Sarjana Muda Sastera (Kepujian) boneka: reka bentuk dan prestasi

Umum

Penerangan Program

Sarjana Muda Sastera (Kepujian) Puppetry: Reka bentuk dan Prestasi

Gambaran Keseluruhan

Central mempelopori ijazah UK yang pertama dalam teater boneka dan terus menjadi salah satu institusi yang terkemuka di dunia bagi latihan dalang-dalang, menarik pelajar tempatan dan antarabangsa. Kursus ini merangkumi tiga konsep reka bentuk, prestasi dan membuat teater.

Mengenai kursus

Pelajar membangunkan membuat boneka, manipulasi dan prestasi kemahiran tertentu, dan juga bekerjasama rapat dengan pereka dan pelajar seni persembahan pada projek kerjasama untuk meneroka kerja pelbagai disiplin di mana boneka dan bentuk animasi melaksanakan bersama scenography, penulisan baru, pergerakan dan amalan prestasi eksperimen.

Kemahiran dalam reka bentuk, ukiran, manipulasi, prestasi visual, animasi, pergerakan, suara, merangka dan membuat teater kerjasama dibangunkan. Kursus ini bertujuan untuk membangunkan pengamal yang mampu memulakan dan membangunkan projek-projek mereka sendiri dan juga bekerjasama rapat dengan orang lain dalam satu disiplin yang memerlukan kedua-dua teknik dan kreativiti.

Detail kursus

Tahun 1

Membuat, melaksanakan dan terus: Pengenalan kepada pelbagai projek bersama dan kursus khusus untuk meneroka proses pembuatan wayang dan animasi, prinsip pergerakan, menulis, kemahiran reka bentuk, kerja-kerja suara, lakonan, animasi dan manipulasi, dan aplikasi manipulasi kemahiran untuk projek-projek tertentu. pelajar boneka mewujudkan prestasi sebagai tindak balas kepada teks dan membangunkan pemasangan, khusus tapak dan teater mendalam dengan kerjasama pelajar dalam kursus-kursus lain Central. Mereka juga mengkaji bentuk boneka tradisional dan syarikat boneka kontemporari nota.

Tahun 2

Menulis, membuat: Kerjasama dengan Arts Prestasi dan Design untuk pelajar Tahap kepada projek-projek prestasi eksperimen dan spekulatif; dan pembangunan pengeluaran boneka utama yang akan dibawa melawat di peringkat kebangsaan dan mungkin di peringkat antarabangsa. Di mana dirundingkan, pelajar akan bekerjasama dengan pelajar Theatre Gunaan, menggunakan boneka dalam suasana masyarakat seperti bekerja dengan MIND amal, mewujudkan prestasi untuk penghidap demensia tua atau membantu dengan pengeluaran boneka dicipta oleh banduan. Pelajar menyelidik gaya yang berbeza dan pengamal seperti Pejabat, Meyerhold, Craig, simbolisme dan Dada.

Tahun 3

Kritikan: Pelajar berunding rancangan pembangunan peribadi dan menjalankan kerja individu untuk mendalami pembelajaran dalam bidang-bidang tertentu yang menarik. Pelan pembangunan peribadi boleh menjadi penempatan profesional dengan syarikat-syarikat teater boneka, bekerja sebagai penolong pengarah, di sekolah latihan dalam bidang pelengkap tertentu, menyediakan kerja solo untuk prestasi, atau perantisan dengan pembuat.

Penempatan

Dalam semua tahun ini pelajar sudah tentu akan membangunkan projek-projek untuk prestasi kedua-dua di dalam dan luar Negara, dan bekerjasama dengan pengamal profesional dan boneka diiktiraf di peringkat antarabangsa dan syarikat-syarikat teater visual, yang semua pakar dalam bidang masing-masing.

Pelajar digalakkan untuk melibatkan diri dengan amalan kontemporari dari awal lagi, untuk membina hubungan kerja yang kukuh dengan pengamal profesional dan bagi menjalin identiti mereka sendiri sebagai pakar dalam bidang ini.

Sepanjang kursus akan ada peluang untuk mengalami boneka dalam pelbagai konteks, mengambil bahagian dalam lawatan kerap ke pertunjukan, ceramah dan bengkel oleh profesional melawat, dan mendapat manfaat daripada kerjasama berterusan dengan beberapa badan seni dalam London dan seterusnya.

Boneka, Design dan Prestasi pelajar juga melaksanakan penempatan dengan pelbagai syarikat-syarikat seperti Panggung Negara, Panggung Polka, Panggung Little Angel, Theatre-Rites, Dockteatern Tittut di Stockholm, Edinburgh Boneka Syarikat, buta Summit, CBeebies dan ITV.

Focus Professional

Tengah bekerjasama dengan sebilangan besar syarikat-syarikat dan pengamal profesional, yang melawat sebagai pensyarah atau pelajar tuan rumah pada peletakan profesional.

Kursus ini berfungsi terutamanya rapat dengan Teater Little Angel dan pelajar mengambil bahagian dalam kelas master di Suspense, Festival Antarabangsa Teater Puppet Dewasa. Terdapat juga ceramah oleh pengamal yang diiktiraf antarabangsa seperti Panggung Sandglass, Jane Taylor (Handspring) dan dalang-dalang Thai Arts on Location.

Kursus ini mempunyai hubungan yang sangat baik dengan kursus-kursus lain yang berkaitan di dalam UK dan dengan kursus boneka antarabangsa.

Pelajar biasanya mengambil sekurang-kurangnya satu pengeluaran setiap tahun untuk festival antarabangsa. produksi baru-baru ini dan persembahan telah menjadi sebahagian daripada perayaan seperti Tallinn Treff Festival, Festival Boneka Antarabangsa Bialystok, Festival Boneka Stuttgart, Festival Boneka Antarabangsa Istanbul, Indonesia Festival Boneka Antarabangsa, Ghent Street Theatre Festival dan Teater Festival Toy di New York.

kerjasama Komuniti diambil termasuk kerja dengan penyedia penjagaan kesihatan tempatan dan nasional, hospital, pusat-pusat kediaman, sekolah dan pusat komuniti.

Terkini Kakitangan Pelawat

Stephen Mottram, Sue Dacre, Steve Tiplady, Gren Middleton, Sue Buckmaster, Dr John Bell, Rene Baker, Penny Francis MBE.

Syarat Kemasukan dan Kemasukan

Keperluan Minimum Kemasukan

3 A Level di BBC, ND BTEC: DDM.

Tawaran mungkin berbeza daripada ini, bergantung kepada gred yang diharapkan dan prestasi di temuduga. pemohon yang luar biasa yang tidak memenuhi keperluan ini tetapi menunjukkan potensi yang sesuai pada temubual dan melalui portfolio mereka boleh diterima. Semua calon dijemput untuk wawancara diminta untuk membawa portfolio.

Diterima masuk dengan Credit Akademik

Untuk maklumat mengenai syarat kemasukan alternatif sila lihat laman web kami.

Butiran permohonan

Lihat Cara Memohon bahagian untuk kursus Sarjana Muda.

Temubual di London

Dapatkan maklumat lanjut mengenai proses temuduga untuk kursus ini.

Temubual Antarabangsa

Setiap tahun Central menjadi tuan rumah beberapa temu bual di luar UK, dengan pasukan tutor dari Central ke seorang pemohon. Wawancara antarabangsa direka untuk meniru pengalaman temuduga yang berpangkalan di London dalam setiap aspek (selain daripada lawatan ke laman web kami!). Lihat Acara Finder kami untuk penyenaraian lokasi temuduga yang akan datang dan tarikh.

Pelajar antarabangsa

Lawati bahagian Pelajar Antarabangsa untuk melihat butiran keperluan bahasa Inggeris bagi kursus-kursus Central.

TESTIMONIAL

Matt Hutchinson

Lulusan 2011, kerja baru-baru telah dimasukkan Animatronic dalang untuk ABC Bear untuk TV / ORF Austria, Puppet Maker pada beberapa rancangan untuk Theatre-Rites, dan Boneka Maker dan dalang bekerja dengan pasukan pembedahan di Imperial College London untuk meningkatkan kerja latihan pembedahan dan membantu memudahkan boneka bengkel.

"Latihan di Central memberikan saya memberi tumpuan, tujuan dan persediaan untuk kerjaya masa depan saya. Pedalangan adalah sektor yang luas dan pernah membangun-amalan seni persembahan, dan kursus ini menggalakkan pelajar untuk benar-benar menentukan dan mengasah kepentingan sendiri, idea-idea mereka dan pendekatan untuk bekerja dalam persekitaran kerjasama, sokongan dan memupuk. Saya rasa saya tidak muncul hanya sebagai pakar di kawasan saya ditetapkan kerja, tetapi sebagai pengamal kreatif yang serba boleh dengan pemahaman yang menyeluruh teater dan amalan prestasi. "

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Central stands at the forefront of training and research in the Dramatic Arts. Graduate employment statistics are amongst the highest in our sector, and our research has recently been assessed as ‘Wor ... Baca lebih lanjut

Central stands at the forefront of training and research in the Dramatic Arts. Graduate employment statistics are amongst the highest in our sector, and our research has recently been assessed as ‘World Leading’ – and is unique in the realm of drama conservatoires. The ratio of undergraduate applications to places is the highest of any UK university. Baca Ringkas