Objektif kajian

Majoriti Teknologi Kuantum membawa anda ke barisan depan revolusi kuantum yang berterusan dalam perhitungan, komunikasi, penderiaan, dan simulasi. Peranti novel akan mengatasi teknologi semasa dengan memanfaatkan fenomena mekanik kuantum. Komputer kuantum yang akan datang akan menyelesaikan masalah yang tidak dapat dikendalikan dengan perkakasan dan algoritma sedia ada. Komunikasi kuantum akan menggunakan skema penyulitan yang tidak dapat dipecahkan. Teknologi Kuantum Teknologi memberikan anda kemahiran untuk menjadi peneraju global dalam industri baru ini dan bidang kejuruteraan yang semakin berkembang.

Teknologi kuantum adalah bidang pelbagai disiplin yang melepasi sempadan tradisional antara nanofisika, sains komputer, dan kejuruteraan elektrik.

Semasa kursus, anda akan

 • mempelajari asas-asas fizik kuantum dan memahami aplikasinya dalam teknologi dunia sebenar.
 • memperoleh kemahiran matematik yang diperlukan dan teori fizikal untuk memahami dunia kuantum dari perspektif teknologi.
 • dapat melakukan eksperimen pada sistem kuantum dan menyampaikan roadmaps teknologi ke arah aplikasi masa depan.
 • tahu bagaimana untuk membangunkan algoritma komputer dan program yang mengeksploitasikan prinsip mekanikal kuantum.

Sepanjang pengajian anda, anda akan membangunkan kemahiran yang kuat dalam matematik, fizik, sains komputer, dan kejuruteraan elektrik. Setelah melengkapkan tahap Teknologi Kuantum, anda boleh menangani cabaran industri yang melibatkan fizik kuantum dan mengembangkan teknologi kuantum untuk kepentingan masyarakat.

Teknologi Kuantum adalah salah satu jurusan dalam Program Bachelor Aalto University baru dalam Sains dan Teknologi dan diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.

Kandungan kajian

Kursus wajib memperkenalkan pelajar kepada sains dan teknologi kuantum, fizik asas dari termodinamik kepada elektromagnetisme, serta alat analisis dan numerik yang diperlukan dari matematik. Kursus elektif meliputi topik lanjutan, seperti pemprosesan maklumat kuantum, perhitungan, dan komunikasi, dan sains bahan yang bertujuan untuk teknologi kuantum masa depan.

Majoriti Teknologi Kuantum menyediakan anda pekerjaan berteknologi tinggi dalam industri teknologi kuantum yang berkembang, baik di Finland dan di luar negara.

Teknologi kuantum adalah bidang kejuruteraan yang pesat berkembang di Finland dan di luar negara. Oleh itu, terdapat keperluan mendesak bagi pakar kuantum yang boleh membangunkan penyelesaian kuantum kepada cabaran teknologi dalam perhitungan, komunikasi, penderiaan dan simulasi. Ijazah Sarjana Teknologi Kuantum memberi anda kemahiran yang diperlukan untuk menjadi pemimpin masa depan dalam kejuruteraan kuantum.

Inti utama Teknologi Kuantum termasuk topik berikut:

 • Peranti kuantum untuk teknologi canggih
 • Pemproses maklumat, komunikasi, dan algoritma kuantum
 • Penginderaan kuantum dan simulasi
 • Nano-skala fabrikasi litar kuantum dan pemproses
 • Fizik suhu rendah dan sains bahan untuk kejuruteraan kuantum
 • Penerangan dan pemahaman teori mengenai sistem kuantum

Struktur kajian

Ijazah Sarjana Muda (180 ECTS) terdiri daripada kajian asas program (65 ECTS matematik, pengaturcaraan, kejuruteraan industri dan pengurusan, bahasa Aalto , kajian Aalto , orientasi), major dalam teknologi kuantum (65 ECTS termasuk tesis dan seminar BSc) , kecil (20-25 ECTS) dan kajian elektif (25-30 ECTS).

Tesis

Ijazah Sarjana Muda termasuk tesis Sarjana Muda, yang ditulis dalam seminar mengenai topik yang berkaitan dengan subjek utama. Semasa seminar dan tesis sarjana muda, anda akan belajar memahami proses saintifik dan mencari maklumat latar belakang yang relevan sama ada memohon dan menganalisis data yang dikumpul. Di samping itu, anda dapat menghasilkan artikel saintifik dalam bahasa yang tepat dan betul, menyajikan penemuan anda dan kedua-duanya menerima dan memberi maklum balas. Tahap tesis dan seminar Sarjana Muda adalah 10 kredit.

Lebih banyak mengenai bahasa pengajaran

Bahasa pengantar dalam Program Aalto Bachelor dalam Sains dan Teknologi dan majoriti Teknologi Kuantum adalah Bahasa Inggeris. Program ini dijalankan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris, yang bermaksud bahawa semua kursus dan peperiksaan adalah dalam bahasa Inggeris. Bagi pelajar yang mempunyai kecekapan yang mencukupi di Finland, ia juga boleh mengkaji 20-25 mata pelajaran kredit kecil gelaran sarjana muda dalam bahasa Finland.

Pengajian di peringkat tuan juga boleh diselesaikan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.

Peluang kerjaya

Dengan Ijazah Sarjana Teknologi Kuantum, anda akan mempunyai prospek kerjaya yang luas di bidang yang memerlukan kepakaran yang kuat dalam sains kuantum dan kemahiran analisis. Selepas tamat sarjana, pelajar teknologi kuantum dapat mencari pekerjaan dalam pelbagai industri dan institusi penyelidikan. Pakar teknologi kuantum boleh berfungsi sebagai jurutera penyelidikan dalam syarikat berteknologi tinggi yang memberi tumpuan kepada pengiraan, komunikasi, atau teknologi penginderaan berdasarkan fizik kuantum. Peluang pekerjaan yang sama ada di institusi penyelidikan kerajaan. Pakar teknologi kuantum juga boleh bekerja sebagai peguam paten yang memberi tumpuan kepada kejuruteraan kuantum. Ijazah kedoktoran dalam teknologi kuantum mungkin bagi mereka yang ingin melakukan penyelidikan di lapangan.

Jenis pekerjaan yang mungkin termasuk:

 • Jurutera penyelidikan dan pembangunan
 • Pakar teknologi kuantum
 • Saintifik pengkomputeran kuantum
 • Pengaturcara perisian kuantum
 • Perunding teknologi
 • Perbankan dan kewangan

Kelayakan

Dengan melengkapkan Program Bachelor Aalto dalam Sains dan Teknologi, anda akan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi) (180 ECTS), atau tekniikan kandidaatti dalam bahasa Finland. Ijazah ini dirancang untuk disiapkan dalam tempoh tiga tahun.

Selepas tamat pengajian dari Program BSc, pelajar secara automatik mempunyai hak untuk meneruskan pengajian dalam program sarjana yang dipilih. Dengan melengkapkan program Sarjana dalam bidang Teknologi di Aalto University , anda akan memperoleh ijazah Sarjana Sains (Teknologi) (120 ECTS), atau diploma-insinööri dalam bahasa Finland.

Pilihan kajian lanjut

Sebagai pelajar majoriti Teknologi Kuantum, anda berhak meneruskan pengajian anda di peringkat tuan di Aalto University . Utama memberi anda asas yang kukuh untuk kajian lanjut dalam program sarjana Aalto University , contohnya MSc dalam Kejuruteraan Fizik, di mana trek Teknologi Kuantum berdedikasi wujud. Pilihan ijazah lain di Aalto termasuk kejuruteraan elektrik, sains komputer, dan matematik dan algoritma

Yuran tuisyen

Pelajar bukan EU / EEA yang dipilih untuk majoriti Teknologi Kuantum akan dikenakan yuran tuisyen sebanyak € 12000. Mereka layak memohon biasiswa yang dianugerahkan oleh program Aalto University Scholarship.

Pengantarabangsaan

Persekitaran kajian di Aalto University sangat bersifat antarabangsa dan kajian dilakukan dalam kumpulan multikultural.

Aalto University juga menawarkan pelbagai kemungkinan untuk membangunkan kecekapan global seseorang, contohnya, menyelesaikan sebahagian darjah luar negara di universiti rakan kongsi antarabangsa, menjalankan latihan praktikal di luar negara, mengambil kursus musim panas di luar negara atau bertindak sebagai tutor untuk pelajar tahun pertama.

Kerjasama dengan pihak lain

Majoriti Teknologi Kuantum merupakan usaha bersama antara Aalto School of Science (SCI) dan Aalto School of Electrical Engineering (ELEC). Oleh itu, program ijazah ini mempunyai akses kepada kumpulan guru yang berdedikasi dari berbagai bidang kejuruteraan, termasuk matematik, sains komputer, kejuruteraan elektrik, dan sains dan teknologi kuantum. Penyelidikan dalam teknologi kuantum adalah antarabangsa dan termasuk kolaborator kebangsaan dan antarabangsa, contohnya Pusat Penyelidikan Teknikal Finland (VTT), CSC-IT Center for Science, Kesatuan Eropah, serta banyak institusi penyelidikan asing dan syarikat. Aalto University bekerjasama rapat dengan universiti teknikal lain di rantau Nordic, dan universiti itu mempunyai rangkaian organisasi rakan kongsi lanjutan di Eropah dan luar negara. Pertukaran kakitangan dan pelajar yang kerap antara persekitaran ini membentuk landasan penyelidikan dan pendidikan teknologi kuantum.

Teknologi Kuantum utama menyumbang kepada pembangunan teknologi kuantum di Finland, dan ia mempunyai hubungan yang kuat dengan aktiviti antarabangsa di seluruh dunia. Ini membolehkan program ini mengintegrasikan profesor pelawat dalam latihan pelajar teknologi kuantum dan untuk membangunkan projek pembelajaran dan penyelidikan bersama dengan syarikat dan institusi penyelidikan.

Tumpuan penyelidikan

Penyelidikan dalam teknologi kuantum di Aalto University adalah kuat di beberapa kawasan terpilih. Ini termasuk fenomena kuantum suhu rendah, superkonduktiviti, bahan topologi, gas ultracold, pengkomputeran kuantum dan komunikasi, pendengaran kuantum, pemprosesan maklumat kuantum, teknologi fotonik bersepadu, fizik laser, dan fizik kuantum pepejal negara. Majoriti Teknologi Kuantum merupakan titik permulaan yang sangat baik untuk melakukan penyelidikan di lapangan, dan para pelajar akan menangani soalan-soalan penyelidikan semasa dalam pengajian mereka.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 7 lagi program yang ditawarkan oleh Aalto University »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Ogo 2020
Duration
3 - 5 
Sepenuh masa
Price
12,000 EUR
Bagi warganegara bukan EU / EEA, setiap tahun. Sarjana pelajaran: € 15000 / tahun.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Ogo 2020
Tarikh tutup permohonan

Ogo 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date