Sarjana Muda Sains & Teknologi Makanan
IPB University
Maklumat Utama
Lokasi kampus
Dramaga, Indonesia
Bahasa
Inggeris
Format kajian
Di kampus
Tempoh
8 semester
laju
Sepenuh masa
Yuran tuisyen
IDR 25,000,000 *
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Minta maklumat
* Yuran BPIF - yuran UKT; 30.000.000 IDR
biasiswa
Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda
pengenalan
Pusat Kecemerlangan
Ia mempunyai rangkaian yang sangat kuat dengan agensi yang berkaitan dengan sektor makanan di negara asal dan di luar negara. Bersama pengalaman perkongsian dengan industri makanan dalam pembangunan produk, perkhidmatan perundingan dan analisis serta geran bagi pelajar untuk memenangi pelbagai pertandingan.
Penggajian
Pengeluaran produk, penyelidikan, pembangunan dan pemasaran pemprosesan makanan dan industri bahan makanan, industri peralatan pembungkusan makanan, pusat maklumat perkhidmatan makanan, pengedar makanan, institusi pendidikan, industri perkhidmatan makanan, kewartawanan, perunding, pemberdayaan komuniti, agensi kerajaan, sektor makanan usahawan.
Program Teknologi Makanan (FTP) di Jabatan Sains Makanan dan Teknologi, Fakulti Kejuruteraan Pertanian dan Teknologi, Institut Pertanian Bogor (IPB) adalah program pendidikan sarjana muda yang berfokus untuk menghasilkan graduan yang memiliki kompetensi dalam memproses bahan makanan ke dalam tempat yang aman, produk makanan yang berkualiti dan sihat pada skala perindustrian.
Sejak dibuka pada tahun 1964, FTP-IPB telah memupuk graduan yang mampu bekerja dalam pelbagai jawatan atau bidang dalam industri makanan kebangsaan dan antarabangsa, agensi kerajaan atau sebagai usahawan makanan yang berjaya.
FTSP-IPB dianggap sebagai program pengajian terbaik dan tertua dalam bidang pemprosesan makanan berasaskan pertanian, menerima tahap "A" oleh Badan Pengajian Tinggi Akreditasi Nasional (BAN-PT). FTP-IPB juga diiktiraf oleh Institut Teknologi Makanan Amerika (IFT) sejak 2010 dan Kesatuan Antarabangsa Sains dan Teknologi Makanan (IUFoST) sejak tahun 2013. FTSP-IPB mempunyai perbezaan yang menjadi program pembelajaran teknologi makanan pertama di luar Amerika Utara yang diiktiraf oleh IFT dengan status "maju" dalam mengurus pendidikan. Dengan pengiktirafan kebangsaan dan antarabangsa, FTP-IPB menjadi program pengajian tinggi oleh pelajar sekolah menengah dan mengakibatkan nisbah daya saing yang tinggi untuk pintu masuk. Di samping itu, FTSP-IPB mengguna pakai kurikulum piawaian antarabangsa dengan hasil pembelajaran yang memenuhi Standard Pendidikan IFT.
Visi
Menjadi institusi pengajian tinggi terkemuka dengan kualiti antarabangsa dan sebagai trend dalam pembangunan sains dan teknologi makanan.
Misi
- Melaksanakan pendidikan tinggi berkualiti tinggi untuk melahirkan graduan berkualiti kompeten dan antarabangsa dalam bidang sains dan teknologi makanan.
- Menjalankan penyelidikan berkaitan makanan kreatif berdasarkan sumber makanan tropika yang menyokong proses pendidikan dan perkembangan sains dan teknologi makanan.
- Menyampaikan perkhidmatan masyarakat yang menyumbang kepada daya saing dan keuntungan industri makanan dan kesejahteraan orang ramai.
kkolosov / Pixabay
Kampus itu
IPB terletak di Dramaga, Bogor, Jawa Barat, Indonesia. Ia dikelilingi oleh bandar-bandar yang memudahkan untuk mengakses lokasi dan keluar dari bandar. Kampus IPB mempunyai persekitaran yang baik dan banyak pilihan sistem pengangkutan yang dapat menyokong persekitaran yang ideal untuk aktiviti akademik dan bukan akademik.
Kemudahan
Makmal Pengajaran dan Penyelidikan
Pelajar mempunyai akses kepada makmal pengajaran dan penyelidikan di Jabatan Sains dan Teknologi Makanan dan Pusat SEAFAST, termasuk makmal kimia makanan, makmal mikrobiologi makanan, biokimia makanan dan makmal pemakanan manusia, pemprosesan makanan, makmal kejuruteraan, dan makmal penilaian deria.
Tumbuhan Pilot Pemprosesan Makanan juga disediakan untuk menyediakan pelajar dengan kerja praktikal dalam pemprosesan makanan skala yang lebih besar. Tumbuhan perintis dilengkapi dengan jentera dan peralatan pemprosesan yang kerap digunakan untuk kursus makmal pemprosesan makanan bersepadu, yang direka bentuk untuk meniru model industri makanan miniatur namun lengkap.
Kemudahan Penyelidikan
Makmal menyediakan peralatan canggih untuk analisis, seperti GC, GCMS, HPLC, AAS, sequencer DNA, Elektroforesis, Ultrafiltration, Mikroskop polarisasi, Rancimat, Rheometer, PCR, NMR Pulsed, dan lain-lain.
Perpustakaan dan Pusat Maklumat
Perpustakaan dan Pusat Maklumat disokong terutamanya oleh Perpustakaan Pusat IPB. Perpustakaan memberikan maklumat dan pelbagai kesusasteraan dalam sains dan teknologi makanan serta teknologi pertanian dan mata pelajaran lain yang berkaitan.
Program Teknologi Makanan Antarabangsa
Objektif Program
Program sarjana teknologi makanan (IUP-FT) antarabangsa direka khusus untuk memenuhi keperluan kuat para ahli teknologi makanan dengan perspektif antarabangsa yang kukuh.
Kecekapan
Kecekapan siswazah akan memenuhi kecekapan teras IFT minimum program sarjana sains makanan dan memenuhi Rangka Kerja Kelayakan Indonesia. Pelajar yang mengikuti program ini akan:
- Mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai prinsip-prinsip sains makanan (analisis kimia dan makanan, mikrobiologi, dan keselamatan makanan, kejuruteraan dan pemprosesan makanan, biokimia makanan dan pemakanan) dalam menghasilkan makanan dan kualiti makanan yang selamat di sepanjang rantaian makanan.
- Mempunyai keupayaan untuk merancang proses penambahan nilai kepada makanan dengan menggabungkan pelbagai operasi unit untuk menghasilkan makanan yang selamat dan berkualiti.
- Mempunyai kesedaran yang kuat tentang isu-isu antarabangsa industri makanan.
- Mempunyai kemahiran kejayaan yang kuat (kemahiran komunikasi, pemikiran kritikal / kemahiran menyelesaikan masalah, kemahiran belajar sepanjang hayat, kemahiran profesionalisme, kemahiran interaksi, kemahiran pemerolehan maklumat, dan kemahiran organisasi).
Kemasukan Pelajar
Untuk Program Antarabangsa Sarjana, proses kemasukan mengikuti jadual yang diumumkan oleh Universiti Pertanian Bogor (IPB). Ujian ini boleh dilakukan sama ada melalui keputusan skor SBMPTN atau Ujian Talenta Masuk (UTM) IPB.
Proses Kemasukan dan Keperluan
- Calon dikehendaki lulus dari sekolah menengah atau peringkat akademik bersamaan. Sijil atau bukti lulus dari sekolah menengah atau peringkat setaraf yang lain diperlukan.
- Bagi calon yang berasal dari negara bukan berbahasa Inggeris, pengesahan penguasaan Bahasa Inggeris (TOEFL / IELTS) diperlukan dan dilampirkan dalam penyerahan permohonan.
- Calon Indonesia dikehendaki memohon pendaftaran ke IUP-FT dengan mengisi borang permohonan yang boleh dimuat turun. Dua kaedah pemilihan boleh digunakan:
- menggunakan skor SBMPTN;
- Peperiksaan bertulis (Ujian Talenta Mandiri).
- Calon antarabangsa diperlukan untuk melakukan pemilihan kelayakan yang ditetapkan oleh IPB, yang akan diadakan di lokasi yang mudah di negara asal mereka (mungkin di Kedutaan atau Konsulat Indonesia). Pemeriksaan ini mengukur kecekapan pelajar dalam bidang kimia, matematik, biologi, fizik, dan bahasa Inggeris. Calon yang mempunyai pencapaian akademik yang tinggi boleh dikecualikan daripada peperiksaan bertulis.
- Untuk diterima di IUP-FT, calon pelajar yang lulus peperiksaan dan keperluan lain perlu mendaftar mengikut jadual dan keperluan yang ditentukan oleh IPB.
Aktiviti Akademik
Program Pertukaran Pelajar / Aktiviti Pendapatan Kredit
Pelajar boleh memohon dalam program penghasilan kredit untuk semester di universiti rakan kongsi di ASEAN, Jepun, atau Eropah. Melalui program ini, pelajar mengambil beberapa sains makanan atau kursus elektif di universiti rakan kongsi.
Projek Tahun Akhir
Pelajar akan menjalankan projek penyelidikan akhir tahun mereka di universiti rakan kongsi untuk satu semester. Penyelidikan diawasi oleh pensyarah dari universiti IPB (rumah) dan rakan kongsi (tuan rumah). Sebagai pilihan untuk projek penyelidikan tahun akhir, pelajar juga mungkin mengambil program magang di sebuah syarikat makanan antarabangsa di luar negara.
Mobiliti Antarabangsa jangka pendek
Pelajar boleh mengambil bahagian dalam program akademik antarabangsa seperti kursus musim panas, latihan atau persidangan.
Kurikulum
Dua skim empat tahun program sarjana (144 unit kredit) dirancang untuk menyediakan alternatif untuk pelajar sama ada untuk menyelesaikan keseluruhan program IPB (4 + 0) atau menghabiskan tahun terakhir mereka (keempat) di universiti rakan kongsi di luar negeri (3+ 1 atau 3.5 0.5 program). Pelajar yang menamatkan IUP-FT dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Teknologi Pertanian.
Kegiatan Ekstrakurikulum Pelajar
Persatuan Pelajar Teknologi Makanan atau Himitepa menganjurkan aktiviti kokurikulum pelajar. Beberapa aktiviti pelajar kokurikulum adalah seperti berikut:
Pertandingan Pengembangan Produk Makanan (FPDC)
FPDC direka untuk mencabar pelajar untuk mengambil semua kemahiran dan pengetahuan sains makanan dan menggunakannya untuk keadaan dunia sebenar. Setiap pasukan pelajar yang mengambil bahagian membina idea makanan baru dan membawa konsep melalui pemasaran dan pengeluaran. Ia mencabar kemahiran organisasi, kerja berpasukan, kreatif, dan saintifik. HIMITEPA mengatur pertandingan dengan kerjasama SEAFAST Center dan Food In Asia Asia (FIA).
Ksatria Pangan (Kapangan)
Kapangan adalah tempat bagi pelajar yang mempunyai semangat untuk menerapkan pengetahuan sains makanan secara langsung untuk masyarakat dalam bidang keselamatan makanan dan pembangunan pemprosesan makanan. Masyarakat yang disasarkan adalah pengeluar makanan berskala kecil, pelajar sekolah rendah, dan vendor makanan.
Alert Makanan
Alert Makanan adalah platform untuk memaklumkan komuniti mengenai ilmu sains dan teknologi dalam amalan melalui media sosial, poster, atau media lain.
Kelab Pemprosesan Makanan (FPC)
FPC adalah kelab pelajar untuk memudahkan minat pelajar untuk mengukuhkan kemahiran mereka dalam pemprosesan makanan dan pembangunan produk.
Hari Makanan Sedunia (WFD)
WFD adalah acara pelajar tahunan untuk merayakan hari makanan dunia pada 16 Oktober.