Sarjana Muda Sains dalam Pentadbiran Perniagaan: Sistem Maklumat Pengurusan

Umum

Penerangan Program

Gambaran Keseluruhan Program

Perniagaan hari ini bergantung kepada teknologi lebih dari sebelumnya. Untuk memimpin perniagaan apa pun untuk berjaya, organisasi memerlukan pekerja dengan pengetahuan pelbagai disiplin dan kemahiran komputer. Ijazah BSBA dengan pengkhususan dalam Sistem Maklumat Pengurusan menggabungkan pengetahuan dan kemahiran khusus di kedua-dua bidang Perniagaan dan Teknologi. Pemegang ijazah BSBA MIS mempunyai kelebihan unik untuk menjadi profesional dalam kedua-dua disiplin, yang sangat dituntut oleh industri hari ini.

Program ini disampaikan oleh para pengajar yang berkelayakan dengan pengalaman akademik dan perindustrian yang luas, yang mereka berkongsi dengan para pelajar dan membantu mereka untuk mendapatkan pengetahuan secara langsung dan mengembangkan kemahiran khusus untuk dapat mengurus fungsi perniagaan yang berbeza melalui pelbagai aplikasi komputer. Program ini juga bertujuan untuk mempersiapkan usahawan untuk menjalankan perniagaan mereka dengan jayanya.

Prospek Kerja

Graduan dengan BSBA (MOB) mempunyai banyak peluang untuk kerjaya profesional dalam pelbagai bidang khusus, seperti pengurusan operasi, pengurusan sumber manusia, pengurusan dan pentadbiran, pengurusan unit perniagaan, pengurusan projek, pengurusan hubungan pelanggan, gudang, dan pengurusan logistik , dan lain-lain.

Pengurus pejabat dan pentadbir bekerja dalam industri, kerajaan, pendidikan, dan organisasi bukan untuk keuntungan. Ramai graduan program menggunakan pengetahuan mereka dalam memulakan perniagaan dan perundingan mereka sendiri.

Kriteria Kemasukan

 • Diploma Pendidikan Am yang Diiktiraf atau yang setaraf dengannya.
 • Penguasaan bahasa Inggeris bersamaan dengan IELTS 5.5 atau TOEFL-iBT 65.

Pemohon yang tidak mempunyai skor rasmi IELTS atau TOEFL diperlukan untuk mengambil Ujian Penempatan Bahasa Inggeris MCBS. Berdasarkan skor yang diperolehi dalam ujian ini, pelajar dibenarkan untuk memulakan kursus kredit mereka atau mendaftar di program asas.

Struktur Program

Keperluan darjah dibahagikan kepada dua kategori - Pendidikan Umum, dan Pendidikan Perniagaan. Pendidikan Umum (60 kredit) dibahagikan kepada Kemahiran Komunikasi / Bahasa (9 kredit), Matematik dan Kemahiran Komputer (9 kredit), Sains Asli (3 kredit), Sains Sosial (18 Kredit), Kemanusiaan (12 kredit) Pilihan Perniagaan (9 kredit). Pendidikan Perniagaan dibahagikan kepada Keperluan Perniagaan Am (33 kredit), Keperluan Utama Teras atau Keperluan Utama (15 kredit) dan Keperluan Perniagaan (27 kredit).

Tempoh: Sarjana muda memerlukan sekitar 8 semester atau 4 tahun

Jumlah kredit: 120

Penghantaran program: 12-15 kredit setiap semester biasa dan 6 kredit semester musim panas

Pelatih: tidak memerlukan tetapi pelajar sangat digalakkan untuk menjalani latihan selama 3-4 bulan. Kolej menyediakan sokongan kepada pelajar dalam penempatan magang.

Kursus utama (Teras):

 • Sistem Pengurusan Pangkalan Data MIS212
 • Analisis Maklumat dan Sistem MIS215
 • Aplikasi MIS225Managerial Pemrograman Berorientasikan Objek II
 • Strategi Perniagaan MIS280Electronic
 • Pengurusan Projek MIS285
 • MIS304Pengurusan Sistem Maklumat
 • Reka Sistem Maklumat MIS310
 • MIS312 Keselamatan Sistem Maklumat
 • Projek Sistem Maklumat MIS320

"BSBA dengan penekanan pada MIS dibuat untuk orang-orang yang berminat untuk mengembangkan kerjaya mereka dalam perniagaan dengan menggunakan pengetahuan khusus dan kemampuan untuk mengurus fungsi perniagaan dengan teknologi informasi masing-masing. Teknologi penggunaan dan teknologi maklumat moden untuk menguruskan semua fungsi organisasi, jadi adalah permintaan yang tinggi untuk pekerja yang mempunyai pengetahuan konseptual yang tepat tentang perniagaan dan pengetahuan dan kemahiran tertentu dalam Sistem Maklumat. Ijazah ini juga boleh membantu pakar teknikal dan jurutera yang berpengalaman dalam promosi mereka ke jawatan pengurusan yang lebih tinggi dalam organisasi perniagaan ".

Dr. Anna Stalinska, Profesor Madya

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Modern College of Business and Science (MCBS) in the Sultanate of Oman is a private College licensed by the Ministry of Higher Education and established in 1996. In 2004, MCBS sought institution a ... Baca lebih lanjut

The Modern College of Business and Science (MCBS) in the Sultanate of Oman is a private College licensed by the Ministry of Higher Education and established in 1996. In 2004, MCBS sought institution and program accreditation to offer Bachelor Degrees in Oman. MCBS was successful in its application and based on the strength of its submission, the College was provisionally accredited by the Accreditation Council of the Sultanate of Oman to offer Associate and Bachelor Degrees. The College offers educational programs to meet the needs of individual students as well as the needs of the business and industrial communities. Baca Ringkas