawaran kemasukan anda melalui OUAC, OCAD U akan diberitahu secara elektronik bahawa anda telah menerima tawaran kemasukan anda. OCAD U akan menghantar surat-menyurat (melalui e-mel) yang akan merangkumi tarikh penting, tarikh akhir, dan maklumat mengenai pendaftaran dalam talian. Anda perlu membayar deposit tidak boleh dikembalikan sebanyak $ 500 untuk memastikan tempat anda di OCAD U.
 7. Rancang tahun anda: Pastikan anda mempunyai sumber kewangan yang diperlukan untuk tuisyen, yuran, bekalan dan perbelanjaan hidup. Susun perumahan jika diperlukan. Hadiri program orientasi musim panas dan mendaftar untuk kelas anda dalam talian.
 8. Lihat awak pada bulan September!
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Founded in 1876, OCAD U is dedicated to art and design education, practice and research and to knowledge and invention across a wide range of disciplines. OCAD U continuously builds on its traditional ... Baca lebih lanjut

Founded in 1876, OCAD U is dedicated to art and design education, practice and research and to knowledge and invention across a wide range of disciplines. OCAD U continuously builds on its traditional, studio-based strengths, adding new approaches to learning that champion cross-disciplinary practice, collaboration and the integration of emerging technologies. In the Age of Imagination, members of the OCAD U community are uniquely qualified to act as catalysts for the next advances in culture, technology, and quality of life for all Canadians. Baca Ringkas