Sarjana Muda Sains dalam Teknologi Kuantum

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Adakah anda tertarik dengan fizik kuantum? Adakah anda mahu membuat aplikasi dunia nyata? Datanglah belajar Quantum Technology di Aalto University !

Objektif kajian

Majoriti Teknologi Kuantum membawa anda ke barisan depan revolusi kuantum yang sedang berlangsung dalam perhitungan, komunikasi, penderiaan, dan simulasi. Peranti novel akan mengatasi teknologi semasa dengan memanfaatkan fenomena mekanik kuantum. Komputer kuantum yang akan datang akan menyelesaikan masalah yang tidak dapat dikendalikan dengan perkakasan dan algoritma sedia ada. Komunikasi kuantum akan menggunakan skema penyulitan yang tidak dapat dipecahkan. Majoriti Teknologi Kuantum menyediakan anda dengan kemahiran untuk menjadi pemimpin global dalam industri baru ini dan bidang kejuruteraan yang semakin berkembang.

Teknologi kuantum adalah bidang pelbagai disiplin yang melepasi sempadan tradisional antara nanofisika, sains komputer, dan kejuruteraan elektrik.

Semasa kursus, anda akan

 • Ketahui asas-asas fizik kuantum dan fahami penerapannya dalam teknologi dunia sebenar.
 • Memperolehi kemahiran matematik dan teori fizikal yang diperlukan untuk memahami dunia kuantum dari perspektif teknologi.
 • Dapat menjalankan eksperimen pada sistem kuantum dan membayangkan perkembangan teknologi ke arah aplikasi masa hadapan.
 • Ketahui cara memanfaatkan dan buat algoritma komputer dan program yang mengeksploitasikan prinsip mekanik kuantum.

Sepanjang pengajian anda, anda akan membangunkan kemahiran yang kuat dalam matematik, fizik, sains komputer, dan kejuruteraan elektrik. Setelah melengkapkan tahap Teknologi Kuantum, anda boleh menangani cabaran industri yang melibatkan fizik kuantum dan mengembangkan teknologi kuantum untuk kepentingan masyarakat.

Teknologi Quantum adalah salah satu jurusan dalam Program Bachelor Aalto University dalam Sains dan Teknologi dan diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.

Kandungan kajian

Kursus wajib memperkenalkan pelajar kepada sains dan teknologi kuantum, fizik asas seperti teori kuantum dan elektromagnetisme, pengaturcaraan, alat analisis dan numerik yang diperlukan dari matematik, serta pengetahuan teknologi kuantum utama seperti litar elektrik kuantum dan pemprosesan maklumat kuantum . Kursus elektif meliputi topik lanjutan dalam nanoteknologi, mekanik kuantum, fotonik, bahan, dan teknologi kuantum.

Majoriti Teknologi Kuantum menyediakan anda pekerjaan berteknologi tinggi dalam industri teknologi kuantum yang semakin meningkat.

Teknologi kuantum adalah bidang kejuruteraan yang pesat berkembang di Finland dan di luar negara. Oleh itu, terdapat keperluan mendesak bagi para pakar yang boleh membangunkan penyelesaian kuantum kepada cabaran teknologi dalam perhitungan, komunikasi, penderiaan, dan simulasi. Ijazah Sarjana Teknologi Kuantum memberi anda kemahiran yang diperlukan untuk menjadi pemimpin masa depan dalam bidang kejuruteraan kuantum.

Teknologi Kuantum utama termasuk topik-topik berikut:

 • Peranti kuantum untuk teknologi canggih.
 • Pemproses maklumat, komunikasi, dan algoritma kuantum.
 • Penginderaan kuantum dan simulasi.
 • Litar dan pemproses kuantum skala nano.
 • Fizik suhu rendah dan sains bahan untuk kejuruteraan kuantum.
 • Penerangan dan pemahaman teori sistem kuantum.

Struktur kajian

Ijazah Sarjana Muda (180 ECTS) terdiri daripada kajian asas program (65 ECTS matematik, pengaturcaraan, kejuruteraan industri dan pengurusan, bahasa Aalto , kajian Aalto , orientasi), major dalam teknologi kuantum (65 ECTS termasuk tesis dan seminar BSc) , kecil (20-25 ECTS) dan kajian elektif (25-30 ECTS).

Lebih banyak mengenai bahasa pengajaran

Bahasa pengantar dalam Program Aalto Bachelor dalam Sains dan Teknologi dan majoriti Teknologi Kuantum adalah Bahasa Inggeris. Program ini dijalankan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris, yang bermaksud bahawa semua kursus dan peperiksaan adalah dalam bahasa Inggeris. Bagi pelajar yang mempunyai kecekapan yang mencukupi di Finland, ia juga boleh mengkaji 20-25 mata pelajaran kredit kecil gelaran sarjana muda dalam bahasa Finland.

Pengajian di peringkat tuan juga boleh diselesaikan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.

Peluang kerjaya

Dengan Ijazah Sarjana Teknologi Kuantum, anda akan mempunyai prospek kerjaya yang lama dalam bidang yang memerlukan kepakaran yang kuat dalam sains kuantum dan kemahiran analisis. Selepas tamat gelar sarjana, pelajar teknologi kuantum dapat mencari pekerjaan dalam pelbagai industri dan institusi penyelidikan. Pakar teknologi kuantum boleh berfungsi sebagai jurutera penyelidikan dalam syarikat berteknologi tinggi yang memberi tumpuan kepada pengiraan, komunikasi, atau teknologi penginderaan berdasarkan fizik kuantum. Peluang pekerjaan yang sama ada di institusi penyelidikan kerajaan. Pakar teknologi kuantum juga boleh berfungsi sebagai pegawai paten yang memberi tumpuan kepada kejuruteraan kuantum. Ijazah kedoktoran dalam teknologi kuantum mungkin bagi mereka yang ingin melakukan penyelidikan di lapangan.

Jenis pekerjaan yang mungkin termasuk:

 • Jurutera penyelidikan dan pembangunan
 • Pakar teknologi kuantum
 • Saintifik pengkomputeran kuantum
 • Pengaturcara perisian kuantum
 • Perunding teknologi
 • Perbankan dan kewangan

Kelayakan

Dengan melengkapkan Program Bachelor Aalto dalam Sains dan Teknologi, anda akan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi) (180 ECTS), atau tekniikan kandidaatti dalam bahasa Finland. Ijazah ini dirancang untuk disiapkan dalam tempoh tiga tahun.

Selepas tamat pengajian dari Program BSc, pelajar secara automatik mempunyai hak untuk meneruskan pengajian dalam program sarjana yang dipilih. Dengan melengkapkan program Sarjana dalam bidang Teknologi di Aalto University , anda akan memperoleh Ijazah Sarjana Sains (Teknologi) (120 ECTS), atau diploma-insinööri dalam bahasa Finland.

Pilihan kajian lanjut

Sebagai pelajar majoriti Teknologi Kuantum, anda berhak meneruskan pengajian anda di peringkat tuan di Aalto University . Utama memberikan anda asas yang kukuh untuk kajian lanjut dalam program master Aalto University , contohnya, MSc dalam Fizik Kejuruteraan, di mana lagu Teknologi Kuantum yang berdedikasi wujud. Pilihan ijazah lain di Aalto termasuk kejuruteraan elektrik, sains komputer, dan matematik dan algoritma.

Yuran tuisyen

Pelajar bukan-EU / EEA yang dipilih untuk majoriti Teknologi Kuantum akan dikenakan yuran tuisyen sebanyak € 12000 bagi setiap tahun akademik. Mereka layak memohon biasiswa yang dianugerahkan oleh program Aalto University Scholarship.

Pengantarabangsaan

Persekitaran kajian di Aalto University sangat bersifat antarabangsa dan kajian dilakukan dalam kumpulan multikultural.

Aalto University juga menawarkan pelbagai peluang untuk membangunkan kecekapan global seseorang, contohnya, menyelesaikan sebahagian darjah luar negara di universiti rakan kongsi antarabangsa (pertukaran mata pelajaran), menjalankan latihan praktikal di luar negeri, mengambil kursus musim panas di luar negeri atau bertindak sebagai tutor untuk pelajar tahun pertama .

Kerjasama dengan pihak lain

Utama Teknologi Kuantum adalah usaha bersama antara Aalto School of Science (SCI) dan Aalto School of Electrical Engineering (ELEC). Oleh itu, program ijazah ini mempunyai akses kepada kumpulan guru yang berdedikasi dari pelbagai bidang kejuruteraan, termasuk matematik, sains komputer, kejuruteraan elektrik, dan sains dan teknologi kuantum. Penyelidikan dalam teknologi kuantum adalah antarabangsa dan termasuk kolaborator kebangsaan dan antarabangsa, contohnya, Pusat Penyelidikan Teknikal VTT Finland, Pusat Sains CSC-IT, Kesatuan Eropah, serta banyak institusi penyelidikan asing dan syarikat. Aalto University bekerjasama rapat dengan universiti teknikal lain di rantau Nordic, dan universiti itu mempunyai rangkaian organisasi rakan kongsi lanjutan di Eropah dan luar negara. Pertukaran kakitangan dan pelajar yang kerap di antara persekitaran ini menjadi asas kepada penyelidikan dan pendidikan teknologi kuantum.

Teknologi Kuantum utama menyumbang kepada pembangunan teknologi kuantum di Finland, dan ia mempunyai hubungan yang kuat dengan aktiviti antarabangsa di seluruh dunia. Ini membolehkan program ini mengintegrasikan profesor-profesion lawatan dalam latihan pelajar teknologi kuantum dan untuk membangunkan projek-projek pembelajaran dan penyelidikan bersama dengan syarikat-syarikat dan institusi penyelidikan.

Tumpuan penyelidikan

Penyelidikan dalam teknologi kuantum di Aalto University adalah kuat di beberapa kawasan terpilih. Ini termasuk fenomena kuantum suhu rendah, litar superconducting, bahan topologi, gas ultracold, pengkomputeran kuantum dan komunikasi, pendengaran kuantum, pemprosesan maklumat kuantum, teknologi fotonik bersepadu, fizik laser, dan fizik kuantum kuantiti. Majoriti Teknologi Kuantum adalah titik permulaan yang sangat baik untuk penyelidikan di lapangan. Para pelajar akan menemui soalan penyelidikan yang tepat pada masanya pada awal pengajian mereka.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At Aalto University, we believe in curiosity and we encourage our students to explore the unknown and do things in a totally new way. We offer the highest level of education in business, art and desig ... Baca lebih lanjut

At Aalto University, we believe in curiosity and we encourage our students to explore the unknown and do things in a totally new way. We offer the highest level of education in business, art and design, architecture, and technology in Finland. Baca Ringkas
Espoo , Helsinki , Pori , Mikkeli + 3 Lagi Kurang