Sarjana Muda Sains dalam Keselamatan Maklumat

Umum

Penerangan Program

Gambaran Keseluruhan Program

Dengan kemajuan pesat dalam teknologi komputer rangkaian dalam dekad yang lalu dan pertumbuhan Internet yang luar biasa, dunia semakin saling terhubung dan semakin kompleks dan terdedah. Syarikat-syarikat, perniagaan, dan kerajaan membuat semua usaha yang diperlukan untuk memastikan keselamatan dan integriti sistem mereka.

Program ini mempunyai penekanan praktikal yang akan menyediakan pelajar untuk kerjaya yang memerlukan pengetahuan terperinci mengenai isu-isu keselamatan teknikal. Pelajar akan dapat memahami bagaimana sistem komputer direka, diamankan dan dinilai. Kurikulum menawarkan banyak bidang untuk pengkhususan termasuk menguasai rangkaian dan infrastruktur bersekutu, memperoleh aplikasi dan pangkalan data, pengauditan sistem maklumat, perancangan kesinambungan perniagaan, dan amalan forensik.

Prospek Kerja

Graduan boleh bekerja sebagai perunding keselamatan teknikal atau penganalisis keselamatan maklumat, pentadbir atau arkitek di syarikat, agensi kerajaan, bank, unit penjagaan kesihatan, untuk e-dagang, atau sektor pertahanan.

Graduan program ini boleh membantu majikan dalam:

 • Penilaian risiko dan kelemahan sistem IT organisasi
 • Pemilihan, konfigurasi, dan pekerjaan penyelesaian teknikal dan komponen yang sesuai untuk melindungi aset maklumat
 • Analisis forensik pelbagai jenis peranti pengkomputeran dan media penyimpanan
 • Pelaksanaan peraturan dan piawaian keselamatan IT
 • Mitigasi dan pengurusan ancaman yang ditimbulkan kepada sistem maklumat

Kriteria Kemasukan

 • Diploma Pendidikan Am yang Diiktiraf atau yang setaraf dengannya.
 • Penguasaan bahasa Inggeris bersamaan dengan IELTS 5.5 atau TOEFL-iBT 65.

Pemohon yang tidak mempunyai skor rasmi IELTS atau TOEFL diperlukan untuk mengambil Ujian Penempatan Bahasa Inggeris MCBS. Berdasarkan skor yang diperolehi dalam ujian ini, pelajar dibenarkan untuk memulakan kursus kredit mereka atau mendaftar di program asas.

Struktur Program

Tempoh: mana-mana ijazah Sarjana Muda memerlukan kira-kira 8 semester atau 4 tahun

Jumlah kredit: 120

Penghantaran program: 12-15 kredit setiap semester biasa dan 6 kredit semester musim panas

Internship: penempatan pada magang selama 3 bulan

Kursus: selain kursus yang berkait rapat dengan mata pelajaran Program, pelajar mengambil kursus pendidikan umum (59 kredit):

 • Kemahiran komunikasi: 12 kredit
 • Kemanusiaan: 9 kredit
 • Sains Sosial: 9 kredit
 • Matematik dan Sains: 17 kredit
 • Keperluan Perniagaan Umum: 9 kredit
 • Pilihan percuma: 3 kredit

"Program ini akan menyediakan pelajar-pelajar untuk kerjaya yang berjaya dan produktif sebagai profesional keselamatan di kedua-dua industri dan kerajaan Keselamatan Maklumat adalah isu kritikal yang perlu ditangani untuk membangunkan pakar keselamatan yang tepat untuk masa depan. Pelajar yang menyertai program ini akan dilatih dalam kepakaran pengenalan, pengesanan, dan pencegahan kelemahan dan eksploitasi sistem maklumat ".

Dr. Basant Kumar, Jabatan Matematik

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Modern College of Business and Science (MCBS) in the Sultanate of Oman is a private College licensed by the Ministry of Higher Education and established in 1996. In 2004, MCBS sought institution a ... Baca lebih lanjut

The Modern College of Business and Science (MCBS) in the Sultanate of Oman is a private College licensed by the Ministry of Higher Education and established in 1996. In 2004, MCBS sought institution and program accreditation to offer Bachelor Degrees in Oman. MCBS was successful in its application and based on the strength of its submission, the College was provisionally accredited by the Accreditation Council of the Sultanate of Oman to offer Associate and Bachelor Degrees. The College offers educational programs to meet the needs of individual students as well as the needs of the business and industrial communities. Baca Ringkas