Sarjana Muda Sains dalam Perbankan dan Kewangan

Umum

Penerangan Program

Jabatan Perbankan dan Kewangan di Universiti Dar Al-Hekma menawarkan program akademik yang komprehensif dan komprehensif untuk menyediakan kakitangan berkelayakan dan berkelayakan yang mampu menyesuaikan diri dengan keperluan dunia kewangan dinamik dan inovatif. Ia merupakan program pertama di rantau ini yang juga menyediakan laluan kepada kewangan Islam sebagai tindak balas kepada keperluan mendesak dan mendesak dalam pasaran buruh untuk pengkhususan ini.

Ahli fakulti mempunyai pengalaman dan pengalaman akademik yang tinggi dalam dunia perniagaan dan kewangan, yang membolehkan para pelajar mengenal pasti pasaran perniagaan dan wang dan bercabang, dan meningkatkan kemahiran berfikir kritis mereka.

Program ini menggabungkan teori dan realiti dengan aplikasi dan latihan praktikal di pelbagai institusi dengan mengundang pengurus dan eksekutif yang terkenal untuk memberikan ceramah dan seminar, menjalankan lawatan pendidikan, mengambil bahagian dalam persidangan, tawaran bengkel dan pertandingan saintifik antarabangsa seperti: (CFA).

Tempoh program perbankan, kewangan dan kewangan Islam adalah empat tahun. Kursus tahun pertama menyediakan pelajar dengan maklumat umum dan diikuti pada tahun kedua oleh subjek asas dalam pentadbiran perniagaan, di mana pelajar belajar tentang asas-asas dan persekitaran pentadbiran perniagaan. Dalam tahun ketiga dan keempat, pelajar mengkaji secara mendalam subjek yang paling khusus seperti: Bank Perdagangan dan Bank Pelaburan, Perakaunan Kewangan dan Pentadbiran, Pengurusan Kewangan, Pelaburan, Pengurusan Risiko, Kewangan Islam, Perbankan Islam, Dasar Kewangan dan Pengurusan Strategik.

Mesej program

Menyediakan lepasan saintifik dan praktikal dalam bidang kewangan dan perbankan.

Kelebihan Program Perbankan dan Kewangan di Universiti Dar Al-Hekma

 • Kurikulum ini direka dengan kerjasama universiti tempatan dan antarabangsa yang terkenal, seperti University of California di Berkeley dan King Fahd University of Petroleum and Mineral. Kurikulum menggabungkan teori, konsep dan kemahiran praktikal yang diperlukan dalam pasaran buruh. Program ini mempunyai hubungan yang kuat dengan majikan supaya ia dapat mengenal pasti keperluan pasaran buruh dan menyediakan graduannya untuk bidang ini.
 • Bahan kurikulum membantu menyediakan pelajar untuk pasaran kerja dalam perbankan, kewangan dan kewangan Islam.
 • Keperluan kader yang berkelayakan dalam bidang perbankan dan kewangan Islam.
 • Ahli fakulti dengan ijazah PhD dan Sarjana dari universiti antarabangsa yang berprestij.
 • Kewujudan peluang pekerjaan yang besar sebagai industri kewangan, baik tradisional maupun Islam, menderita kekurangan kompetensi.
 • Para ahli fakulti menggabungkan pengetahuan akademik dan pengalaman praktikal dalam bidang perakaunan, perbankan, dan kewangan, yang membolehkan mereka mengajar pelajar tahap yang membantu mereka mengembangkan pemikiran bebas dan kreatif mereka, sambil memperkenalkan mereka kepada realiti pasaran kewangan dan bagaimana menangani mereka.
 • Kelayakan akademik program ini membolehkan pelajar meneruskan pengajian mereka dan mendapatkan kemasukan dari universiti paling berprestij di dunia. Graduan dari University of London, London School of Economics, Columbia University, Harvard University, University of California di Berkeley, Universiti Sheffield, Nottingham University, Lancaster University dan lain-lain telah menerima ijazah sarjana dan doktor.

Banyak syarikat dan institusi kewangan yang ingin merekrut graduan wanita seperti National Commercial Bank, Saudi American Bank, Bank Arab Saudi, Bank Pembangunan Islam, bank pelaburan dan syarikat, Unilever dan Procter & Gamble, serta firma perakaunan dan perundingan seperti Ernest Dan Young, PricewaterhouseCoopers dan Bassel Galini Group dan lain-lain.

Peluang kerjaya atau prospek kerjaya

 • Penganalisis Pelaburan
 • Pakar Insurans
 • Pengurus Harta Tanah
 • Broker Saham
 • Pengurus Portfolio
 • Pengurus Bank
 • Pegawai Pembangunan Bank / Institusi
 • Pakar Modal Pelaburan
 • Pakar selaras dengan Syariah Islam
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Located in the heart of the metropolitan city of Jeddah, Dar Al-Hekma is one of Saudi Arabia's leading teaching and research universities for young women. Since its opening in 1999, Dar Al-Hekma is de ... Baca lebih lanjut

Located in the heart of the metropolitan city of Jeddah, Dar Al-Hekma is one of Saudi Arabia's leading teaching and research universities for young women. Since its opening in 1999, Dar Al-Hekma is dedicated to endowing its pupils with the skills and knowledge they need to flourish and succeed in a rapidly changing world.?? Baca Ringkas